Blogi, sivun otsikko

Blogi

angle-left

Blogs

Luotsin vinkit kesätyönhakuun

Kiikarissa kesätyöpaikka? Mistä työpaikkoja löytää, miten onnistua haastattelussa? Nappaa talteen Luotsin vinkit onnistuneeseen kesätyönhakuun.

Kesätöiden hakeminen on taas ajankohtaista. Järjestimme yhteistyössä paikallisten oppilaitosten kanssa webinaarit, jossa Luotsin duuniagentit kertoivat onnistuneen kesätyönhaun salat. Nappaa tästä webinaarien vinkit omaan kesätyönhakuun.

Kesätyöpaikkojen kartoittaminen - eli mistä niitä kesätöitä löytyy?

Kesätöiden hakeminen lähtee liikenteeseen työpaikkojen kartoittamisella. Ihan ensimmäisenä kannattaa ottaa haltuun perinteisen työnhakukanavat, kuten TE-palvelut ja Duunitori. Lisäksi ei kannata nojata vain yhteen sivustoon vaan selailla useampia, sillä potentiaalisilla työnantajilla saattaa olla vain yksi tietty kanava, jota se hyödyntää.

Kesätyöpaikkoja kartoittaessa kannattaa huomioida sosiaalisen median voima. Esimerkiksi Facebookista löytyy ryhmä nimeltä “Työtä tarjolla/Pohjois-Karjala”, jota kautta voi työllistyä hyvin ketterästi. Osa yrityksistä ilmoittaa avoimista työpaikoista ainoastaan LinkedInissä, joten sen käyttö on hyvin suotavaa varsinkin korkeakouluopiskelijoille. Lisää LinkedInistä työnhaussa voit lukea tästä.

Henkilöstöpalveluyritysten merkitystä ei kannata jättää huomioimatta kesätöitä etsiessä. Hyvin hoidettu työ voi mahdollistaa sopimukselle jatkoa yrityksen kirjoilla. Joensuusta löytyy muun muassa Ehta Henkilöstöpalvelut, RTK-henkilöstöpalvelu, Barona ja Eezy.

“Vinkkinä, muista käyttää hakusanaa ‘kesätyö’ ja hyödynnä työnhakuportaalit:”

- https://duunitori.fi/

- https://www.monster.fi/

- https://fi.indeed.com/

- https://paikat.te-palvelut.fi/tpt/

- https://www.facebook.com/groups/134966663767130/
 

Työnhakudokumentit kuntoon 

Kun on ruvennut löytymään sopivia työpaikkoja, niin pitää tietysti laatia työnhakudokumentit eli ansioluettelo ja työhakemus.Ansioluettelon tärkein tehtävä on antaa tietoa siitä, mitä olet tehnyt aikaisemmin. Sen vuoksi on tärkeää, että se on selkeä, yhtenäinen ja tiivis (max. 2 sivua, mieluummin 1). Työhistoria tulisi esittää työtehtävien tasolla eli kannattaa avata mitä tehtävänkuvaan on kuulunut. Työhistorian lisäksi ansioluetteloon voi sisällyttää oman kasvokuvan, suosittelijat ja  muut taidot, kuten IT-taidot ja kielitaito. 

Vinkki: esim. IT-taidoista erottele erikseen ohjelmat, joista sinulla on kokemusta.

Voit katsoa vinkit valmiin ansioluettelon hiomiseen täältä. 

Työhakemuksessa pitää korostua oma motivaatio haettavaa työpaikkaa kohtaan. Tarkoituksena ei ole kertoa koulutus- ja työtaustaa uudelleen, vaan täydentää ansioluettelossa mainittuja kohtia. Tärkeää on perustella työpaikan kannalta olennaisin osaaminen aikaisemman kokemuksen kautta. Omaa osaamista ei kuitenkaan tule vähätellä, mutta ei myöskään liioitella. Hakemuksen loppuun laitetaan tarjoutuminen haastatteluun ja oma nimi. Ennen työhakemuksen lähettämistä, oikolue hakemus muutamaan kertaan tai kysy läheiseltä, voisiko hän lukea hakemuksen läpi kirjoitusvirheiden varalta.

