Ajankohtaista, otsikko

Ajankohtaista

Asset Publisher

angle-left Pidä kii: Menestyvä yritys on työntekijöidensä summa

Pidä kii!: Menestyvä yritys on työntekijöidensä summa

"Sovitaan mitä tehdään ja tehdään mitä sovitaan"

Business Joensuu ja Luotsi Joensuu järjestivät 24.8.2022 kello 13-16 Pidä kii! – menestyvä yritys on työntekijöidensä summa -seminaarin työnantajille Tiedepuiston Temple of Challenge -salissa. Osallistujia tilaisuudessa oli useita kymmeniä ja puhujia hotellitoiminnasta sosiaali- ja terveyspuolelle kertomassa, miten työpaikasta saadaan houkutteleva sekä asiakkaille että työntekijöille.

Pidä huolta – alkusanat

Alkusanat lausui Business Joensuun toimitusjohtaja Tomi Haring, joka oli kevään aikana  kuullut useiden yritysten huolia maailman viimeaikaisista tapahtumista, kuten koronapandemiasta, komponenttipulasta ja Ukrainan sodan vaikutuksista. Hänen mukaansa osaavan työvoiman saatavuus on askarruttanut työnantajia eniten. Haringin mukaan yrittäjänä oleellista on pitää kiinni organisaation suunnitelmista ja strategioista ja omasta hyvinvoinnistaan.Haring muistuttaa, että työyhteisö on enemmän yhdessä kuin yksin. Siksi positiivisella työilmapiirillä on suuri merkitys. 

Lietsun työnantajamielikuva – keskiössä omaleimaisuus, vieraanvaraisuus ja paikallisuus

Seuraavaksi puheenvuorossa oli Lietsu Boutique Aparthotelin “piäemäntä” ja yrittäjä, Maria Saastamoinen

Lietsu on joulukuussa 2019 Joensuun keskustaan avattu yksityinen hotelli, jossa on panostettu pohjoiskarjalaiseen tunnelmaan ja aitouteen. Yrityksen arvoihin kuuluvat vieraanvaraisuus, paikallisuus, vastuullisuus ja omaleimaisuus. Asiakkaita halutaan palvella mahdollisimman hyvin ja yksilöllisesti. Rempseällä murteella kirjoitetussa persoonallisessa rekrykuvauksessa luotiin rehellistä ja aitoa mielikuvaa jo ennen kuin hotellia oli edes olemassa. 

Lietsulla pidetään huolta työntekijöiden hyvinvoinnista antamalla heille tunnustusta. Tärkeimmäksi asiaksi Maria nostaa mielekkään merkityksellisen arjen työpaikalla, jossa henkilöstö kohdataan arjessakin yksilöinä yhdenvertaisesti. Lietsulla kannustetaan ja osoitetaan luottamusta. Hyvää työsuoritusta ei pidetä itsestäänselvyytenä, vaan kiitoksen aiheena. Uusiin, haastavampiin työtehtäviin annetaan rohkaisua ja tukea. Virheiden sattuessa lohdutetaan ja positiiviset asiakaspalautteet käsitellään yhdessä. 

Abloyn avain on luottamus

Abloy oy:n henkilöstöjohtaja Petri Lempiäisellä on henkilöstöjohtamisesta 25 vuoden kokemus. Hänen mottonsa on: ”Tehdään enemmän sitä mikä toimii, ja muutetaan sitä mikä ei toimi.” Abloy on yli 100-vuotias lukkovalmistaja, joka on nykyään osa ruotsalaista emoyhtiötä Assa Abloyta. Työntekijöitä on yli 70 maassa, yhteensä noin 51 000. 

Petri toteaa arvojen olevan usein yhtiöiden listalla, mutta jäävän usein sinne näkymättä käytännössä ulospäin. Abloyn strategiakehyksen pyramidin arvot toimivat kolmena kivijalkana. 

Empowerment eli voimaantuminen tulkitaan Abloylla luottamukseksi, joka rakentuu arjen pienistä sujuvista asioista, laadusta ja toimintavarmuudesta. Luottamus esiintyy myös firman kansainvälisessä sloganissa: Abloy for Trust.

Innovation on puhdasta innovatiivisuutta eli rohkeutta muuttua, luoda työntekijänä omia asioita ja kannustaa niitä.

Integrity puolestaan on suoraselkäisyyttä eli kykyä toimia oikeiden asioiden puolesta. Suoraselkäisyys voi olla itsestäänselvyys suomalaisessa työkulttuurissa, mutta ulkomailla joissakin paikoissa täytyy korruption vuoksi olla todella tarkkana.

Leväniemen Levis-henki

Leväniemen toimintakeskuksesta Heinävedellä tulivat kertomaan asumisen ja hoivan esimies Satu Ahtinen, sekä ohjaajat Hanna Auvinen ja Riikka Enäsuo. Leväniemi on voittoa tavoittelematon yleishyödyllinen sosiaali- ja terveysalan säätiö, jonka toimintakeskus on tarkoitettu kehitysvammaisille ja mielenterveyskuntoutujille tarjoamaan tehostettua asumista, palveluasumista ja tukiasumista.

