Asuinalueet

Muuta meille – Asuinalueet

Asuinalueet

Jokea jokaiselle

Joensuun maamerkki on kaupungin halki virtaava komea Pielisjoki. Joensuun keskusta leviää joen molemmille puolille, ja asuinalueet myötäilevät joen muotoja sekä aivan ydinkeskustan tuntumassa aukeavaa laajaa Pyhäselkää. 

Joensuu on maantieteellisesti laaja kaupunki, jossa voi asua kerrostalossa keskustan sykkeessä, tai keskellä upeaa vaaramaisemaa naapureilta suojassa. Olemme koonneet tietoa kaupungin eri asuinaluista jaoteltuna neljään pääsuuntaan, joihin kaupunki on kehittynyt.

Voit olla suoraan yhteydessä Muuttoagenttiimme, mikäli haluat apua sopivan asuinalueen valitsemisessa tai haluat tietää eri alueiden palveluista. 

 

Muuta meille – Asuinalueet, Ytimessä

Ytimessä

Joensuun ydinkeskusta sijoittuu hieman Pyhäselän rannoilta ylävirtaan joen molemmille puolin. Keskustan ydin on kauppatori, jonka ympäristössä sijaitsee runsaasti ravintoloita, kauppoja ja palveluita. Noin kilometrin päässä torista sijaitsevat myös Itä-Suomen yliopiston kampus, Mehtimäen urheilualue, Tiedepuisto sekä kouluja ja lukioita.

Joen vastarannalla sijaitsevat keskustan uusin asuinalue Penttilänranta sekä perinteitä huokuva Niinivaara. Penttilänrannasta keskustaan pääsee kätevästi upeaa kävelysiltaa pitkin. Kaikkiaan Pielisjokea halkoo seitsemän siltaa. Niinivaaran päällä seisoo kunniapaikalla keskussairaala. 

Keskustan pohjoispuolella sijaitsevat idyllisistä puutaloistaan tunnetut Kanervala ja Otsola. 

Oikotie.fi Etuovi.fi (myytävät)

Ländärisivu, tyhjä väli

 

Muuta meille – Asuinalueet, Rantakylän suunta

Rantakylän suunta


Keskustasta joen ylävirtaan siirryttäessä vastaan tulee Siihtala, jonka mäellä sijaitsee kylämäinen kaupunginosa pyrähdyksen päässä torista. Seuraavaksi vuorossa on Mutalan, Rantakylän ja Utran muodostama kokonaisuus, jossa asuu iso osa Joensuun asukkaista. Itsenäisenä kuntana kolmikko olisi väkiluvultaan Pohjois-Karjalan kolmanneksi suurin! 

Rantakylässä sijaitsee palvelujen keskittymä, jossa on muun muassa terveyskeskus, kauppoja, apteekki, ala- ja yläkoulut sekä päiväkoti. Omat koulut ja päiväkoteja löytyy myös Mutalan ja Utran puolelta. Alueella on kaupungin parhaat joukkoliikenneyhteydet, loistavat tiet pyöräilyyn ja jaloitteluun sekä erinomaiset mahdollisuudet virkistymiseen. Asuinkanta on sekoitus kerros- ja rivitaloja sekä omakotitaloalueita. 

 

Oikotie.fi Etuovi.fi

Ländärisivu, tyhjä väli

 

Muuta meille – Asuinalueet, Reijolan suunta

Reijolan suunta

Joensuu kasvaa Pyhäselän rannan suuntaisesti etelään. Niinivaara laajenee Hukanhautaan, Petäikkölään ja Vehkalahteen. Keskeiset palvelut terveyskeskuksesta kouluihin sijaitsevat Niinivaaran mäellä ja alueella on lukuisia päiväkoteja. 

