Blogi, sivun otsikko

Blogi

angle-left

Blogit

Yrityskaupoilla yrittäjäksi  Jatkis -hankkeen avulla

Yrittäjyys

Yrittäjäksi aikovan on luotava oma työpaikkansa. Pyörää ei kuitenkaan aina tarvitse keksiä uudelleen. Toisinaan omiin tarpeisiin sopiva valmis yritys voi olla vain Jatkista vailla.

Toimiva yritys työllistää aina yrittäjän. Ennemmin tai myöhemmin koittaa kuitenkin aika, jolloin elämän polku ja yrityksen kehityssuunta tahtovat mennä risteyksessä eri teille. Jos elinvoimaisen yrityksen toiminnan jatkajaa ei löydy lähipiiristä, on usein edessä vaikea valinta: päästetäänkö yrityksestä irti vai jatketaanko eteenpäin hammasta purren?  

Saman kolikon kääntöpuolelta löytyy yritystoiminnan aloittamista vasta suunnitteleva yrittäjä. Alkuun pääseminen voi olla hankalaa koska on paljon selvitettäviä asioita. Isoja kysymyksiä voivat olla muun muassa miten starttirahaa haetaan, miten toimiva liiketoimintasuunnitelma saadaan aikaan ja kuinka yritystoiminnan rahoitus järjestetään?

Tällaisten yrittäjien arkeen tuo helpotusta Pohjois-Karjalan Yrittäjät ry:n Jatkis-hanke, joka pyrkii rakentamaan siltoja jatkajaa vailla olevan yrityksen ja tuoreen yrittäjän välille.  

”Hankkeen tarkoituksena on edesauttaa omistajavaihdosten syntymistä koko maakunnan alueella ja luoda pohjaa sille, että omistajanvaihdoksia syntyisi jatkossa huomattavasti enemmän. Niihin on selkeästi tarve ikääntyvän yrittäjänkunnan johdosta”, hankkeen projektipäällikkö Jan Kontiainen tarkentaa.

Jatkiksen toiminnassa mukana olevia yrityksiä löytyy varsin monipuolisesti eri aloilta. Hankkeen kelkkaan on hypännyt jo noin 100 yritystä. Yli puolet näistä yrityksistä ovat sellaisia, joissa yrittäjät ovat eläkeiässä.  Suurin osa yrityksistä on pienyrityksiä tai yksinyrittäjän yrityksiä. Vain noin 20 prosentilla yrityksistä liikevaihto liikkuu sadoissa tuhansissa ja 10 prosentilla se lähenee miljoonaa tai on reilusti sen yli.  

Palveluja yrittäjille ja yrittäjiksi haluaville

Jatkis-hankkeen ytimessä ovat omistajanvaihdospalvelut. Yrityksen ostajan ei tarvitse olla valmis yrittäjä, vaan tukea tarjotaan myös niin sanotusti tyhjästä aloittamista varten. Aloitusruudusta asiakkaita voidaan auttaa eteenpäin kohti starttirahaa. Tukea tarjotaan myös toimivan liiketoimintasuunnitelman laatimiseen ja rahoituksen järjestämiseen. Valmista ostettavaa yritystä ei myös tarvitse olla valmiina kiikarissa – lähtökohtaisesti hanke auttaa ostettavan yrityksen löytämisessä.  Ostajan puolella Jatkiksen palvelut soveltuvatkin erityisen hyvin nuorille, alanvaihtajille ja yleisesti kenelle tahansa yrittäjyyden poltetta tuntevalle henkilölle. 

Jatkiksen palveluihin sisältyy yrityskauppojen suunnittelu – myyjille sekä ostajille. Tähän kuuluu yrityskohtaisten tilannekartoitusten laatiminen sekä yrityksen arvon ja arvon kehityksen selvittäminen. Yritysostoa tekevälle tätä kautta selviää kuinka turvallista yrityksen ostaminen on. Myyntiä suunnittelevalle taas hahmottuu paremmin oman yrityksen arvo ja se kuinka sen vahvuuksia voidaan tuoda esiin kauppatilanteessa.

Yrittäjiä Jatkiksessa siis autetaankin saattamaan yrityksensä kohti parempaa myyntikuntoa. Tämän tapahtuu niin, että yritysten arvomäärityksiä tehdään järjestämällä arvotyöpajoja. Näissä työpajoissa 3 – 4 hengen ryhmissä yrittäjät rakentavat yritystensä arvoanalyysejä, samalla sparraten toisiaan saattamaan yrityksiään kohti hyvää myyntikuntoa. Yrityksiä autetaan myös myyntityössä hyödyntämällä visuaalisen tarinankerronnan välineitä. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että heidän kanssaan työstetään markkinointimateriaalia jossa yrityksen brändi, sen vahvuudet, käytännön toiminta ja tulevaisuuden visiot tuodaan esille mahdollisimman tehokkaasti hyödyntämällä nykypäivän viestintä- ja markkinointikeinoja.

