Blogi, sivun otsikko

Blogi

angle-left

Blogs

Luotsin työnhakuvinkit kotisohvalle

Osa 3: Osaaminen esiin!

Oman osaamisen tunnistaminen ja sanoittaminen saattaa tuntua hankalalta. Meidän on usein helpompi nähdä, missä muut ovat hyviä, kuin tiedostaa omat vahvuutemme. Työuran alkutaipaleella voi tuntua siltä, ettei osaamista vielä ole ja kokeneella alanvaihtajalla taas voi olla paljon rönsyilevää osaamista monilta eri aloilta. Työnhaussa oman osaamisen ymmärtäminen ja purkaminen sanoiksi on kuitenkin tärkeä taito.

Tässä postauksessa esittelemme muutaman työkalun oman osaamisen kartoittamiseen ja sanoittamiseen, sekä kuulemme Luotsin duuniagentti Markon kokemuksia oman osaamisensa tunnistamisesta.

Mistä osaamista karttuu?

Osaamista kertyy matkaan koulun penkiltä ja työelämästä, mutta myös harrastuksista ja elämänkokemuksen kautta. Mutta miten saada se piileväkin osaaminen esiin?

Työkokemuksen kautta hankittu osaaminen

Mieti työtehtäviä, vastuualueita ja mitä kaikkea sinun piti hallita, jotta onnistuit työssäsi. Voit etsiä vastaavanlaisen työpaikan työpaikkailmoituksen ja lukea, mitä osaamista työnhakijalta odotetaan ja miten työtehtävän vaatimuksia on kuvattu. Pohdi osaamistasi myös varsinaisten työtehtävien ulkopuolelta, työympäristöstä ja työkulttuurista käsin. Opitko esimerkiksi tiimityöskentelytaitoja, etätyöskentelyä tai työskentelemään monikulttuurisessa työyhteisössä? Miten onnistuit ajanhallinnassa tai tehtävien priorisoinnissa kiireisenä aikana?

Koulutuksen kautta hankittu osaaminen

Pelkkä tutkintonimike ei usein kerro juurikaan osaamisesta. Mihin erikoistuit opinnoissasi? Missä suoritit työharjoittelusi? Esimerkiksi Tradenomi –nimikkeen alle mahtuu monenlaista osaamista. Jos erikoistuit markkinointiin, kansainväliseen kauppaan, taloushallintoon tai yrittäjyyteen, voit lähteä helpommin avaamaan omaa osaamistasi. Sisältyikö opintoihisi yritysyhteistyötä tai projektityöskentelyä? Millaisia verkostoja loit opintojesi aikana? Millaista asiantuntemusta hankit lopputyössäsi?

Harrastuksien ja elämänkokemuksen kautta hankittu osaaminen

Joukkuepelit kehittävät tiimityöskentelytaitoja, pianonsoitto pitkäjänteisyyttä, meditaatio mielenhallintaa. Tykkäätkö nikkaroida autotallissa, sisustaa kotia, kalastaa tai nyplätä pitsiä? Kaikki harrastukset vaativat osaamista ja kehittävät taitojamme. Urheilu ja ulkoilu kertovat siitä, että huolehdit hyvinvoinnistasi ja terveydestäsi. Maratonjuoksu vaatii tavoitteellisuutta ja pitkäjänteistä harjoittelua.

Työelämäntaitoja, erikoisosaamista vai elämäntaitoja?

Kun olet alkanut hahmottaa osaamistasi ja vahvuuksiasi, voit myös jaotella niitä eri kategorioihin. Osa osaamisestasi on yleisiä työelämäntaitoja, osa ammatillista erityisosaamista ja osa liittyy itsensä johtamiseen.

Yleiset työelämätaidot ovat osaamista, jota voit soveltaa eri alojen työtehtäviin. Esimerkiksi kielitaito, tietotekniset taidot, projektityöskentelytaidot tai tiimityöskentelytaidot kuuluvat yleisiin työelämätaitoihin.

Ammatillinen osaaminen on koulutuksen tai työkokemuksen, mutta myös esimerkiksi vapaaehtoistyön tai harrastuksien kautta hankittua ammattiosaamista. Esimerkiksi parturi-kampaajan työssä hiusten leikkaaminen ja värjääminen sekä juhlakampausten teko ovat ammattiosaamista.

Itsensä johtamisen taitoja ovat esimerkiksi ajanhallinnan taidot, kyky priorisoida, suunnitella toimintaa tai asettaa tavoitteita. Myös asenne ja arvot kuuluvat itsensä johtamiseen.

 

Kolme työkalua osaamisen tunnistamiseen

1. Laadi osaamisen mielikuvakartta

Yksi hyvä keino lähteä purkamaan omaa osaamista on ottaa paperi ja kynä ja lähteä avaamaan työhistoriaa, koulutusta, harrastuksia ja muuta kokemusta. Mielikuvakartan voi laatia joko yleisellä tasolla tai tiettyä työhakemusta varten. Jos teet kartan tietty työpaikka mielessä, lähde etsimään kartan eri osa-alueilta vahvuuksia ja osaamista, jotka ovat tavoittelemasi työpaikan kannalta olennaisia.