Vinkki: Luotsin ansioluettelomallin voi ladata TÄÄLTÄ

Työhaastatteluun valmistautuminen

Kartoittamisen ja dokumenttien kuntoon laiton jälkeen, toivottavana etappina on työhaastattelu. Ensivaikutelmalla on suuri merkitys, joten haastattelutilanteessa on tärkeää hymyillä, olla ajoissa ja pukeutua siististi.

Työhaastatteluun voi valmistautua etukäteen ottamalla selvää yrityksestä. Tämän pohjalta voit valmistella omia kysymyksiä haastattelijalle. Voit miettiä etukäteen vastauksia kysymyksiin, joita luulet haastattelijan kysyvän. Ei ole kuitenkaan järkevää opetella vastauksia ulkoa, vaan vastaa kysymyksiin omin sanoin tilanteen mukaan. On tietenkin tärkeää, että olet oma itsesi.

Työn aloituksen muistilista

Vaikein on takana ja työ on taskussa. Muista viedä heti työsuhteen alussa verokortti työnantajalle. Varmista, että tiedät kaikki työhön liittyvät asiat, kuten työajan, tauot, käytettävät tilat, palkan määrän ja maksupäivän. 

Työsuhteen loputtua pyydä työnantajalta työtodistus. Kannattaa pyytää henkilöarvio, jos työt ovat sujuneet hyvin. Voit kysyä myös pomolta lupaa lisätä hänet suosittelijaksi.

Oppimisen haasteet kesätyönhakijalla

Webinaareissa oli myös mukana Heli Kinnunen Joensuun seudun erilaiset oppijat ry:ltä. Hän kertoo, että oppimisen haasteet näkyvät työnhaussa monella eri tapaa, esim. lomakkeiden täyttäminen on hankalaa. Monella usko omiin taitoihin on olematon ja motivaatio-ongelmat varjostavat elämää, jotka omalta osaltaan hankaloittavat työnhakua. 

Joskus pienenkin esteen edessä loppuu omat työkalut, ja silloin pitää pyytää apua. Sitä saa varmasti!” Heli tiivistää puheenvuoronsa.

Tähän on kuitenkin saatavissa apua. Joensuun seudun erilaiset oppijat tarjoavat henkilökohtaista tukea ja ohjausta oppimisen haasteisiin. He järjestävät myös erilaisia tapahtumia ja pyrkivät löytämään sinua auttavat ratkaisut. Voit lukea lisää heidän nettisivuiltaan.

 

Luotsista löydät apua työnhakuun ja tulevaisuuden suunnitteluun. Luotsin asiakkaille on olemassa erilaisia palveluita, kuten LinkedIn-koulutus ja Haasteena haastattelu -valmennus. Luotsissa järjestetään runsaasti tapahtumia, jotka ovat avoinna kaikille, kotikuntaan tai työllisyys-statukseen katsomatta, joista voit lukea lisää tapahtumakalenteristamme. 

Tule mukaan etsimään työtä, harjoittelupaikkaa tai oppisopimuspaikkaa Joensuun Pestuuseen, jossa kohtaavat kolmattatoista kertaa Pohjois-Karjalan työnhakijat ja avoimet työpaikat! Pestuumarkkinat pidetään YouTube-lähetyksenä Luotsi Joensuun kanavalla keskiviikkona 17.2.2021 klo 10 – 15 (lähetys 10-12, tauko 12-13, lähetys 13-15). 

LUE MYÖS: Luotsin viime vuoden blogipostaus kesätyönhausta tästä.

Katso kesätyönhaku-webinaarit Luotsin YouTubesta:

  • Kesätyönhakuvinkit toisen asteen opiskelijoille TÄSTÄ
  • Kesätyönhakuvinkit korkeakouluopiskelijoille TÄSTÄ
  • Kesätyönhakuvinkit erityisoppilaitosten opiskelijoille TÄSTÄ

 

Teksti: Jessica Shemeikka, Vinkit: Niko Putkonen “Onnistu Kesätyönhaussa” – webinaarin pohjalta.

 

0 Comments

More Blog Entries

Uratarina: Kuljettajasta finanssialan esimieheksi

Kuljetus- ja teollisuusalalla opiskellut ja työskennellyt Marko Roivas hyppäsi ensi kertaa...

Coor - työllistämistä ilman ennakkoluuloja

  ” Tarvitsen säpinää, haluan kehittää itseäni. Enkä harmitella, että jotakin on jäänyt...

Kartta Kauppakatu

Kauppakatu 29, Joensuu

Sivu arviointi ja palaute