Blogi, sivun otsikko

Blogi

angle-left

Blogit

Ammatit tutuksi: Kurkistus teurastajan työhön

Huom! Sisältää kuvan, joka ei sovi herkimmille 

Teurastajan työhön liittyy varmasti monenlaisia mielikuvia ja ennakkoluuloja. Päätimme selvittää, millaista on työ tämän päivän teurastamossa. Haastattelimme HKScanin nautateurastamossa Outokummussa työskentelevää Tero Piiparista, joka on ollut alalla 17 vuotta ja kyseisen yksikön tehdaspäällikköä Timo Hakkaraista, joka on tehnyt pitkän uran alalla. Vuodenvaihteessa hänellä tuli 30 vuotta täyteen, joista ensimmäiset 10 vuotta hän toimi leikkaamon työnjohtajana. Sen jälkeen Hakkarainen on ollut tehdaspäällikkönä ja vastaa tällä hetkellä koko Outokummun yksiköstä.

HKScanin Outokummun yksikkö on perustettu vuonna 1989. Aluksi siellä teurastettiin nautojen lisäksi sikoja, mutta viimeiset 25 vuotta se on ollut pelkästään nautateurastamo. Timo Hakkaraisen mukaan tuotantomäärä on nelinkertaistunut alkuajoista. Outokummun yksikkö on tärkeä lihakarjan kasvattajien lisäksi lypsykarjatiloille. Yksikössä  työskentelee reilu toista sataa henkeä ja henkilöstön määrä onkin tuplaantunut alkuajoista. Henkilöstöä on niin yksikön tuotannossa kuin myös toimihenkilötehtävissä.  

Teurastajan työpäivä

Teurastajan työpäivä alkaa työajan sisäänkirjauksella ja aamukuulumisten vaihtamisella työkaverien kanssa. Sen jälkeen jatketaan puukkojen teroituksella ja valmistelemalla kaikki suoja- ja turvavälineet kuntoon. Tyypillisesti työympäristössä on monenlaisia koneita ja laitteita, joten on erittäin tärkeää pitää huolta työturvallisuudesta.

Käytännössä työ on eläinten, Teron tapauksessa nautojen, teurastusta ja ruhojen käsittelyä. Teknologia ja erilaiset laitteet ovat tuoneet helpotusta työskentelyyn, mutta työssä tarvitaan edelleen tarkkoja käsityötaitoja. Päivän aikana kiinnitetään erityistä huomiota työturvallisuuden lisäksi hygieniaan ja laadunvalvontaan.

“Puhtaus on puoli ruokaa.” Tero toteaakin. 

Parasta työssä on Teron mukaan se, että pääsee näkemään oman kädenjälkensä. Työpäivät eivät ole samanlaisia, sillä päivän aikana kierretään 4 - 5 erilaista työpistettä läpi. Työpäivä kestää kahdeksan tuntia. Sen päättyessä puhdistetaan työvälineet ja leimataan kellokortilla ulos.

“Työ on fyysisesti raskasta urakkaluontoista työtä. Työt tehdään yhdessä vuorossa pienellä limityksellä klo 6 ja 16 välillä.” Timo tiivistää.

Ammattitaitoista porukkaa ja rento ilmapiiri

Teron mielestä on myös mukavaa, että ympärillä on rento työporukka. HKScania hän myös haluaa kiittää siitä, että työergonomiaan ja työturvallisuuteen kiinnitetään huomiota. HKScanilla käy esimerkiksi fysioterapeutti tarkistamassa työpisteitä ja antamassa sen pohjalta vinkkejä, miten työpisteellä työskentely voisi olla vielä ergonomisempaa.

“Työntekijät ovat valtaosin kokenutta ja ammattitaitoista porukkaa. Uusia on juuri aloitettu kouluttamaan oppisopimuksella korvaamaan muun muassa eläköitymiset. ” Timo kertoo työntekijöistä.

Monta reittiä alalle

Tero selittää, kuinka elintarvikealalle on useita reittejä. Hän kertoo, kuinka on mahdollista käydä ammattikoulussa elintarvikealan perustutkinto tai opiskella aikuispuolella itselleen alasta ammatti. Esimerkiksi Riveriassa voi opiskella elintarviketeollisuuden ammattitutkinto. Oppisopimuksenkin Tero mainitsee hyvänä vaihtoehtona päästä alalle. Teron mukaan myös asenteella on merkitystä työllistymiseen ja siihen, että pääsee etenemään vaativampiin työtehtäviin. Hän paljastaa, kuinka ihan kaikkea ei voi oppia koulun penkillä, vaan tässä työssä opitaan paljon tekemällä. 

Ainoita kelpoisuusehtoja alalle työskentelyyn on 18 vuoden ikä ja hygieniapassi. HKScanilla riittää pelkästään 18 vuoden ikä, sillä hygieniapassin pystyy sitten suorittamaan heidän kauttansa. Kysyttäessä mitä taitoja teurastajan työ vaatii, Tero listaa käsityötaitoja, ongelmanratkaisukykyä ja tiimityötaitoja. Eikä hyvästä kunnostakaan ole haittaa, sillä työ on kuitenkin fyysistä. Tero haluaa mainita myös, että vaikka ala on miesvaltainen, niin naisetkin pärjäävät siellä mainiosti. 