Kuutostietä ja Pyhäselän rantaa mukaillen alue jatkuu Karhunmäen uuteen omakotitaloalueeseen sekä Reijolaan ja Niittylahteen, joista pääsee nopeasti autolla ohitustietä keskustaan. Alueilla asuu runsaasti lapsiperheitä, joiden elämää helpottavat alakoulut, päiväkodit ja Reijolan kirjasto. Alue on mainio valinta asukkaille, jotka kaipaavat ympärilleen tilaa, mutta haluavat asua lähellä palveluita ja keskustan työpaikkoja. Suunta on ideaali myös avantouimareille, sillä Vehkalahdessa ja Reijolassa sijaitsee kaksi suosittua saunaa ja uimapaikkaa. 

 

Oikotie.fi Etuovi.fi

Ländärisivu, tyhjä väli

 

Muuta meille – Asuinalueet, Noljakan suunta

Noljakan suunta

Keskustasta luoteeseen, yliopiston ja Mehtimäen urheilukeskittymän ohi kulkiessa eteen tulee Linnunlahden kaupunginosa, joka tunnetaan upeasta uimarannasta, Laulurinteen puistoalueesta, Botaniasta sekä mahtavista ulkoilureiteistä.

Linnunlahden jälkeen vuorossa on Noljakka, joka on suuri asuinkeskittymä Pyhäselän rannan tuntumassa. Alueella sijaitsee Siilaisen terveysasema, joka on Joensuun suurin. Noljakan Aavaranta lintutorneineen tarjoaa upeat puitteet ulkoiluun jokaisena vuodenaikana ja alueella on monipuoliset palvelut supermarketeista päiväkoteihin ja kouluun. 

Noljakasta länteen valtatien varrelta löytyy Marjalan asuinalue, joka toimi vuoden 1995 asuntomessujen esittelyalueena. Upeasti järven rannalle ja saareen rakennettu alue tarjoaa ainutlaatuisen tuntuman vesielämään. Marjalan kupeessa sijaitsevat Pilkon ja Kytön viehättävät omakotitaloalueet.  

 

Oikotie.fi Etuovi.fi

Ländärisivu, tyhjä väli

 

Muuta meille – Asuinalueet, Karsikon suunta

Karsikon suunta

Keskustaa halkovan Pielisjoen itärannalta käy kulku kohti Karsikkoa, Kissamäkeä ja Multimäkeä. Karsikko on rauhallinen perheiden suosima asuinalue, jonka keskukseksi valmistui upea uusi alakoulu vuonna 2023. Lyhyen pyörämatkan päässä keskustasta sijaitsevaa aluetta leimaa seesteinen tunnelma ja perinteinen lähiluonto hiihtolatuineen. 

Maaseutumaisen tunnelman ja nykyaikaisen asumisen yhdistävään Multimäkeen on rakennettu runsaasti omakotitaloja ja alue laajenee sopivalla sykkeellä. Alueen yleisilmettä leimaavat jokimaisema ja läheiset pellot yhdistettynä viihtyisään lähiöelämään.    

 

Oikotie.fi Etuovi.fi

Ländärisivu, tyhjä väli

 

Muuta meille – Asuinalueet, Pitäjät

Pitäjät

Joensuun kantakaupungin lisäksi asuinkeskittymiä ovat pitäjät, joissa asuu yli 20 prosenttia kaupungin asukkaista. Jokaisella pitäjällä on omaleimainen luonteensa, joka rikastuttaa Joensuun kaupunkia. Pitäjien oma kulttuuri ja identiteetti, puhumattakaan huikeista luontoarvoista, ovat Joensuun vahvuus, jota halutaan vaalia. 

Joensuun pitäjiä ovat Eno, Kiihtelysvaara, Pyhäselkä ja Tuupovaara. Kiihtelysvaara ja Tuupovaara solmivat kuntaliitoksen Joensuun kanssa vuonna 2005. Eno ja Pyhäselkä tekivät omat päätöksensä ja yhdistyivät Joensuuhun vuonna 2009, jolloin muodostui nykyinen, yli 77 000 ihmisen Joensuu. 

