Ajankohtaista, otsikko

Ajankohtaista

Sisältöjulkaisija

angle-left Katsaus webinaariin: Syksyn opiskelutarjonta ja työnhakuvalmennukset

Syksyn opiskelutarjonta ja työnhakuvalmennukset Joensuun seudulla

Syksyn opiskelutarjonta ja työnhakuvalmennukset

“Kun suunnitelmat ovat auki, kaikki on mahdollista – opiskelemaan voi päästä vielä syksylläkin.”

Keskiviikkona 17.8. Luotsilla järjestettiin suorana Youtubessa lähetetty Säpinää Syksyyn -webinaari syksyn koulutus- ja työnhakuvalmennus mahdollisuuksista. Webinaari oli suunnattu ensisijaisesti nuorille, jotka jäivät ilman opiskelupaikkaa kevään yhteishaussa. Webinaarin järjesti Joensuun kaupungin työllisyyspalveluiden Luotsi, Joensuun Ohjaamo ja Joensuun seudun työllisyyden kuntakokeilu yhteistyössä Riverian, Luovin, Karelian ja Itä-Suomen yliopiston kanssa. Tapahtuman houstina toimi Joensuun työllisyyspalveluiden viestintäkoordinaattori Anne-Maria Kankaisto. 

Joensuun seudun työllisyyden kuntakokeilu aloitti toimintansa maaliskuussa, jolloin TE-palveluilta siirtyi tiettyjä asiakasryhmiä kuntakokeiluun. Yksi näistä ryhmistä ovat alle 30-vuotiaat nuoret aikuiset. Kuntakokeilun asiakkaaksi pääseminen ei vaadi asiakkaalta toimenpiteitä ja hänen käytettävissään ovat kuntien omat työllisyyspalvelut. Valmentaja pohtii asiakkaan kanssa, mistä palveluista tämä hyötyy eniten. Kuntakokeilu toimii viidellä eri paikkakunnalla, Joensuussa, Liperissä, Outokummussa, Polvijärvellä ja Kontiolahdessa. 

Joensuun Ohjaamolla voivat asioida myös ulkopaikkakuntalaiset. Ohjaamolta alle 30-vuotiaat saavat tukea ja ohjausta työhön, koulutukseen ja arkeen liittyvissä asioissa, kuten talousasioissa. Joensuun Ohjaamolla työskentelee ja toimii te-asiantuntijoita, etsiviä nuorisotyöntekijöitä, sekä pyskososiaalista tukea tarjoava Onni-hanke. Asioimaan voi tulla hyvin matalalla kynnyksellä. 

Luotsin yksilövalmennukseen hakeutuvan tulee olla joensuulainen. Luotsi tarjoaa yksilöllistä tukea ja ohjausta työelämään ja koulutukseen liittyvissä asioissa. Duuniagentti kertoo, että agentit tekevät tiivistä yhteistyötä paikallisten yrittäjien kanssa ja toimivat välikätenä työnantajan ja työnhakijan välillä. Valmennus lähtee liikkeelle asiakkaan elämäntilanteen, kiinnostuksen kohteiden ja vahvuuksien kartoittamisella. 

Ytyä-hanke toimii Joensuun lähipaikkakunnilla, Liperissä, Kontiolahdessa ja Outokummussa. Hankkeen tavoitteena on työllistää tai muuten löytää sopiva koulutus tai sopiva polku työttömille työnhakijoille ja vähentää työttömyyttä yleisesti. Ytyä-hankkeen mottona toimii ”Yhteistyöllä tuloksiin” – kun asiakkaalla on tietty tavoite, lähdetään yhdessä pohtimaan, kuinka siihen voisi päästä. 

Älykkäästi työuralle -valmennukseen voi hakeutua TE-palveluiden tai Karelia AMK:n kautta. Valmennus on tarkoitettu koulutustaustasta riippumatta 17-29 vuotiaille, jotka miettivät, mitä tahtoisivat tulevaisuudessa tehdä työurallaan. Valmennus kestää 3 kuukautta ja siihen sisältyy sekä yksilö- että ryhmävalmennusta. Valmennuksessa pyritään tunnistamaan asiakkaan vahvuuksia ja osaamista, eikä haaveissa tarvitse olla amk-tutkintoa, vaan fokus on asiakkaan toiveissa. 

