Nuorten palveluiden vahvistaminen on ensiarvoisen tärkeää. Monet kuormittavat tekijät kasautuvat nuorille, joiden asema työelämässä ei ole vielä vakiintunut. Yhteiskuntana meillä ei ole varaa jättää yhtään nuorta työelämän ulkopuolelle.
Vuoden 2025 alusta lähtien, kun julkisten työvoima- ja yrityspalvelujen järjestämisvastuu siirtyy valtiolta kunnille, astuu voimaan laki työllistymisen monialaisesta edistämisestä (381/2023). Tämä laki edellyttää, että alle 30-vuotiaille nuorille tarjotaan monialaista neuvontaa, ohjausta ja palveluita. Tavoitteena on edistää nuorten opiskelumahdollisuuksia, työllistymistä, toimintavalmiuksia ja hyvinvointia.
Nuorten monialaisen tuen yhteispalvelun huomioiminen on merkittävää, sillä Ohjaamon palveluista ei ole aiemmin säädetty laissa. Valtioneuvoston teettämä tutkimus (2020) Ohjaamojen monialaisen yhteistyön vaikuttavuudesta osoittaa, että Ohjaamot ovat onnistuneet tehtävässään. Matalan kynnyksen toiminnalla on tavoitettu nuoria, jotka jäisivät muuten kokonaan ilman palveluita tai hakeutuisivat niihin vasta ongelmien pitkittyessä ja kasautuessa. Palvelun rakentaminen nuoren tarpeiden ympärille on asiakaslähtöistä, joustavaa ja tehokasta. Lisäksi se ehkäisee palveluista tippumista ja sitä kautta nuorten syrjäytymistä.
Pohjois-Karjalan työllisyysalueen valmistelussa nuorten monialaisia palveluita on käsitelty omassa valmisteluryhmässä. Ryhmässä on ollut edustusta TE-toimistolta, kuntakokeilusta, Joensuun Ohjaamosta, etsivästä nuorisotyöstä sekä jokaiselta palvelualueelta. Valmisteluryhmä on koonnut kuntakohtaista tietoa nuorten tämän hetken palveluista sekä tutustunut etsivän nuorisotyön tilanteeseen ja työpajatoimintaan. Lisäksi ryhmä benchmarkkasi Ohjaamo Byströmin toimintaa ja TE24 valmistelun tilannetta Oulun seudulla. Ryhmä kävi myös keskustelua ja kokosi materiaalia Ohjaamoasiantuntijan tehtävänkuvaa varten.
Ohjaamoasiantuntija tulee työskentelemään Pohjois-Karjalan työllisyysalueen ja sen Ohjaamoverkoston yhteisenä resurssina, työhön ja koulutukseen liittyvien palvelujen ja väylien erityisasiantuntijana. Tehtävänä on tunnistaa ja kartoittaa nuorten palveluntarve sekä tukea, neuvoa ja ohjata nuorta monikanavaisesti hyödyntäen yhteistyöverkostoja.
Nuorten palvelut tullaan kunnissa kokoamaan palvelupisteille, jotka muodostuvat TNO Pohjois-Karjala – tietoa, neuvontaa ja ohjausta pohjoiskarjalaisten menestykseksi -hankkeen toiminnan kautta. Hanke on Euroopan sosiaalirahaston osarahoittama. Lue lisää TNO -hankkeesta Joensuun kaupungin verkkosivuilta.
Valmistelun aikana on noussut myös esille, että nuorten palveluista on tarve saada lisää tietoa. Tähän tarpeeseen vastataan webinaarisarjalla, jonka tavoitteena on tarjota nuorten (16–29 v.) parissa työskenteleville ammattilaisille tietoa ja käytännön työkaluja, joiden avulla nuoria voi tukea elämän tärkeissä siirtymävaiheissa.
Sarjan ensimmäinen webinaari toteutetaan tiistaina 3.9.2024 kello 8.30–11.00 Teams-etäsyhteydellä.
Aiheena:
- Ohjaamoasiantuntija työllisyysalueen yhteisenä resurssina
- Ohjaamojen Onnin palvelut nuorille ja työntekijöille
- Nuoret ja työkyvyn tuki
Linkin webinaariin voi pyytää sähköpostilla osoitteesta: te2024valmistelu@joensuu.fi
Kirjoittaja: Kaija Turunen
Kuva: Ohjaamon kuvapankki
Kaija työskentelee TNO Pohjois-Karjala -hankkeen hankepäällikkönä, Ohjaamon valmisteluryhmän vetäjänä ja Ohjaamo Joensuun koordinaattorina.
Kohti Pohjois-Karjalan työllisyysaluetta -blogikirjoituksissa seurataan työllisyysaluevalmistelun etenemistä.