Vuoden 2025 alussa Suomessa astuu voimaan kaksi merkittävää uudistusta: TE-palvelut 2024 -uudistus (TE24) sekä kotoutumislain kokonaisuudistus (KOTO24), jonka tavoitteena on sujuvoittaa maahanmuuttaneiden kotoutumista ja työllistymistä, vahvistaa heidän osallisuuttaan ja helpottaa arkea suomalaisessa yhteiskunnassa.
Uudistusten taustaa ja tavoitteita
TE24-uudistuksessa julkiset työvoimapalvelut siirtyvät valtion vastuulta kuntien hoidettaviksi. Kunnat saavat näin keskeisen roolin työllisyyden edistämisessä ja voivat räätälöidä palveluja paikallisiin tarpeisiin. Samanaikaisesti voimaan astuva KOTO24-uudistus puolestaan päivittää kotoutumista koskevan lainsäädännön ja palvelut vastaamaan paremmin nykytilanteen haasteita.
Uudistusten tavoitteena on muun muassa:
- vahvistaa työvoiman ulkopuolella olevien maahanmuuttaneiden kotoutumista
- selkeyttää eri toimijoiden vastuita
- vahvistaa työllisyyden hoidon monialaista yhteistyötä
- vahvistaa järjestöjen ja työnantajien kanssa tehtävää yhteistyötä
- päivittää kotoutumislakia vastaamaan viranomaistehtävien siirrosta aiheutuvia muutostarpeita.
Kuntien vastuulla on laatia kotoutumisohjelma, joka sisältää alkuvaiheen palvelut; kuten palvelutarpeen arvioinnin, kotoutumissuunnitelman, monikielisen yhteiskuntaorientaation, kotoutumiskoulutuksen sekä neuvonnan ja ohjauksen.
Palvelujen yhteensovittaminen: avain onnistumiseen
Maahanmuuttaja voi samanaikaisesti olla kunnan, hyvinvointialueen ja julkisten työvoimapalvelujen asiakas. Tämä tuo mukanaan haasteen: palvelujen yhteensovittamisen. Usein kotoutuja tarvitsee tukea esimerkiksi työllistymisessä, asumisessa tai terveydenhuollossa, ja palvelujen pirstaleisuus voi aiheuttaa turhaa sekavuutta.
Palvelujärjestelmän sujuvoittaminen edellyttää toimijoiden yhteistyötä ja tehokasta tiedonvaihtoa. Mutta tähän liittyy myös haasteita:
- tietosuoja- ja lainsäädäntökysymykset voivat hidastaa tiedon jakamista
- eri tietojärjestelmien yhteensopimattomuus vaikeuttaa koordinaatiota
Näiden esteiden ylittäminen vaatii uudenlaisia toimintatapoja ja yhteistyömalleja.
Pohjois-Karjalassa työnhakijoille suunnattua kotoutumiskoulutusta järjestetään sekä lähi-, että etäopetuksena, mikä mahdollistaa palvelujen saavutettavuuden koko maakunnassa. Lisäksi kuntien järjestämä monikielinen yhteiskuntaorientaatio, joka on uusi osa kotoutumislakia, tuo maahanmuuttaneille tietoa suomalaisesta arjesta, oikeuksista ja velvollisuuksista heidän omalla kielellään.
Kohti vuotta 2025: yhteistyötä ja yhteistä oppimista
TE24- ja KOTO24-uudistusten valmistelu on tarjonnut mahdollisuuden kuntien, hyvinvointialueiden ja muiden toimijoiden tiiviiseen yhteistyöhön. Pohjois-Karjalassa Joensuun ja Outokummun maahanmuuttajapalvelut, Joensuun seudun työllisyyden kuntakokeilu, Pohjois-Karjalan TE-toimisto ja ELY-keskus sekä Siun sote ovat olleet mukana suunnittelemassa uusia toimintamalleja työllisyysalueen kotoutumista edistävien palvelujen valmistelutyöryhmässä. Laajempi vuoropuhelu alueen kaikkien kuntien kanssa on tuonut valmisteluun monipuolisia näkemyksiä ja yhteistä ymmärrystä.
Vaikka matka uudistusten toimeenpanoon on vielä kesken, selkeänä tavoitteena on luoda asiakaslähtöinen, tehokas ja yhdenvertainen palvelujärjestelmä, joka tukee niin maahanmuuttajien työllistymistä kuin kotoutumista osaksi suomalaista yhteiskuntaa. Vuoden 2025 alkaessa uudistukset asettavat kotouttamista edistävät palvelut uuteen asentoon – mutta todellinen muutos tapahtuu paikallisella tasolla, kun kunnat rakentavat yhdessä muiden toimijoiden kanssa toimivia ratkaisuja.
Kotoutumisen ytimessä on maahanmuuttajien mahdollisuus päästä osaksi suomalaista yhteiskuntaa – sekä työelämää että yhteisöjä. Tavoitteena on, että jokainen kotoutuja saa tarvitsemansa tuen yksilöllisesti räätälöitynä. Tämä edellyttää myös laajempaa yhteistyötä alueella esimerkiksi työnantajien, oppilaitosten ja järjestöjen kanssa.
Työllistymisen tukeminen on usein avainasemassa kotoutumisessa. Työllisyyden ekosysteemi, joka yhdistää eri toimijat, voi tarjota maahanmuuttajille mahdollisuuksia verkostoitumiseen, osaamisen kehittämiseen ja lopulta työpaikan löytämiseen.
Yhteistyöllä ja yhteisellä visiolla kohti onnistunutta muutosta!
Kirjoittaja: Anu Huotari
Kuva: Tommi Rautio
Anu työskentelee palveluvastaavana Joensuun seudun työllisyyden kuntakokeilussa.
Kohti Pohjois-Karjalan työllisyysaluetta -blogikirjoituksissa seurataan työllisyysaluevalmistelun etenemistä.