“Ei ole kiveen hakattu, että teurastajaksi lähtiessäsi tekisit pelkästään niitä hommia lopun urasi ajan” Tero kertoo alasta. Oman mielenkiinnon mukaan voi päästä tekemään muitakin asioita, esimerkiksi hän mainitsee, että itse on päässyt opettelemaan muun muassa trukilla ajamista. Tämä tietysti mahdollistaa sen, että voi toimia tuuraajana eri työtehtävissä talon sisällä.

Tero itse päätyi alalle kesätöiden kautta. Hän huomasi alan palkitsevaksi, joten samalla tiellä ollaan edelleen. Myöhemmin Tero suoritti aikuispuolella lihateollisuuden ammattitutkinnon, jossa opiskeltiin eläinten käsittelyn lisäksi työturvallisuutta ja ensiapua. 

“No rohkeasti tutustumaan ja kokeilemaan. Tietysti ala ei sovi kaikille. Mutta jos ala soveltuu itselle ja haluaa ansaita hyvin, niin ehdottomasti suosittelen. Ja jos lisäksi haluaa olla tekemässä korkealaatuisia ruoanvalmistuksen raaka-aineita, ei kun vaan kokeilemaan.” Tero mainitsee vinkiksi alaa miettivälle. 

Ennakkoluulona työn luonne

Suurin ennakkoluulo, johon Tero törmää on se, että ihmiset luulevat työn olevan jotenkin äärimmäisen rankkaa. Hän mainitsee teurastajien olevan ihan tavallisia ihmisiä. Niin kauan, kun ihmiset syövät lihaa, on liha jotenkin sinne kaupan hyllylle saatava. 

“Tälläkin hetkellä pahin ennakkoluulo on varmaan eläinten teurastuksen ja käsittelyn mukaan tuoma käsitys työn rankasta luonteesta” Timo yhtyy Teron mielipiteeseen.

Teron tulevaisuuden suunnitelmissa on pysyä terveenä, ja pitää huolta kunnostaan, joka on tärkeää työssä jaksamisen kannalta. Muuten hän kertoo olevansa oikein tyytyväinen tilanteeseensa.

“Työmenetelmät ja koneet ja laitteet ovat nykyaikaistuneet suurin harppauksin ”kivikaudesta” nykyaikaan. Nykyisin puhuttaa myös eläinten hyvinvointi. Se on viime vuosina kehittynyt suurin harppauksin entistäkin vastuullisempaan  suuntaan ja täyttää lakien ja asetusten vaatimukset” Timo kertoo alan kehityksestä.

Timo mainitsee lopuksi, että HKScan on iso, kansainvälinen yritys, joka on matkalla monipuoliseksi ruokataloksi. Hiilineutraaliutta tavoittelevassa yrityksessä on monenlaisia työtehtäviä aina vastuullisen alkutuotannon kehittämisestä ja eettisestä hankinnasta innovatiiviseen kuluttajamarkkinointiin. Vastuulliset tuotteet ja kestävän kehityksen mukainen tapa toimia ovat keskeinen osa yrityksen liiketoiminta-ajattelua, mikä lisää jo itsessään tärkeiden ruokaketjun työtehtävien merkityksellisyyttä entisestään.

Kiinnostuitko teurastomossa työskentelystä? Outokummun yksikköön haetaan kesätöihin n. 15 henkeä huhti-toukokuusta alkaen. Tarjolla oleva työ on nautojen teurastus- ja leikkuutyötä sekä muuta lihakäsittelyä ja pakkaustehtäviä. Lue lisää HKScanin uutishuoneesta HKScan tarjoaa kesätyötä sadoille nuorille eri puolilla Suomea tai kysy lisää rekrytoinnin yhteyshenkilöltä.

Rekrytoinnin yhteyshenkilö Outokummussa: Mira Pasanen, mira.pasanen@hkscan.com, p. 050 395 7141.

Luotsi on osa Joensuun kaupungin työllisyyspalveluita ja palvelee kaikkia joensuulaisia maksuttomasti. Voit valita itsellesi sopivimman duuniagentin matkaasi. Luotsi ja Joensuun työllisyyspalvelut palvelee arkisin kello 10–16 paikan päällä Centrumissa (Kauppakatu 29, Joensuu). Asiointi on mahdollista myös etäyhteyksin! 

Teksti: Jessica Shemeikka

Kuvat: HKScanin arkisto

 

Lisää kommentteja

Lisää blogeja.

Työnhakijaksi työuran loppupuolella

Arvaapa, miltä tuntui, kun sai potkut työstä 62-vuotiaana oltuaan vakituisessa työssä...

Yhteishaku käynnissä – Duuniagentit apunasi!

Joka keväinen korkeakoulujen yhteishaku syksyllä alkaviin koulutuksiin järjestetään tänä vuonna...

Kartta Kauppakatu

Kauppakatu 29, Joensuu

Sivu arviointi ja palaute