Blogi, sivun otsikko

Blogi

angle-left

Blogit

Torilla tavataan – Ilon vuoksi!

Konttikahvilan rekrytoinnissa työntekijöiden asenne ja yritysagentin apu ratkaisivat

Abdellah El Bardi istahtaa alas kahden uuden työntekijänsä kanssa kertomaan yrityksensä tulevasta kesästä Joensuun torilla. Haastattelu tehdään samassa huoneessa Luotsissa, jossa muutama viikko sitten käytiin Ilonvuoksi Oy:n kahvilatyöntekijöiden työhaastattelut yhdessä yritysagentti Riitta Nybergin kanssa.

90-luvun puolivälissä Lieksaan muuttaneen El Bardin yrittäjäpolku alkoi marjakauppiaana Joensuussa. Sittemmin hän on pyörittänyt ravintolatoimintaa niin Joensuussa, Lieksassa kuin Kuopiossakin. Stressaavan ravintolamaailman taakseen jättänyt yrittäjä kokee rennomman kahvilatoiminnan nykyään itselleen sopivimmaksi. Viime kesänä Joensuun torilla ihastuttanut pomppulinna pystytetään tänäkin vuonna ja pienen huvipuiston yhteyteen avattavassa kahvilassa voi erikoiskahvien ohella nauttia yrityksen Lieksassa valmistamaa italialaistyyppistä gelato-jäätelöä. Yrittäjän toiveissa on rakentaa konttikahvilaan myöhemmin myös kattoterassi.

Yrittäjävuosiensa aikana El Bardi kertoo tehneensä itse pitkiä päiviä ja muistelee, miten ensimmäistä työntekijää palkatessa paperityöt hirvittivät. Tällä kertaa rekrytointi sujui helpommin, sillä yrittäjä sai vinkin ottaa yhteyttä Luotsiin, josta järjestyi nopeasti haastattelutilat Joensuun keskustasta. Yritysagentti Riitta Nyberg auttoi yrittäjää työhaastatteluissa ja palkkaukseen liittyvissä paperiasioissa, kuten palkkatukien hakemisessa. El Bardi onkin kiitollinen läpi rekrytointiprosessin saamastaan tuesta.

”Moni yrittäjä ei palkkaa työntekijöitä, koska on helpompi tehdä työt itse kuin lähteä papereita täyttämään ja taistella niiden kanssa.” Hän toteaa ja lisää, että yrittäjän kannattaa rohkeasti kysyä apua.

Yritysagentti Riitta Nyberg auttaa yrittäjiä rekrytointiin liittyvissä asioissa.

Kahvilatyöntekijöiden rekrytoinnissa ratkaisee El Bardin mukaan ennen kaikkea asenne: kyky hahmottaa kokonaisuuksia ja sopeutua muuttuviin tilanteisiin sekä aito, rehellinen vuorovaikutus asiakkaiden kanssa.

Janika Lehikoista kiehtoo kahvilatyön rento tunnelma ja se, että työn ohessa voi jutella asiakkaiden kanssa. Artesaanijäätelöt ja mahdollisuus myös nauttia kesäpäivistä konttikahvilassa Joensuun torilla houkuttelivat Lehikoista hakemaan paikkaa. Lehikoinen uskoo, että hänen sosiaalinen ja iloinen persoonansa sekä kattava kielitaitonsa nousivat vahvuuksiksi työhaastattelussa.

Vaikka kahvilatyöskentely on Jenna Vehviläiselle uutta, koki hän vahvan ravintola-alan työkokemuksen olleen valttia työhaastattelussa. Yritysagentti Riitta kertoo, että hakijoita kesäkahvilaan oli paljon ja lisää, että valittujen työntekijöiden persoonat tukevat hyvin toisiaan. Molemmilla on arvokasta kokemusta, josta on varmasti hyötyä vilkkaassa ja yllätyksellisessäkin toriympäristössä. Tulevat työntekijät pääsevät kesän aikana myös kehittämään yrityksen sosiaalisen median markkinointia.

Janika Lehikoinen, Abdellah El Bardi ja Jenna Vehviläinen toivovat vilkasta ja terveysturvallista torikesää.

Vaikka korona on kurittanut myös toriyrittäjiä, katsoo El Bardi tulevaan kesään toiveikkain mielin. Kotimaanmatkailun ja ostovoiman lisääntyminen vilkastuttivat torielämää jo viime vuonna. El Bardi näkee, että tulevaisuudessa torit muuttuvat yhä enemmän ajanviettopaikoiksi, joista etsitään elämyksiä ja erikoistuotteita. Sekä yrittäjän kotimaassa Marokossa, että Ranskassa supermarketit eivät voi syrjäyttää toreja, sillä ne sijaitsevat kaukana keskustasta. Suomessa torit joutuvat kuitenkin kilpailemaan aivan keskustan tuntumasta löytyvien markettien kanssa. Siksi on El Bardin mielestä tärkeää, että torikulttuuri kehittyy laadukkaita elämyksiä ja tuotteita tarjoavan ajanviettopaikan suuntaan. Yrittäjän omissa tulevaisuuden suunnitelmissa siintää pienen kahvilaketjun avaaminen ja toiminnan laajentaminen esimerkiksi Kuopion suuntaan.

Yritysagentti Riitan vinkki:

”Ensimmäisen työntekijän palkkausta kannattaa miettiä paitsi taskulaskimen kanssa, myös siltä kantilta, mitä yrittäjä voi itse tehdä vapautuvalla ajalla: kehittää yritystä vai ladata omia akkujaan? Ensimmäiseksi työntekijäksi kannattaa valita vahva visionääri, joka ottaa vastuuta ja työtehtäviä yrittäjän harteilta.”

 

Teksti: Ammeri Kankaisto Kuvat: Stefan De Batselier ja Abdellah El Bardi (kuva pomppulinnasta)

Artikkeli on ilmestynyt aiemmin lyhennettynä Pohjois-Karjalan Yrittäjien Neuvokas -lehdessä 05/21

Lisää kommentteja

Lisää blogeja.

Sisar hento valkoinen vai jotain aivan muuta?

”Miehiäkin tarvitaan hoitotyöhön ja työyhteisölle on varmasti hyvä, että siellä on sekä miehiä...

Adaptation is key

”At the end we are all just human – it doesn´t matter where you are from.” – Jiri Jormakka/...

Kartta Kauppakatu

Kauppakatu 29, Joensuu

Sivu arviointi ja palaute