Blogi, sivun otsikko

Blogi

angle-left

Bloggar

Asiakastarinat: Kiovan miehet

Luotsin asiakastarinat vol. 4/23 — Joensuu yllätti Kiovan miehet

Yli 60 000 ukrainalaista on hakenut tilapäistä suojelua Suomesta sodan syttymisen jälkeen. Joensuussa heitä on pyritty auttamaan monella eri tavalla. Kuinka Kiovan miehet onnistuivat löytämään töitä Joensuusta?
 

— Olimme aivan ihmeissään, kun heti työhaastattelun jälkeen työmaapäällikkö etsi meille työvaatteet YIT-logolla ja hienot turvakengät! Ukrainassa jokaisen pitää itse ostaa työvaatteet, eikä työnantaja tarjoa kahveja kuten täällä. Aamuisin kello 9 kokoonnumme kahvitauolle toimistolle. Ukrainassa työpäivät ovat aina vähintään 9-tuntisia ja päivään kuuluu vain yksi lounastauko, kertoo ukrainalainen Taras Yatsiv.

­— Olimme onnekkaita, jotta saimme näin pian tilapäisen suojelupäätöksen jälkeen töitä Suomesta, koska kieltähän emme osanneet käytännössä ollenkaan! Yllättävän hyvin olemme kuitenkin pärjänneet. Käytämme puhelinta apuna eli työohjeet äänitämme ja käännämme ne omalle kielelle. Ymmärrämme jo hieman suomeakin, mutta puhuminen on tosi vaikeaa. Joskus turvaudumme myös piirtämiseen, jatkaa Serhii Tavstik.

"Huvittaa, kun työporukassamme on eräs Jarkko, joka puhuu nyt jo enempi ukrainaa kuin me suomea!"

­— Meillä on tosi hyvä työporukka YIT-toimistolla Joensuussa. Kaikki ovat olleet ymmärtäväisiä ja työ on onneksi aika simppeliä, katu- ja puistoalueiden puhtaanapitoa ja hoitamista, summaavat Kiovan miehet.
 

Poikkeuksellisen hyvää työnjälkeä

­— Hyvin on heillä työt sujunut, leikkuri on ollut tehokäytössä ja trimmeröintijälki poikkeuksellisen hyvää, kehuu työmaapäällikkö Olli-Pekka Kurki, YIT Suomi Oy. Useinhan kaupunkien urakkaehdot velvoittavat työllistämäänkin heikommassa työmarkkina-asemassa olevia. Se on ihan hyvä juttu ja tätä kautta meille on tullut tekijöitä, jotka ovatkin sitten jääneet taloon.



Myös työnjohtaja Mirva Malinen kehuu tämän kesän kaikkia tekijöitä.
— Aikataulut ovat pitäneet hyvin. Luovuuttakin on tarvittu, että kommunikointi onnistuu, mutta hyvin koko työyhteisö on siihen lähtenyt.

"Odotan sinua alasti toimistolla", ja muita Google-kääntäjä mokia.

— Kyllähän siitä hyvät naurut saatiin, kun mietittiin, jotta olisko nyt kyse työvaatteiden puuttumisesta vai mistä, kertoo vihertyönjohtaja Tiina Tahvanainen muistellessaan tekstiviestiä. Mutta onhan tässä opittu kääntämisen apuvälineitä käyttämään ja perehdyttämään mahdollisimman selkeästi. Kaikkinensa väärinymmärryksiä on ollut aika vähän ja tämä on meille kaikille ollut hyvä koulu siihen, että kun on halu oppia ja ymmärtää, kyllä siihen aina keinot löytyvät, kertoo Tahvanainen.

Joensuu on satsannut ukrainalaisten työllistämiseen

­— En usko, että olisimme saaneet töitä ilman Luotsin apua, kertoo Serhi Tavstik. Menimme joka torstai sinne yhdessä Tarashin kanssa klo 12, koska silloin Luotsissa on Duuniparkki, joka tarjoaa pika-apua töiden etsintään myös ulkomaalaisille. Yhtenä torstaina menin sinne yksin ja juuri sillä kertaa onnisti. Minulla oli apuna venäjää puhuva duuniagentti Anastasia Jääskeläinen, joka selitti yritysagentille, mitä kaikkea osaan ja kerroin, että otan mitä tahansa työtä vastaan. Yritysagentti soitti nykyiselle työmaapäälliköllemme Olli-Pekka Kurjelle YIT:lle, joka pyysi heti seuraavana aamuna työhaastatteluun. Sain vielä puhuttua, jotta paikalle voi myös tulla myös ystäväni Taras. Olemme molemmat Kiovasta ja läheisiä ystäviä vuosien takaa. On aina helpompaa tehdä asioita yhdessä varsinkin vieraassa maassa, kertoo Serhii tyytyväisenä ja kiittelee Anastasiaa tulkkina toimimisesta myös haastattelutilanteessa ja kaikenlaisten käytännön asioiden opastamisessa.

”Tulukaahan hyrppäsemään kahavit!”

­Joensuulaiset vanhemmat ihmiset ovat myös erityisen ystävällisiä. Useamman kerran, kun olemme rehkineet kadunvarsia ja kitkeneet lupiineja ja rikkaruohoja, saattoi joku tulla kysymään, jotta tulkaahan juomaan kahvia tai mehua. Aina sitä jotenkin on ymmärretty ja loput arvailtu, kertovat miehet hymyillen. Kyllä siitä on hyvä mieli tullut, että meidät tänne Itä-Suomeen hyväksytään, kertoo Taras.

Asumme Rantakylässä, mutta nyt kun olemme kiertäneet monia kaupunginosia, alkaa Joensuu olla jo aika tuttu. ”Minulla on 4-vuotias poika ja onkin ollut mukava viedä häntä viikonloppuisin eri leikkipuistoihin ja kiipeilypaikkoihin, kun paikat ovat tulleet tutuiksi. Suomessa on todella kauniita asuinalueita ja Joensuussa hienoja uusia leikkipuistoja joenkin varrella, kertoo Serhii.


Teksti: Riitta Nyberg
Kuvat ja video: Ari Tauslahti


> Katso videotarina Kiovan miehistä Luotsin Youtubesta

> Luotsin Duunitorstai - mätsää työt ja osaajat yhteen!

>  Ota yhteyttä Luotsiin!

Kommentera

Mer blogginlägg

Asiakastarinat: Olin antanut jo periksi

Vielä pari vuotta sitten pohdin ääneen, jotta siirryn sosiaalipummiksi, koska koin yrittäneeni...

Muuttofirmassa tehdään muutakin kuin kannetaan!

Suomen Muuttofirma Oy palkittiin Joensuun kaupungin Luotsi-työllistämispalkinnolla. Perusteena...

Kartta Kauppakatu

Koskikatu 5, Joensuu

Sivu arviointi ja palaute