Toiminnan ytimessä onnistuneet omistajanvaihdokset

Vuoden vaihde ja alkuvuosi ovat olleet Jatkiksessa varsin vilkasta aikaa. Viime lokakuusta lähtien yrityskauppoja hankkeen välityksellä on syntynyt jo lähes kolmekymmentä kappaletta.  Hyvä esimerkki Jatkiksen välityksellä onnistuneesta yrityskaupasta on Metallityö Tanskasen yrityskauppa Metans Oy:lle. Tässä tapauksessa tuore yrittäjä osti valmiin alumiini- ja teräsrakenteita valmistaneen yrityksen liiketoiminnan, ja kaupat sujuivat varsin mallikkaasti yhteistyössä Business Joensuun kanssa. 

”Yrittäjä tuli juttusille huhti- toukokuun aikana, siinä tutkittiin yritystä, tehtiin analyysiä ja myyntimateriaalia.  Loppupeleissä vielä etsittiin tälle yritykselle ostaja. Prosessi kesti ensimmäisestä päivästä ostohetkeen aika tarkalleen kuusi kuukautta”, Jan Kontiainen tähdentää.

Toinen tuore Jatkiksen onnistuminen on Lieksassa ja Kontiolahdella toimivan rakennustarvikeliike PR-Aitan omistajanvaihdos. Tässä tapauksessa ostajaksi päätyi kaupan pitkäaikainen myyjä, jolle Jatkis tarjosi tukipalveluita. 

”Ostajan kanssa tutkittiin ostokohde, eli oliko se turvallista ostaa, ja häntä avustettiin rahoitussuunnitelman tekemisessä. ”

”Yhteistyössä mukana oli myös Finnvera, pankki ja toki myös myyjä hyvänä yhteistyökumppanina. Siinä syntyi kunnon tiimi”, Kontiainen painottaa hyvien yhteistyökuvioiden järjestämisen merkitystä – joka selvästi on myös yksi Jatkiksen tarjoama palvelu aloittavalla yrittäjälle.  

Digiloikka koronan aikaan

Koronaepidemian mukana tuoma pakollinen digiloikka ei ole tuntuvasti horjuttanut Jatkis -hankkeen kivijalkaa. Jo ennen kriisiä hankkeen toimintaan kuului monimuotoisten webinaarien järjestäminen. Siksi hankkeen henkilökunnalta löytyi jo valmiiksi hyvät mahdollisuudet toteuttaa työpajoja verkossa ja pitää yhteyksiä yllä etänä.

Näkyvimmin konkreettiset muutokset ovat tapahtuneet hankkeen vetämissä yritystyöpajoissa, jotka nyt järjestetään verkossa Microsoft Teamsin välityksellä.  Nämä ovat sujuneet hyvin ja verkon yli on jo toteutettu useampia onnistuneita työpajoja. Myös yrityskohtainen sparraus on siirtynyt Teamsiin. Tämän lisäksi yrittäjiä tavataan nyt verkon välityksellä päivittäin ja tapaamisia on melkein joka päivä 2 – 3 kappaletta.  

Lopuksi Jan Kontiainen haluaa erityisesti tuoda esille sen, että Jatkis on aktiivisesti mukana yrittäjien tukena koronakriisissä: ”Akuutteihin ongelmiin tarjoamme tuumausapua ja jos vain pystymme, niin myös neuvoja annamme ja olemme mukana selvittämässä selvitettäviä asioita.”

Jatkiksen palvelut ovat kaikille yrittäjille tai yrityksen ostamista suunnitteleville avoimia. Heidän kanssa keskustelu tai konkreettinen tekeminen on maksutonta. Hanke on ESR-rahoitteinen.

Jatkis on säännöllisesti esillä ja tavoitettavissa etäyhteydellä Luotsin & Business Joensuun Aloittavien yritysten infotilaisuuksissa 28.4. alkaen sekä toukokuussa järjestettävissä yrittäjyyswebinaarissa. Lue lisää Jatkiksesta osoitteessa www.jatkis.net ja katso lisätietoja Aloittavien yrittäjien infosta Luotsin tapahtumakalenterista.

 

teksti: Samuli Longi

Lisää kommentteja

Lisää blogeja.

Neljän vuosikymmenen insinööriopinnot: “Ilman Luotsia paperit olisi jäänyt saamatta”

Eikä nyt puhuta vessapaperista. Tämä tarina kertoo Luotsin asiakkaasta “ Bassosta ”, joka...

Luotsin työnhakuvinkit kotisohvalle Osa 5

Sivusimme potentiaaliseen työnantajaan tutustumista jo aiemmissa, motivaatiokirjettä ...

Kartta Kauppakatu

Kauppakatu 29, Joensuu

Sivu arviointi ja palaute