Blogi, sivun otsikko

Blogi

angle-left

Blogit

Kiertämö: Kiertotaloutta ja valmennusta kohti työelämää

Uusi kierrätyskeskus Joensuun Salpakadulla on saanut positiivisen vastaanoton

Maanantaina 1.9. Joensuun Salpakadulla kaupungin varikon entisissä tiloissa avasi ovensa uusi kaupungin työllisyyspalveluiden Taitamon alainen kierrätyskeskus Kiertämö. Kutsuvieraille Kiertämön ja Taitamon toimintaa esiteltiin maanantaina 20.9. Mukana avajaisissa oli muun muassa ympäristö ja ilmastoministeri Krista Mikkonen, joka puhui kiertotalouden merkityksestä sekä ympäristön että työllisyyden näkökulmasta. 

Kierräryskeskusta Joensuussa ei ole hetkeen ollut ja Kiertämö onkin saanut varsin positiivisen vastaanoton. Luotsin viestintätiimi vieraili avajaisissa ja tarttuipa matkaan muutama aarrekin. 

Kun Kiertämö avasi ovensa ensimmäisen kerran syyskuun ensimmäisenä maanantaina, sisään vyöryi mukava määrä asiakkaita. Vanha hallirakennus oli laitettu siistiksi ja tavarat järjestetty kategorioittain – omat osastonsa löytyy muun muassa lapsille, harrastuksille, keittiövälineille, huonekaluille sekä matoille ja tuoleille. Taitamo-valmennusympäristön alaisena toimintana Kiertämön tarkoitus on mahdollistaa työttömien työnhakijoiden valmennus kohti työelämää ja vähentää samalla hukkaan menevää tavaraa kiertotalouden periaattein. Kiertämön kautta saadut tulot ohjataan suoraan Taitamon valmennustoiminnan kehittämiseen ja joensuulaisten työllistämiseen. Heti avajaispäivän ensimmäisinä tunteina kassakone kilisi, kun asiakkaat – viestintätiimin oma porukka mukaan lukien – tekivät löytöjä.

”Löysin mummolta perinnöksi saadun kannun kaveriksi upean tarjoiluastian. Kiertämössä on vain käyttökelpoista ja siistiä tavaraa ja esillepano on toteutettu selkeästi tavararyhmittäin”, kertoo Joensuun työllisyyspalvelujen viestintäkoordinaattori Ammeri Kankaisto.

”Ihan huippua, että saatiin Joensuuhun taas kierrätyskeskus. Tosi hyväkuntoista ja edullista kaikki! Itse ostin lasikannun ja kaksi käsipyyhettä. Ota ilmaiseksi -korista nappasin kolme Sarviksen vihreää muovimukia aluslautasineen ” toteaa Luotsin viestintätiimin digiagentti Anni Riikonen

Kysyimme tunnelmia myös äidiltä ja tyttäreltä, jotka olivat lähteneet aamulla lahjoittamaan tavaraa Kiertämöön ja huomanneet samalla osuneensa paikalle avajaispäivänä:

”Oli tarkoitus käydä todella nopeasti, kun mie oon sellainen kirppisihminen. Aika pitkään tässä sitten kyllä meni. Mukaan lähti astioita. Kärryssä on lautasia, sitten tuollainen pieni kori, tarjoiluvati, talouspaperiteline, ruukku ja valaisin. Heräteostoksia, 15 euroa yhteensä. Tosi kiva paikka, kaverille pitää laittaa heti viestiä, että tule sinäkin tänne” perheen äiti naurahtaa. 

Avajaisviikko sujuikin niin hyvin, että kierrätyskeskusvastaava Ismo Lamberg kertoo hallin käyneen sen jäljiltä lähes tyhjäksi:

”Avajaisviikko sujui erinomaisen hienosti ja porukkaa kävi todella paljon. Siinä oli todella kiireisiä päiviä ja meidän pitää saada tänne lisää tavaraa pika pikaa, täällähän alkaa näyttää jo autiolle. Viikonloppuna kun ilmestyi Kiertämöstä lehtijuttu, niin sen jälkeen on kyllä soinut puhelin koko ajan ja tavaraa on onneksi tulossa” Lamberg toteaa. 