 

Oikotie.fi Etuovi.fi

Ländärisivu, tyhjä väli

 

Muuta meille – Asuinalueet, Tontit

Tontit

Joensuun alueiden kehittämisestä ohjaa kaupungin ilmasto-ohjelma, jonka myötä kaavoituksessa tavoitellaan joukkoliikenteen käytön kasvattamista, vähähiilisyyttä sekä kompensoidaan poistettua puustoa. Tontteja on tarjolla mukavasti ja uusia tontteja kaavoitetaan pääasiassa olemassa olevan infrastruktuurin ja palveluiden lähelle.

Kaupunki myy ja vuokraa omakotitalo- ja paritalotontteja. Vapaat tontit ovat jatkuvassa haussa ja ne löytyvät karttapalvelusta. Tonttihakemukset käsitellään parittomien viikkojen perjantaisin. Pääosa tonteista myydään kiinteään, etukäteen määriteltyyn hintaan, mutta erityisarvoa omaavat tontit myydään tarjousten perusteella. Tontit myydään ensisijaisesti itselleen rakentaville kotitalouksille. 

 

Tontit Muuttajille varatut tontit

Ländärisivu, tyhjä väli

 

Muuta meille – Asuinalueet, Vuokra-asunnot

Vuokra-asunnot

Joensuun kaupungilla on omia vuokra-asuntoja, joiden vuokraamista hoitaa Joensuun Kodit. Näihin asuntoihin on jatkuva haku ja erityisesti kaupungin pitäjistä löytyy runsaasti vapaita asuntoja. Opiskelija-asuntoja on tarjolla Joensuun Ellin kautta. Lisäksi kaupungissa on paljon yksityisiä vuokra-asuntoja, joita voi etsiä esimerkiksi vuokranvälityspalveluiden kautta.

 

Joensuun Kodit Joensuun Elli tori.fi oikotie.fi vuokraovi.fi

Ländärisivu, tyhjä väli

 

Muuta meille – Asuinalueet, Liikkuminen

Liikkuminen


Joensuu on kätevä vartin kaupunki, jossa liikkuminen on sukkelaa. Joensuussa nauretaan, että kaupungissa on ruuhka kerran päivässä ja sekin kestää viisi minuuttia. Meillä ei tarvitse viettää päivän parhaita tunteja ahtaissa liikennevälineissä, vaan nuo hetket voi käyttää huomattavasti onnellisemmin. Meillä päivät ovatkin mittaansa pidempiä!    

Joensuun joukkoliikenne tottelee nimeä JOJO. JOJO liikennöi Joensuun lisäksi naapurikunnissa Kontiolahdella ja Liperissä. Joukkoliikennettä kehitetään ilmasto-ohjelman mukaisesti ja kaupungissa onkin kokoon nähden runsaasti sähköbusseja.

Pyöräilykaupunkina Joensuu kuuluu Suomen kirkkaimpaan kärkeen ja ympärivuotisen pyöräilyn olosuhteita on kehitetty kunnianhimoisesti. Joensuun keskusta-alueella on erinomaiset, etuajo-oikeutetut väylät pyöräilylle ja pääväylät pidetään hyvässä kunnossa. 

Joensuu on kätevä kaupunki myös autoilijoille. Pysäköintitilaa riittää ja liikennejärjestelyitä parannetaan aktiivisesti. Joensuussa autoilu on helppoa ja mukavaa. 

 

Joukkoliikenne Reittiopas Pyöräilyreitit Pysäköinti

Muuta meille, footerin otsikko

 


Mitä muuta haluaisit tietää Joensuusta?

Muuttoagenttimme neuvoo kaikissa Joensuuhun liittyvissä käytännön kysymyksissä ja selvittää tarvittaessa asioita puolestasi veloituksetta.

Muuttoagentti, yhteystiedot footeriin

Tiia Mutanen muuttoagentti 050 516 6325 muuttoagentti@joensuu.fi

Lomake

Ota yhteyttä Muuttoagenttiin!

Olen lukenut tietosuojaselosteen ja hyväksyn, että Muuttoagentti voi olla minuun yhteydessä.

Muuttajatarinat, banneri

Tarinoita Joensuusta

Lue muuttajien tarinoita