Työpaikalla kuka tahansa voi viedä asioita eteenpäin. Vaikka työ koostuu rutiineista, työpäivän saa suunnitella mieleisekseen. Myös asukkaiden tarpeita kuunnellaan - jos joku tarvitsee enemmän aikaa, hänelle suodaan sitä. Työtä rakastetaan monipuolisen työnkuvan vuoksi. Omia mielenkiinnon kohteita, erityisosaamista ja vahvuuksia pääsee käyttämään laajasti, ja työ tarjoaa mahdollisuuden kehittyä ja kehittää.  Leväniemessä vallitsee “Levis-henki.”

“Levis” on ennen kaikkea asukkaiden koti, ei laitos. Myös työvuorosuunnittelu on joustavaa ja työterveyshuolto kattavaa. Työntekijät saavat esimerkiksi sote-alalla harvinaisen “joulu-” eli bonusrahan. Työnantaja saattaa huomioida työntekijöitään yllättäen esimerkiksi lounaalla tai retkipäivällä.

Esihenkilö Satu Ahtisen mukaan töissä viihtymisen keskiössä on vuorovaikutus ja luottamus itseohjautuviin työtovereihin. Yhteiset pelisäännöt ovat selvät. Ahtinen näkee työntekijänsä ennen kaikkea yksilöllisinä persoonina. Työilmapiiri on avoin ja sen rakenteet ovat läpinäkyviä. Työ- ja vapaa-aika pidetään tasapainossa, ja työhyvinvointi huomioidaan myös asumisen ja hoivan mitoituksessa sekä joustavassa työvuorosuunnittelussa. 

Mentaalivalmentaja Melina Näätänen - multitasking rakentaa nykymaailman AD/HD -kulttuuria

Mentaalivalmentaja Melina Näätänen on luonut pitkän ja menestyksekkään uran yrityksiä kasvuun sparraavan Rokmindin perustajaosakkaana ja valmentajana. Hän on myös kirjoittanut Menestyksen portaat -kirjan vuonna 2017. Hänet tunnetaan “Mellu-tätinä”, joka sparrasi Nuoret Leijonat kahdesti kiekkokultaan. 

Melina osoittaa sormellaan erityisesti nykymaailman hektistä “ADHD-kulttuuria”, jossa kannustetaan tekemään montaa asiaa samaan aikaan - tehokkuuden nimissä. Hänen mukaansa monissa työpaikoissa esimerkiksi järjestetään liikaa palavereja, joissa kuitenkin harvoin ollaan henkisellä tasolla läsnä. Osallistujat näpräävät älypuhelimiaan, tai tekevät muuta tarpeetonta, kun pitäisi kuunnella ja ymmärtää kuulemaansa. 

Puheenvuorossa nousi esille, että multitasking on mahdotonta, sillä aivot käsittelevät asioita jonossa. Esimerkiksi toimitusjohtajilla on monta rautaa tulessa, ja heillä on oltava multitaskingin keskellä älyaikaa; aikaa pysähtyä miettimään, mitä on tullut tehtyä ja onko se kohti tavoitetta vai poispäin siitä. Tavoitteen on oltava kirkkaana mielessä, sillä sen himmetessä yritys voi lähteä väärään suuntaan.

Melina painottaa vapaa-ajan tärkeyttä osana kokonaisvaltaista hyvinvointia, joka näkyy myös työpaikalla. Työ, perhe/vapaa-aika ja terveys muodostavat "pyhän kolminaisuuden". Jos inhoaa työtään, se näkyy myös muussa arjessa. Akut latautuvat perheen ja vapaa-ajan parissa. Vapaalla tulisikin tehdä asioita, jotka ovat itselle tärkeitä, koska muuten ei jaksa. Kun yksi kolmesta "pyhän kolminaisuuden" osatekijästä murenee, muut alkavat murentua perästä. Omalla hyvinvoinnillaan ei pidä leikkiä, etenkään töiden takia.

Melina esitteli myös Thomas Erikssonin persoonallisuuksien väriteoriaan pohjaavaan nelikentän muistutuksena siitä, että ihmiset ovat erilaisia ja kaikki omanlaisinaan yhtä arvokkaita. Kaikissa meissä on kaikkia värejä eri suhteessa, ja niin menestyvä jääkiekkojoukkue kuin yrityskin tarvitsevat toimiakseen “laajan väriskaalan”. Ei voi väittää, että jonkinlainen persoona toimisi jossakin tehtävässä toista paremmin, mutta toimintatavat samassa työnkuvassa voivat olla hyvin erilaisia. 

Puheenvuoronsa päätteeksi Melina nostatti yleisön seisomaan, kädet kohti Temple of Challengen kattoa ja huudatti ryhmähenkeä nostattavasti ”tsäbädäi” sellaisella volyymilla ja intensiteetillä, että seismografit värähtelivät naapurikunnissa asti.

CONTACTS

Plaza Centrum
Kauppakatu 29

Avoinna: ma–to klo 9–16, pe klo 9–15
050 470 6553
luotsi@joensuu.fi

Kartta Kauppakatu

Kauppakatu 29, Joensuu

Sivu arviointi ja palaute