Blogi, sivun otsikko

Blogi

angle-left

Blogit

ENSIMMÄINEN VAKITUINEN: Kuinka Mikko päätyi saareen töihin?

Työllistämistarina Saarinikkari / Monenmoinen Oy

Se oli kylmää kyytiä metalliveneessä marraskuisella Pyhäselällä, vaikka ruorissa olikin kokenut merikapteeni, Saarinikkarin yrittäjä Ere Puruskainen. Kävimme katsomassa, millaista on saaressa rakentaminen, ja mitä kuuluu yrityksen ensimmäiseksi vakituiseksi palkatulle Mikolle? Katso tästä myös video.

Kun pihaan ei voikaan tilata valmista kuormaa rautakaupasta

Onhan se erilaista, saaressa rakentaminen. Vaatii huomattavasti enemmän ennakkosuunnittelua; esimerkiksi tuodaanko rakennustavaraa jäitä pitkin, lotjalla tai veneellä hinaamalla. Koneiden ja laitteiden käytöstä ei sinällään tingitä, vaikka niissäkin on kuljettamista.

"Meillä on käytössä uusinta tekniikkaa ja muutoinkin pyritään aina löytämään tehokkain tapa toimia", kertoo Saarinikkarin perustaja Ere Puruskainen. Rakennusalan yritys erityiskohteille syntyi, kun joensuulaistaustainen merikapteeni koki kipparoineen aluksia maailmalla jo riittämiin ja halusi yhdistää vesillä olon ja toisen ammattinsa, mikä on nuoruudesta asti ollut rakentaminen.

Työtilauksia on tullut vähän kuin itsestään. "Talvikuukaudet olemme tehneet saneerauksia pääkaupunkiseudun arvokohteissa, mutta keväästä pitkälle syksyyn saarissa ja rannoilla pääosin Joensuun seudulla. Luotsin kautta olen saanut hyviä keikkatyöläisiä ja palkannut myös nyt ensimmäisen vakituisen työntekijän. Mikolla on sähkömiehen pätevyys ja tuore rakennusalan tutkinto."

Agenttivinkit ensimmäisen vakituisen työntekijän palkkaamiseen – 100 vai 667 purnukkaa?

Usein työntekijä ei hahmota itse, millaisen kuluerän vakituinen työsuhde työnantajalle aiheuttaa. Jos bruttopalkka on vaikkapa 2000 euroa, on se hyvä tuplata hahmottaakseen kokonaiskustannukset myös vuosiloma- ja sairaslomakulut sekä hankintakulut kuten varusteet, työtilat ym.

Yksinkertaistettuna: Jos työntekijän tehtävänä on myydä 20 euroa maksavaa tuotepurnukkaa, jonka kate yritykselle on esim. 30 % eli 6 euroa, on työntekijän myytävä 667 purnukkaa kuukaudessa, jotta palkkakulut voidaan kattaa. Mieluummin toki enemmän, jotta yritys pyörii voitollisena, kykenee markkinoimaan ja kehittymään. Kuinka helposti työntekijä saattaa kuitenkin miettiä, että sadalla purnukalla on palkkani kasassa?

Ennen vakituisen palkkaamista on hyvä laskea ”purnukoita”. Tarvitaan syvä ja rehellinen keskustelu siitä, mitä työnantaja tarkkaan ottaen odottaa työntekijältä? Ja toisin päin. Maksimissaan kuuden kuukauden koeaika on kummallekin hyvä aika tutkia, vastaavatko odotukset toteutumaa.

Toisaalta, miten se näkyy tuloksessa, kun yrittäjä pääsee välillä lomalle? Tai kehittämään itseään ja yritystä? Moni pienyrittäjä on kertonut, että ilman työntekijää he olisivat hyytyneet. Kyse on arjen ilojen ja murheiden jakamisesta, yhdessä pähkäilystä ja ideoinnista. Näille hintalapun laskeminen on hankalaa, mutta sitäkin kannattaa tehdä siinä vaiheessa, kun miettii ensimmäisen vakinaisten työntekijän palkkaamista.

Katso video Mikon työllistymisestä Saarinikkarille ja yrittäjän kokemukset Luotsista.

Duuniagentti Riitta Nyberg pääsi saarinikkarien kyytiin kylmänä marraskuun päivänä.

Teksti: Riitta Nyberg / Kuvat: Mika Salmi

Lisää kommentteja

Lisää blogeja.

Yrityskuiskaajat liikkeellä: Womena Oy

Yrityskuiskaajat –kampanjan tiimoilta kävimme haastattelemassa vasta Torikadulle avautuneen...

Yrittäjätarina: Puhdas Ilo

Puhtausalalla toimiva Puhdas Ilo Oy palkittiin Joensuu-päivänä Luotsi-palkinnolla ....

Kartta Kauppakatu

Koskikatu 5, Joensuu

Sivu arviointi ja palaute