Навигационная цепочка

Blogi, sivun otsikko

Blogi

angle-left

Дневники

Työ on lääkettä

IPS-hanke edistää 18 - 30-vuotiaiden mielenterveydenhäiriöihin sairastuneiden henkilöiden työllistymistä

Onko sinulla kokemusta työttömyydestä? Entä mielenterveyden häiriöistä? Kuvittele tilanne, jossa ihminen on sekä työtön että kärsii jostain terveydellisestä haasteesta - olipa se mielen pulma tai fyysinen ongelma. Työllistyminen voi olla hankalaa.

Mielenterveyden häiriöt eivät ole este työnteolle. Useimmissa työyhteisöissä on jo nyt mielenterveyden häiriöiden kanssa eläviä – ja työssään hyvin menestyviä – työntekijöitä. Mielenterveyden häiriöitä esiintyy joka toisella suomalaisella elämänsä aikana, joten kyseessä ei siis useinkaan ole uusi asia, vaan koskettaa meitä kaikkia.

On kaikkien edun mukaista, että mielenterveyden haasteisiin liittyvä stigma murenee. Työnantajalla on mahdollisuus olla osa yhteiskunnallisesti merkittävää mielenterveyshäiriöihin liittyvää stigman vähentämistä. Moderni työnantaja haluaa olla osa yhteiskunnallista kestävää kehitystä. Nykyisin nämä yhdistetään myös brändiin ja organisaation imagoon. Osatyökykyisten työntekijöiden potentiaali on käyttämättä työpaikoilla. Mielestäni yritysten tulisi tunnistaa mahdollisuus juuri tuon potentiaalin hyödyntämisessä.

Työyhteisöjen monimuotoisuus on voimavara, joka edistää toimintatapojen, palveluiden ja työhyvinvoinnin kehittymistä. Näin monimuotoisuudesta voi tulla yrityksen arvo, joka vaikuttaa myönteisesti työilmapiiriin ja toimii jaksamisen tukena. Työyhteisö, jossa mielenterveys on huomioitu ja jossa on toimintatapoja ja mukautusmahdollisuuksia erilaisten elämäntilanteiden varalle, on työntekijöille turvallinen huomioidessaan ihmiset kokonaisina persoonina, ei ainoastaan työntekijöinä. Jokaisen yrityksen ja organisaation menestyksen perustana ovat osaavat ja sitoutuneet työntekijät

Myös meidän sotealan ammattilaisina on tärkeä ymmärtää miten voimme muovata omaa palveluamme vastaamaan sekä yritysmaailman että asiakkaidemme tarpeita. Itse saan etuoikeutetusti olla mukana edistämässä 18 - 30-vuotiaiden mielenterveydenhäiriöihin sairastuneiden henkilöiden työllistymistä. Saan olla työhönvalmentajien tukena ohjaamassa asiakkaita avoimille työmarkkinoille ja etsimässä asiakkaan toiveiden mukaisia töitä ja työpaikkoja – niin sanottuja erinomaisia matcheja puolin ja toisin.

Eikä se jää pelkästään matchiin vaan toimimme sekä työntekijän että työyhteisön tukena sen jälkeenkin niin kauan kuin on tarve. Mielekäs ja soveltuva työ tukee myös hyvinvointia ja kuntoutumista. Ihmisiä ei kuntouteta tekemään työtä vaan työ kuntouttaa ihmisen. Työ on lääkettä!

Oikeus työhön ja ansioihin kuuluu kaikille, eikä mielenterveyden häiriö ole este työnteolle. Tehdään yhdessä työtä sosiaalisen oikeudenmukaisuuden edistämiseksi ja annetaan kaikille mahdollisuus osallistua yhteiskuntaan. Mielekkäästi töihin – joka päivä!

 

Kirjoittaja:

Marjo Vallimies-Honkanen, projektiasiantuntija

Siun sote, Kehittämispalvelut, IPS Sijoita ja valmenna -kehittämishanke

Muistathan! Topakan työkykykoordinaattorit auttavat työttömiä työnhakijoita työkyvyn selvittelyssä. Tutustu Topakkaan
(Kolumni on julkaistu alunperin Sanomalehti Karjalaisessa 20.02.2022)

Добавить комментарии

Другие записи блога

Intohimosta Ammatiksi: Osa 2

NHL:n kiekkoagentti lätkässä työhön Juttusarjan ensimmäisen puoliskon urheiluteema ...

Työllistymistarina: Norppaviestintää ja retkeilytiedotusta

Saimaannorppa ( Pusa hispida saimensis ) on vain Suomessa Saimaan järvivesissä asustava norpan...

Kartta Kauppakatu

Kauppakatu 29, Joensuu