Lamberg on uuteen kierrätyskeskukseen erittäin tyytyväinen:

”Onhan tämä nyt todella hyvä monelta kannalta. Saadaan kierrätettyä hyväkuntoista tavaraa ja kun joku tarvitsee jotakin, täältä saa todella edullisesti. Hinnat on pyritty pitämään sellaisina, ettei kukaan voi sanoa että ”olipa kallista.” Kierrätyskeskukseen on palkattu Taitamo-työntekijöitä, eli saadaan samalla työllistettyä porukkaa.”

Kiertämö palvelee aukioloaikojen puitteissa ma-to kello 10-18 ja perjantaisin kello 10-16.

Tavaraa noudetaan maksutta viiden kilometrin säteellä Salpakadulta. Tavaraa voi myös itse toimittaa paikan päälle maanantaista perjantaihin kello 10-16. Kiertämöön ei oteta vastaan mitä tahansa, vaan tavaroiden on oltava ehjiä, puhtaita ja käyttökelpoisia. Näillä ehdoin vastaan otetaan muun muassa huonekaluja ja kodin tavaroita, kodin tekstiilejä, valaisimia ja pienelektroniikkaa, urheiluvälineitä, leluja ja pelejä, sekä rakennustarvikkeita, kuten täysiä paketteja laminaattia ja laattoja, sekä ovia ja ikkunoita karmeineen. Esimerkiksi vaatteita, kenkiä ja asusteita, maaleja ja kemikaaleja, moottoripyörä- ja pyöräilykypäriä tai hygieniatuotteita ei oteta vastaan ollenkaan. Ennen tavaran lahjoittamista kannattaa tarkistaa, mitä Kiertämöön voi tuoda.

Kiertämön avaamisen lisäksi Taitamo on alkanut kuluneen vuoden aikana koordinoida Joensuun Seudun Nuorisoasuntoyhdistys ry Josnan käynnistämää SOMA-koti toimintaa. SOMA-koti toiminnan tarkoitus on välittää lahjoitustavaroita vähävaraisille henkilöille, jotka ovat sosiaalitoimiston tai muun verkoston asiakkaita. Asiakkuus ei enää ole ikäsidonnainen, vaan SOMA-kodista saavat lähetteellä tavaraa kaikki vähävaraiset, sekä henkilöt, jotka ovat menettäneet omaisuuttaan esimerkiksi tulipalon seurauksena. 

”SOMA-koti toiminta siirtyi meille ihan konkreettisesti tässä kuluneen vuoden aikana. Tavaroita annetaan asiakkaalle lähetteellä ja otamme lahjoitustavaraa vastaan myös SOMA-kodin puolelle. Jos tavara ei jostain syystä kohtaannu asiakkaiden kanssa, tai varasto täyttyy liikaa, tavaraa voidaan siirtää myyntiin Kiertämölle” kertoo Taitamo-vastaava Kirsi Kärkäs-Vaittinen

SOMA-koti toimii osoitteessa Jokikatu 8. Toistaiseksi lahjoitustavaraa otetaan vastaan sopimuksen mukaan noutaen ja kuljetuksista vastaa Jokikadun liikkuva kiinteistötiimi. Tavaraan pätevät samat laatuvaatimukset kuin Kiertämöllekin lahjoitettavaan tavaraan. 

Mikäli sinulla lojuu kotonasi käyttämättömänä käyttökelpoista tavaraa, lahjoita se ihmeessä hyvään tarkoitukseen ja käy samalla kurkkaamassa, mitä aarteita Kiertämöltä löytyy. Laitetaan yhdessä hyvä kiertämään!

Lisätietoa Kiertämöstä

Lisätietoa Taitamon toiminnasta

Seuraa Kiertämöä ja Taitamoa somessa: @kiertamojoensuu @taitamojoensuu

Teksti: Hanne Hynynen Kuvat: Stefan De Batselier

Lisää kommentteja

Lisää blogeja.

Työttömien terveystarkastus

Siun Soten  nimetyt työttömien terveydenhoitajat tekevät terveystarkastuksia....

Uusi alku sesonkityöstä

Ravintola-ala on ollut korona-aikana otsikoissa paljon. Sen vetovoimaisuutta ovat heikentäneet...

Kartta Kauppakatu

Kauppakatu 29, Joensuu

Sivu arviointi ja palaute