Ajankohtaista, otsikko

Ajankohtaista

Sisältöjulkaisija

angle-left Joensuu-päivän Luotsi-palkinnot jaettiin rohkeille työnantajille

Joensuu-päivän Luotsi-palkinnot jaettiin rohkeille työnantajille

Luotsi-palkinnot jaettiin jälleen Joensuu-päivän yhteydessä tiistaina 29.11.2022 Teatteriravintolassa. Tänä vuonna palkinnot myönnettiin työnantajille, jotka ovat rohkeasti työllistäneet kansainvälisiä osaajia.

Joensuu-päivän Luotsi-palkinnoilla tahdottiin tänä vuonna kiittää kolmea yritystä, jotka ovat ennakkoluulottomasti ja rohkeasti työllistäneet tilapäistä suojelua hakeneita maahanmuuttajia tai kehittäneet muulla tavoin keinoja, joilla kansainvälisten osaajien työllistäminen on mahdollistunut jopa ilman yhteistä kieltä. Palkintoina olivat kunniakirja ja kirves, jotka myönnettiin Joen leipureille, Osuuskunta Napakalle ja Alsiva Oy:lle.

Nämä työnantajat ovat saattaneet kohdata prosessin aikana myös hankaluuksia, mutta eivät ole antaneet niiden vaikuttaa, vaan jatkaneet sitkeästi työyhteisönsä monimuotoistamista. Yritykset ovat olleet valmiita kehittämään perehdytystään siten, että se huomioi niukan suomen kielen tason.

Osuuskunta Napakka

Heillä on toki välillä puhelimessa päällä Google Kääntäjä, joka toistaa puheeni heille samoin tein ukrainaksi. Se on ollut huomattava apu, kertoo Kirsi Härkönen osuuskunta Napakasta. 

Härkönen on pyrkinyt ohjaamaan Ukrainaista muuttaneiden työskentelyä sillä tavoin, että he käyttäisivät suomen kieltä mahdollisimman paljon. Näin he paitsi oppivat kielen nopeammin, kotoutuminen on muutenkin vaivattomampaa. 

Alsiva Oy

Ouneva Groupiin kuuluvalla Alsivalla on pidetty huoli siitä, että töihin pääseminen ei jää kiinni edes sinne saapumisesta - kimppakyytejä on järjestetty tarpeen mukaan, kolmivuorotyöhön ei aina pääse julkisilla. Hyvin kyydit järjestyvät myös ukrainalaiselle Andriille, lähes naapurista:

Tietysti muuttelemme työvuorojakin hieman sen mukaan, että kimppakyydit onnistuvat, kertoo työnjotaja Jukka Simanainen toteaa. 

Joen Leipurit Oy

Joen Leipureilla todettiin, että työpaikasta kiinnostuneita ja motivoituneita suomalaisia ei kerta kaikkiaan löytynyt riittävästi. Ensimmäiset maahanmuuttajataustaiset tekijät tulivat Kaukoidästä, Thaimaasta ja Filippiineiltä:

Thaimaalaiset eivät millään olisi halunneet pitää taukoja. Heille piti moneen kertaan painottaa, että tauot on pidettävä – ja heidät piti viedä niille tauoille. Niistäkin tahtoivat karata töihin kesken kaiken,” hämmästelee yrittäjä Ville Kokkonen

LUE LISÄÄ!

YHTEYSTIEDOT

Plaza Centrum
Kauppakatu 29

Avoinna: ma–to klo 9–16, pe klo 9–15
050 470 6553
luotsi@joensuu.fi

Kartta Kauppakatu

Kauppakatu 29, Joensuu

Sivu arviointi ja palaute