Blogi, sivun otsikko

Blogi

angle-left

Blogit

Ratkaisevia kohtaamisia Luotsin kautta.

Luotsi työnhakijoiden ja työnantajien kohtauspaikkana.

Työelämästä puhuttaessa mainitaan yhä useammin työvoiman ja avoimien työpaikkojen kohtaamisen hankaluus. Sekä työpaikkoja että tekijöitä kyllä on, mutta syystä tai toisesta kysyntä ja tarjonta eivät aina kohtaa. Me Luotsilla emme näe tätä uhkana, vaan mahdollisuutena – jokaiselle on paikkansa ja työlle löytyy tekijänsä, kunhan asiaa lähestyy oikealla tavalla. 

 

Miksi työntekijät ja työnantajat eivät kohtaa?
Syitä voi olla monia, kuten esimerkiksi alan houkuttelevuus, kouluttautumisen tai työkokemuksen puute ja eläköityminen. Hyvin usein kyse on kuitenkin tiedon puutteesta ja siitä, että työnantajan ja -hakijan arvomaailmat eivät kohtaa. Mistä hakea, keneltä kysyä?
Työpaikat voivat olla myös niin sanotusti ”piilossa”, eli niitä ei koskaan edes laiteta avoimeen hakuun, vaan sopivia tekijöitä hankitaan muuta kautta ja työnhakijan omalla aktiivisuudella on suuri merkitys. 

Aktiivisuus ei kuitenkaan auta tiedon puutteessa leukaansa hierovaa. Erityisesti heti valmistumisen jälkeen ajatus työnhausta tuntuu yleensä tuskastuttavalta, mikäli työpaikkaa ei ole jo valmiiksi tiedossa. Työpaikkailmoitusten selaaminen vie aikansa, hakemuksen ja ansioluettelon laatiminen omansa. Kompastuskiveksi koetaan usein työpaikkailmoituksen vaatimukset, jotka saavat hien nousemaan otsalle: kuinka olla 25-vuotias 30 vuoden työkokemuksella? Ilmoituksissa tunnutaan yhä useammin hakevan nuorekasta konkaria, jolla on tuoreita näkemyksiä, mutta rutkasti kokemusta. 

Työpaikkailmoitus ei pelkästään kerro avoinna olevasta tehtävästä, vaan lisäksi se toimii näyttönä työnantajan brändistä. Ilmoituksen tarkoitus ei näin ollen ole ainoastaan tiedottaa, vaan myös markkinoida.
”Etsitään kiireapulaista torimyyjäksi kesän ajaksi, työ alkaa heti, soita numeroon se ja se” luo mielikuvan kiireisestä työstä ja siitä, ettei työnantajalla ole aikaa tai resursseja panostaa rekrytointiin. Aikaa tai resursseja ei toki aina olekaan, minkä vuoksi monet työnantajat käyttävät ulkopuolista rekrytointiapua. Luotsi, osana Joensuun kaupungin työllisyyspalveluita, tarjoaa apua paitsi työnhakijoille, myös työnantajille. 

Joensuun Teatteriravintola on käyttänyt rekrytoinnissa monipuolisesti Luotsin palveluita, esimerkiksi laatinut työpaikkailmoituksia ja järjestänyt työhaastatteluja, sekä ottanut palkkatuki- ja kuntalisä-mahdollisuudet hyötykäyttöön. Tänä vuonna Teatteriravintola on työllistänyt Luotsin kautta neljä työntekijää erilaisiin kokin ja tarjoilijan tehtäviin. Ravintolan yrittäjä Karina Sälting on tyytyväinen Luotsin toimintaan:

– ”Oli tosi ihanaa, kun mulle sattui pariksi yritysagentti Maikki Miettinen. En häntä tuntenut aikaisemmin, mutta hän oli mulle helposti lähestyttävä persoona ja hän tunsi entuudestaan tätä alaa ja meidän toimintaa. Maikki ymmärsi meidän ongelmia ja hänen oli helppo asettua meidän asemaan – meillä mitään ei kaadeta lautaselle valmiina pussista. Sen takia meidän on myös hankala löytää sopivia tekijöitä. ”

Sälting toivoo, että työelämässä painotettaisiin enemmän kokin työn monipuolisuutta. Esimerkiksi Teatteriravintolassa luovuus on etu, ja mikäli työntekijä on luova, hän pääsee vaikuttamaan huomattavasti työhön ja sen sisältöön. 

Myös Joensuun Linnunlahdella sijaitsevan tapahtumapuutarha Botanian yrittäjä Kari Kola kertoo löytäneensä Luotsin kautta erittäin hyviä työntekijöitä:

– ” Luotsin kautta on tullut apuväkeä erittäin hyvin. Nyt kesäajalla meillä on yhdeksän kuukausipalkkaista työntekijää ja neljä apulaista. Meillä oli kesäksi apuväelle tarvetta ja siitä se lähti sitten. Homma on toiminut hyvin ja Luotsin kautta on löytynyt joitakin ihan huipputyyppejä, joiden kanssa katsotaan, saataisiinko työsuhdetta vielä jatkettua. Puutarha-alan avustavia ja monipuolisia tehtäviä on pääsääntöisesti ollut tarjolla. ” 

Botania on auki koko kesäajan ja tapahtumat alkavat jälleen pyöriä normaalisti. Myös kasvit vaativat helteellä erityisen paljon vettä.

– ”Vähän sais sadetta tulla, mutta muuten on hyvä meininki.” Kola naurahtaa.
 

Kaipaatko helpotusta rekrytointiin ja sopivien tekijöitten löytämiseen? Tiedätkö tarpeeksi palkkauksen ja työllistämisen mahdollisuuksista?
Joensuun kaupungin ja Luotsin yritysagentit ovat yrittäjien apuna maksuttomasti.


Teksti: Hanne Hynynen

Lisää kommentteja

Lisää blogeja.

Työelämätaidoissa asenne ratkaisee?

Kuvittele, että olet asiakkaana lähikaupassa. Kassatyöntekijä vastaa tervehdykseesi...

Meaningful encounters via Luotsi

Meeting of labour force and open work positions is a popular but important topic when talking...

Kartta Kauppakatu

Kauppakatu 29, Joensuu

Sivu arviointi ja palaute