Blogi, sivun otsikko

Blogi

angle-left

Blogit

Luotsin työnhakuvinkit kotisohvalle Osa 9

Verkostojen voima - vinkit verkostoitumiseen

Varovaistenkin arvioiden mukaan vähintään puolet työpaikoista on piilotyöpaikkoja, eli ne eivät koskaan tule julkiseen hakuun. Työpaikan nappaakin usein hakija, joka on liikkeellä oikeaan aikaan ja jolla on kontakteja yritykseen. Jotkut yritykset maksavat työntekijöilleen jopa palkkioita uuden työntekijän suosittelemisesta. Vahvat verkostot ovat siis työnhaussa kullan arvoisia.

Verkostoituminen saattaa kuitenkin olla etenkin introvertille kirosana. Ajatuskin kissanristiäisistä, joissa joutuu väkisin vääntämään juttua tuntemattomien kanssa ja samalla yrittää syödä cocktail-paloja servietiltä tahrimatta itseään, saattaa ahdistaa. Pitäisi vaikuttaa kiinnostavalta ja pyrkiä niiden puheille, joista voisi hyötyä eniten. Verkostoitumisen ei kuitenkaan tarvitse olla teennäistä pakkopullaa. Parhaimmillaan verkostoituminen on aitoa, luontevaa ja vastavuoroista. Sen ytimessä on luottamus.

Nappaa tästä Luotsin vinkit luontevaan verkostoitumiseen.

1. Lähde liikkeelle

Verkostoitumisessa kaikkein tärkeintä on, että tapaat ihmisiä. Älä siis jää kotiin makaamaan, vaan lähde liikkeelle. Vastaa myöntävästi ystäväsi lapsen synttärikutsuun, lähde entisen työkaverin kanssa lenkille, ilmoittaudu mukaan oman toimialasi tapahtumaan tai aloita uusi harrastus.

2. Kartoita kontaktit

Etsi entiset opiskelukaverisi sosiaalisesta mediasta. Opiskeluaikojen tuttuja kannattaa etsiä erityisesti LinkedInistä. Moni heistä saattaa olla oman alasi tehtävissä. Kun lähetät kontaktipyynnön, lisää mukaan henkilökohtainen viesti, joka toimii hyvänä keskustelun avauksena. Vinkit LinkedInin hyödyntämiseen työnhaussa löydät aiemmasta postauksesta. Jos törmäät opiskeluaikojen tuttuun sattumalta, voit kysyä, missä hän nykyään on töissä ja kertoa avoimesti siitä, että etsit työtä. Myös entiset työtoverit ja asiakkaat sekä yhteistyökumppanit saattavat olla hyviä kontakteja.

3. Hyödynnä epäviralliset verkostot

Verkostoja voi rakentaa myös vapaa-ajalla. Ehkä olet vuosia törmännyt kuntosalilla tai koiranäyttelyissä samoihin tyyppeihin, mutta onko koskaan tullut puheeksi, mitä he tekevät työkseen? Se vakiokaveri viereisellä juoksumatolla saattaa olla arvokas kontakti työelämässä. Sopivassa tilanteessa voit rohkeasti kysyä, mitä tuttavasi tekee työkseen ja kertoa hieman itsestäsi.

Erilaisten yhdistysten jäsenenä tapaat luontevasti ihmisiä. Voit liittyä mukaan hyväntekeväisyysjärjestön toimintaan, asukasyhdistykseen, kylätoimikuntaan tai avantouintiseuraan. Verkostoituminen sinua kiinnostavien asioiden parissa on mutkatonta ja sujuu melkein huomaamatta.

 

4. Osallistu tilaisuuksiin

Esimerkiksi ammattiliitot järjestävät koulutus- ja verkostoitumistilaisuuksia, lähde niihin rohkeasti mukaan. Sosiaalisesta mediasta saat helposti tietoa oman alasi tapahtumista seuraamalla kiinnostavia yrityksiä ja toimijoita.

Osallistu myös tilaisuuksiin, jotka kiinnostavat sinua, vaikka ne eivät suoranaisesti liittyisikään työnhakuusi. Taidenäyttelyjen avajaiset, erilaiset virkistys- ja urheilutapahtumat sekä messut ovat tilaisuuksia törmätä mielenkiintoisiin ihmisiin.

5. Tarjoa apuasi

Verkostoituminen ei ole yksisuuntainen tie. Tarjoa siis mahdollisuuksiesi mukaan apuasi muille. Ole myös valmis esittelemään oman verkostosi henkilöitä toisilleen.

