Blogi, sivun otsikko

Blogi

angle-left

Blogit

Luovi: Ammatillista erityisopetusta, yksilöllistä tukea ja ohjausta

Luotsin viestintätiimi vieraili Plaza Centrumin naapurissa Torikadulla sijaitsevassa Ammattiopisto Luovin yksikössä, jossa toimivat VALMA-koulutus ja liiketoiminnan perustutkinnon -opetus.

Nousemme hissillä kauppakeskus Metropolin yläkerrokseen. Luovin tiloista avautuvat huikeat näkymät joen varrelle ja ympäröivään kaupunkikeskustaan. Saamme ammatilliselta erityisopettajalta Anne Pihlajamäeltä lämpimän vastaanoton. 

Luovi on ammatillinen erityisoppilaitos, eli opiskelijalla tulee olla tarve erityiseen tukeen opiskelijaksi päästäkseen. Koulutuksen aluksi laaditaan opiskelijan yksilöllisistä lähtökohdista ja tarpeista käsin henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma (HOKS). Suunnitelmassa otetaan huomioon opiskelijan opiskelu- ja työhistoria, vahvuudet, oppimistyyli ja elämäntilanne. Luovi voi olla sopiva opiskelupaikka heille, jotka tarvitsevat yksilöllistä tukea ja ohjausta opinnoissa ja työllistymisessä. 

Aloitamme opastuskierroksen tutustumalla VALMAan. VALMA tarkoittaa ammatilliseen koulutukseen valmentavaa koulutusta. VALMA-koulutuksessa on kerrallaan maksimissaan 12 opiskelijaa. Tällä hetkellä VALMA-ryhmä on vapaajaksolla, ja paikalla on vieraillessamme vain 4 opiskelijaa, jotka tekevät kuvaamataidon tehtävää. 

”VALMA:n tarkoitus on valmentaa opiskelijaa itsenäiseen elämään ja tunnistamaan omia vahvuuksia. Koulutuskokeilut ovat suuressa roolissa. Mikäli opiskelijalla ilmenee kokeilun jälkeen kiinnostusta jatkaa, hän voi aloittaa koulutuksen. Toinen vaihtoehto on työelämän oppiminen, työharjoittelu. Yhdessä harjoitellaan myös arjen taitoja, esimerkiksi ruoanlaittoa ja virastossa asioimista”,  kertoo ammatillinen erityisopettaja Riitta Savolainen-Lipponen

Riitta Savolainen-Lipponen ja Tuomas Tahvanainen Luovin keskustan toimipisteen terassilla.

Entäs sitten luovat aineet – piirtävien opiskelijoiden lisäksi luokkahuoneessa näkyy myös kitaroita. 

”Kyllä, taidetta käytetään myös oppimisen keinona. Ja valinnaisia aineita meillä voi myös valita. Painotus on toiminta- ja työkyky-oppimisessa”, jatkaa ryhmänohjaaja Tuomas Tahvanainen

Puhutaan osaamispisteistä (osp). Opiskelijalla on valittavanaan useita koulutuksen osia, esimerkiksi viestintä- ja vuorovaikutusosaaminen, matemaattis-luonnontieteellinen osaaminen, opiskeluvalmiudet, sekä koulutuksen ja ammattien tuntemus. Näistä opiskelija voi rakentaa mieleisensä kokonaisuuden. VALMA-koulutus kestää noin vuoden, mutta opiskeluaika on kuitenkin yksilöllinen. 

Ryhmätyöskentelyä ja työssäoppimista – opiskelijan tahtiin

Seuraavaksi ammatillinen erityisopettaja Päivi Palviainen esittelee meille valtakuntansa: avaran luokkahuoneen, jossa silmiinpistävää on tuoleista muodostettu suuri rinki. Miksi näin? 

”Joo, eli tosiaan tiimioppimista meillä täällä painotetaan, niin sen takia. Yleensä maanantaina aina aloitetaan viikko ryhmän kanssa istahtamalla tähän tuoleille ja käydään läpi, miten viikonloppu meni ja mitä sillä viikolla on luvassa.”

Palviainen opettaa liiketoimintaa. Liiketoiminnan perustutkinnossa on tällä hetkellä 26 opiskelijaa, jotka on jaettu kahteen ryhmään. Juuri nyt opiskelijoita ei ole paikalla, vaan he ovat koulutussopimusjaksoilla.

”Siihen pyritään, että harjoittelu olisi aina mahdollisimman pitkä ja tutkinnon voi suorittaa hyvin pitkälti harjoittelun kautta. Kaupat ovat yleisimpiä harjoittelupaikkoja. Kaikki opittu tunnistetaan ja tunnustetaan. Tarkkaan määriteltyjä rajoja ei ole, vaan opiskelija on valmis sitten, kun hän on osoittanut oman osaamisensa.”