Esimerkki: Ravintola- ja catering alalta valmistunut tarjoilija on käynyt myös lukion, harrastaa taitoluistelua ja on ehtinyt hankkia kokemusta jäätelömyyjänä sekä tarjoilijana pizzeriassa. Kun hän lähtee purkamaan osaamistaan, löytyy lukio-opinnoissa hankittua arvokasta kielitaitoa, työkokemuksen kautta kehittynyttä itsenäistä työotetta, asiakaspalvelutaitoja ja kykyä sopeutua joustaviin työaikoihin. Luisteluharrastuksen tuoma hyvä fyysinen kunto ja koordinaatiokyky ovat valttia myös tarjoilijan työssä. Oman ruokablogin pyörittäminen on tuonut sosiaalisen median markkinoinnin sekä ruokavalokuvauksen osaamista.

2. Tee (pitkiä) listoja

Voit asettaa tavoitteeksi, että listaat ainakin kymmenen osaamista tai vahvuutta, joita jokainen työ/koulutus/harrastus on kehittänyt. Joudut silloin ajattelemaan vähän syvällisemmin ja saatat löytää myös piilevää osaamista, jota et heti ensimmäisenä olisi tullut ajatelleeksi.

3. Kilauta kaverille

Jos kysyt kaverilta tai entiseltä opiskelu- tai työtoverilta, missä heidän mielestään olet hyvä, saatat yllättyä. Usein muut ihmiset näkevät meissä vahvuuksia, joita emme itse tiedosta.

Miten duuniagentti Marko oppi sanoittamaan omaa osaamistaan?

Luotsin duuniagentti Marko Roivas on opiskellut niin ammattikouluissa kuin korkeakoulussakin. Hän on työskennellyt tuotantoalalla, asiakaspalvelutehtävissä ja myyntityössä sekä toiminut esimiestehtävissä ja asiantuntijatehtävissä.

”Jokainen kokemus on opettanut minulle jotain ja jokaisesta olen saanut osaamista, vaikka en aluksi ollutkaan ”osaaja”. Jokaisesta karttuneesta taidosta on minulle jossain vaiheessa ollut hyötyä ja monet asiat myös tukevat toisiaan. Vaikka olisit työskennellyt aiemmin metallialalla tavaranvastaanotossa töissä ja nyt ei olisi vastaavaa hommaa tarjolla, voisit hakea vaikka asiakaspalvelutöitä, koska olet tavaranvastaanotossa jo hankkinut asiakaspalveluosaamista.”

Marko korostaa harrastusten ja vapaa-ajan aktiviteettien kautta hankitun osaamisen merkitystä. ”Vapaa-ajalla pelaan salibandyä maalivahtina ja nopeita liikkeitä vaativassa roolissa olen oppinut luottamaan intuitiooni. Olen oppinut keskittymään ja pysymään rauhallisena myös paineen alla. Jos menetät kentällä malttisi tai rupeat ”ylipelaamaan”, niin asiat eivät onnistu. Nämä ominaisuudet ovat olleet minulle hyödyksi monissa työtehtävissä. Rauhallisuus on usein myös työelämässä valttia, ettei tee hätiköityjä päätöksiä.”

Marko harrastaa myös lukemista ja musiikkia. Harrastus pitää yllä oppimiskykyä ja kykyä etsiä tietoa. Nämä ominaisuudet voivat Markon mukaan rohkaista hyppäämään työelämässä kohti uutta, luottaen siihen, että tarvittavat uudet taidot voi oppia ja tietokin löytyy, kun osaa etsiä.

Marko kannustaa arvostamaan omaa osaamista:

”Suosittelen kaikkia arvostamaan omaa osaamistaan. Nykyisin arvostetaan työelämässä persoonaa ja muutosvalmiutta. Otat mukaasi aina osaamista opiskelusta, työstä, harjoitteluista, työttömyydestä ja harrastuksista. Kaikki elämässäsi tapahtuvat asiat muokkaavat sinua ja luovat sinusta sen osaavan persoonan, joka olet. Tuo se rohkeasti esiin!”

Marko ja muut Luotsin duuniagentit ovat valmiina auttamaan sinua oman osaamisesi sanoittamisessa ja vahvuuksiesi löytämisessä. Duuniagenteilla on käytössä tehokkaat ohjelmat ja valmennustyökalut osaamisen sanoittamisen tueksi. Voit varata itsellesi maksuttoman ajan, ota rohkeasti yhteyttä!
Voit lukea lisää asioinnista ja jättää yhteydenottopyynnön Luotsiin TÄSTÄ. Duuniagentit palvelevat joensuulaisia myös etänä ja aika järjestyy nopealla aikataululla.

Ensi viikolla pohdimme, miksi on tärkeää kirkastaa omat työnhaun tavoitteet.

Viikottaiset työnhakuvinkit kotisohvalle voit tilata suoraan sähköpostiisi  TÄSTÄ .

0 Comments

More Blog Entries

Luotsin työnhakuvinkit kotisohvalle

Motivaatiokirje – Yritykselle lähetettävä tarjous osaamisestasi. Viime viikolla paneuduimme ...

Luotsin työnhakuvinkit kotisohvalle Osa 4

Sanonta ”On vaikea päästä perille, jos ei tiedä, mihin on menossa.” pätee myös työnhaussa. ...

Kartta Kauppakatu

Kauppakatu 29, Joensuu

Sivu arviointi ja palaute