6. Hyödynnä valmiita verkostoja

Voit myös hyödyntää valmiita verkostoja. Esimerkiksi Luotsin asiakkaana saat käyttöösi Luotsin duuniagenttien sekä Luotsin yhteistyökumppanien verkostot. Saat tietoa piilotyöpaikoista ja tapahtumista. Valmiita verkostoja voit hyödyntää myös sosiaalisessa mediassa, katso linkit Facebookin työnhakuryhmiin aiemmasta postauksesta.

7. Kerro avoimesti työnhaustasi

Jotta voit saada verkostoistasi vinkkejä työnhakuun, on sinun kerrottava siitä, että etsit työtä. Voit päivittää LinkedIn profiilisi esittelyn ja mainita, että etsit uusia haasteita. Kerro työnhaustasi avoimesti ja tulevaisuuteen suuntautuneesti. Voit myös pyytää tuttaviasi antamaan palautetta ansioluettelostasi ja työhakemuksestasi.

8. Paina nimet mieleesi

Tavatessasi uuden ihmisen, yritä painaa mieleesi ainakin hänen etunimensä. Voit esimerkiksi toistaa nimen heti sen kuultuasi. Jos nimien ja ihmisten muistaminen ei ole vahvuutesi, voit pitää kalenteria siitä, ketä olet tavannut ja missä.

Esimerkki:

”Hei, mä olen Maija.”
”Hei, Maija, kiva tavata.”

Kalenterimerkintä: Tapasin Maijan Katrin synttäreillä. Hän on perustamassa matkailualan yritystä 
Kiteelle ensi vuonna, saattaa tarvita apua markkinoinnissa.

9. Aidot kohtaamiset kantavat

Verkostoituminen eri alojen ihmisten kanssa kannattaa. Vaikka tuttavasi olisi tänään työtön työnhakija, voi hän muutaman kuukauden kuluttua olla asemassa, jossa voi tarjota sinulle töitä. Ole siis aidosti kiinnostunut muista ihmisistä ja ole myös aito itsesi. Verkostoissa on kyse luottamuksesta!

Luotsin duuniagentti, verkostoitumisen virtuoosi Riitta Nyberg pohti verkostoitumisen tärkeyttä koronakevään kontekstissa:

”Viime kuukausien tapahtumat ovat sen entisestään tuoneet esille: Maailmamme on monisäikeinen verkostojen kudelma. Jos ihminen on kantosiipialus kaikenlaisille mikrobeille, niin se on sitä myös kaikille ajatuksille ja tunteille. Kantosiipialusten kohdatessa ajatuksetkin vaihtavat isäntää. Etsitpä uutta suuntaa, mielenrauhaa, työpaikkaa tai kotipesää uudelle yritysidealle - on hyvä hakeutua saman henkisten seuraan! Ja mikä vielä tärkeämpää, pyrkiä joka päivä pääsemään myös "oman kuplan" ulkopuolelle!  Rakentamalla aitoja yhteyksiä ihmisiin, jotka ajattelevat eri lailla kuin sinä, saat vielä enemmän! Se on tie itsensä jatkuvaan kehittämiseen, syvällisempään elämän ymmärrykseen ja uusiin mahdollisuuksiin myös työelämässä ja bisneksessä!"

Riitta ja muut Luotsin duuniagentit auttavat sinua vahvistamaan omia verkostojasi. Älä siis jää yksin, vaan lähde liikkeelle, vaikka Luotsin kautta.

Luotsin duuniagentitauttavat sinua kaikissa työnhaun kysymyksissä. Ota rohkeasti yhteyttä ja varaa aika agentille!

Ensi viikon työnhakuvinkeissä pohdimme elinikäistä oppimista: Miten ylläpitää ja kehittää omaa osaamistaan työnhakijana?

Lue myös aikasemmat vinkit:

  1. CV kuntoon!

  2. Motivaatiokirje, joka motivoi työnantajia kutsumaan Sinut haastatteluun.

  3. Tunnista osaamisesi, löydä vahvuutesi ja opi sanoittamaan niitä.

  4. Kirkasta tavoitteesi.

  5. Tutustu työnantajaan, se kannattaa.

  6. Onnistu työhaastattelussa

  7. LinkedIn -profiili työnhaussa

  8. Sosiaalinen media - näyteikkuna elämääsi

 

Viikottaiset työnhakuvinkit kotisohvalle voit tilata suoraan sähköpostiisi TÄSTÄ .

 

Lisää kommentteja

Lisää blogeja.

Luotsin työnhakuvinkit kotisohvalle Osa 8

Kuten viime viikon LinkedIn –postauksessa jo pohdimme, voi sosiaalinen media eli some olla ...

Luotsin työnhakuvinkit kotisohvalle Osa 10

Sitra julkaisi alkuvuodesta tutkimuksen , jossa selvitettiin...

Kartta Kauppakatu

Kauppakatu 29, Joensuu

Sivu arviointi ja palaute