TyönhakuSparraamo on TE-palveluiden tarjoaman palvelu, joka toimii koko Pohjois-Karjalan alueella. Palvelu on tarkoitettu kaikille työnhakijoille, riippumatta siitä onko työtön vai ei. Valmennukseen sisältyy kahden kuukauden perusjakso, joka pitää sisällään niin ryhmä- kuin yksilövalmennusta. Työnhakuvalmennus tapahtuu ryhmävalmennuksena, työhön valmennus yksilövalmennuksena. Kahden kuukauden perusjakson jälkeen asiakas voi hakea te-palveluiden kautta toiselle kahden kuukauden jaksolle. 

Ammatti-nuorille -koulutus on alle 30-vuotiaille te-palveluiden ja kuntakokeilun asiakkaille tarkoitettu syyskuussa starttaava koulutus, joka kestää kaksi kuukautta. Kohderyhmänä ovat nuoret aikuiset, joilta puuttuu ammatillinen koulutus, se on jäänyt kesken tai on perusteltu syy vaihtaa alaa. Koulutus alkaa kymmenen päivän jaksolla, jossa kartoitetaan omia kiinnostuksen kohteita ja tehdään askelmerkkejä toiselle jaksolle. Toinen jakso on ammatillinen jakso, jossa tutustutaan tarkemmin itseä kiinnostaviin koulutuksiin. Koulutuksen tarkoituksena on selkeyttää asiakkaalle, mihin ammattiin hän haluaa. 

Riverialle on käynnissä jatkuva haku, mikä tarkoittaa, että opiskelemaan voi hakea ympäri vuoden ja haussa olevat koulutukset vaihtelevat jaksoittain. Koulutustarjonta löytyy sähköisestä koulutuskalenterista. Väylä-opinnot puolestaan mahdollistavat sen, että korkeakouluopintoja voi opiskella jo ammatillisen tutkinnon aikana ja lunastaa sen ansiosta itselleen opiskelupaikan korkeakoulusta. 

Luovi on ammatillinen erityisoppilaitos, jonka yksiköitä löytyy ympäri Suomen Helsingistä Ouluun. Opiskelijaksi valinnan edellytyksenä on, että opiskelijalla on jokin haaste, johon hän tarvitsee erityistä tukea, esimerkiksi psyykkinen pulma, näön- tai kuulon haasteita tai sosiaalisten tilanteiden jännittämistä. Ammatillisten tutkintojen lisäksi Luovilla voi opiskella tutkinnon osia, sekä ammatilliseen koulutukseen ja itsenäiseen elämään valmentavaa VALMA- tai TELMA -koulutusta. Luoville on myös jatkuva haku. 

Itä-Suomen avoimessa yliopistossa voi opiskella tutkinnon tai tutkinnon osia, jotka helpottavat opiskelijaksi valintaa seuraavassa haussa. Mikäli todistus- tai pääsykoevalinnat eivät tunnu omalta, avoimessa voi opiskella myös väyläopintoja, joiden suorittamisen myötä voi päästä suoraan tutkinto-opiskelijaksi. Avoin yliopisto tarjoaa tukea ja ohjausta kurssien valintaan. 

Karelia ammattikorkeakoululla on tarjolla Päivä ammattikorkeakouluopiskelijana -palvelu, jonka kautta pääsee tutustumaan jonkin tietyn alan opintoihin ja opiskelijoihin. Avoimessa ammattikorkeakoulussa voi opiskella kuka tahansa ilman ikä- tai koulutusvaatimuksia ja työttömät, lomautetut ja lukiolaiset saavat opiskella ilmaiseksi. Opinnoilla saa hyväksilukua tutkintoon. Täysin uutena mahdollisuutena joensuulaisille lukiolaisille Karelia lanseeraa syyskuussa lukio-väylän, jonka ajatuksena on, että 15 opintopistettä opiskelemalla voi päästä suoraan korkeakouluopiskelijaksi.

Mikäli opiskelupaikka jäi kevään opiskelijavalinnoissa saamatta, muistathan, että korkeakoulujen syksyn yhteishaku on käynnissä 15.9.saakka. Tai jos tarvitset apua sinulle sopivan työnhakuvalmennuksen löytämisessä, niin autamme eteenpäin!

KATSO WEBINAARIN JÄLKITALLENNE

VOIT KYSYÄ LISÄÄ

YHTEYSTIEDOT

Plaza Centrum
Kauppakatu 29

Avoinna: ma–to klo 9–16, pe klo 9–15
050 470 6553
luotsi@joensuu.fi

Kartta Kauppakatu

Kauppakatu 29, Joensuu

Sivu arviointi ja palaute