Tämän vuoksi Luovilla ei myöskään puhuta ajasta, tai lähestytä koulutusta varsinaisesti aikaan sidottuna. 

” Opiskeluaikaa voidaan tarvittaessa jatkaa tai opiskelija voi myös keskeyttää opinnot väliaikaisesti. Meillä voi myös suorittaa tutkinnon osia. Eli ollaan hyvin joustavia ja lähestytään asioita niistä opiskelijan henkilökohtaisista tarpeista käsin”, Palviainen selventää. 

Luovin ammatilliset erityisopettajat Anne Pihlajamäki ja Päivi Palviainen.

Millaisia vaikutuksia korona-ajalla on ollut opetukseen?

” Korona vaikutti niin, että uusia työssäoppimisjaksoja ei voitu viime keväänä aloittaa ja pitkälti oltiin etänä”, kertoo ammattillinen erityisopettaja Anne Pihlajamäki. 

”Kukaan ei kuitenkaan etäjakson aikana pudonnut kelkasta, että sillä tavalla hyvin ovat opiskelijat sitoutuneet. Sitä he kyllä sanoivat, että kiva palata taas lähiopetukseen, kun kavereita on ollut ikävä”, Palviainen jatkaa. 

Tämä työvuosi on jo voitu pitää hyvin pitkälti lähiopetuksessa. 

Opiskelua hyvässä ilmapiirissä, mukaan pääsee myös jatkuvan haun kautta

Tavoitamme paikalta myös Riverialta Luovin liiketoiminnan perustutkintoon viime elokuussa vaihtaneen Lauran, joka on tekemässä fysiikan tehtäviä. Mikä Luovissa on opiskelijan näkökulmasta parasta?

”Saapi uusia kavereita, on hyvä yhteishenki ja saapi apua”, Laura vastaa kuin apteekin hyllyltä. 

Luovilla on hyvä ilmapiiri ja sen huomaa. Siihen myös pyritään aktiivisesti ja epäkohtiin puututaan. Pihlajamäki huomauttaa, että oppilaitokselta saa tukea vielä puoli vuotta valmistumisen jälkeen, ja yhteydenottoja voi tulla jo tovi sitten valmistuneilta:

”Minuun otti vasta yhteyttä 3 vuotta sitten valmistunut, joka halusi kertoa kuulumisiaan”, hän kertoo hyväntuulisesti. 

Laura opiskelee Luovissa liiketoiminnan perustutkintoa.

Torikadun yksikkö ei suinkaan ole ainoa, mitä Luovilla on Joensuun alueella tarjota. Peltolankadulla voi opiskella kone- ja tuotantotekniikan perustutkinnon. Liperissä on valittavana useita ammatillisia perustutkintoja, sekä myös VALMA-koulutus ja työhön ja itsenäiseen elämään valmentava TELMA-koulutus. Opiskelemaan voi hakea paitsi yhteishaussa, myös jatkuvalla haulla. Jatkuva haku on kiinni yhteishaun ajan ja haettavat koulutukset vaihtelevat sen mukaan, paljonko kussakin tutkinnossa on sillä hetkellä opiskelijoita.

Lisäksi Luovi tarjoaa opiskelijoilla asumista: Joensuun seudun asuntola sijaitsee Luovi Liperin yhteydessä Käsämässä, 23 kilometrin päässä Joensuusta Kuopioon. Valtakunnallisesti Luovi toimii yli kahdellakymmenellä paikkakunnalla ympäri Suomea. 

”Meille voi tulla myös vierailukäynnille tutustumaan ja kuulostelemaan, että millainen paikka tämä on opiskella. Lisäksi on tutustumis- ja koulutuskokeilu -mahdollisuus, eli voi käydä ihan kokeilemassa vaikka yhden päivän, olisiko Luovi itselle sopiva paikka”, huomauttaa opinto-ohjaaja Lea Hirvonen

Vierailusta voi sopia Luovin henkilökunnan kanssa. 

Luovin opinto-ohjaajaan saa yhteyden myös Luotsin kautta. Katso päivystysajat tapahtumakalenteristamme

Luovi Joensuu

Tutustu ja hae Luoviin

Töihin Luoviin


 

Teksti: Hanne Hynynen

Kuvat: Robin Jansson

Lisää kommentteja

Lisää blogeja.

Adaptation is key

”At the end we are all just human – it doesn´t matter where you are from.” – Jiri Jormakka/...

Kun uni ei tule - Mistä apua uniongelmiin?

Topakka on Joensuun kaupungin työllisyyspalveluiden hallinnoima hanke, jonka...