Ajankohtaista, otsikko

Ajankohtaista

Sisältöjulkaisija

angle-left Uskaltaisiko, osaisiko, entäs jos menee rahat tai maine? – Petu Haimila vieraili Yrittäjyyden olohuoneessa.

Lempo Clothingin Petu Haimila kertoi omasta polustaan yrittäjänä

Lempo Clothingin Petu Haimila kertoi omasta polustaan yrittäjänä

 

Alun perin yrittäjyys ei ollut Petu Haimilalle luontainen valinta, vaan omasta suvusta löytynyt yrittäjyystausta ja sen myötä yrittäjyyden pahimpien puolien näkeminen pikemminkin ajoivat poispäin ajatuksesta. Ajan myötä Petun ”yrittäjäminä” kuitenkin syntyi halusta löytää oma polkunsa ja seurata intohimoaan. Nuoria hän kannustaa yrittäjyyden kokeilemiseen, jos oman intohimon seuraamisesta löytyy mahdollisuus rahan ansaitsemiseen. Petun omasta taideosaamisesta syntyi idea, jota hän lähti toteuttamaan suoraan kansainvälisesti. 

Itselle ei ehkä ollut ominaisin ratkaisu tuo vaateala, mutta sitten jotenkin se muodostui äkkiä helpoksi kanavaksi, koska vaatteet ovat kulutustavaraa, jota ihmiset hankkii, toisin kuin taideteokset, Petu pohtii. 


Petun inspiraationa Lempo Clothingin mallistolle on toiminut suomalainen mytologia ja pakana-ajan historia. Muinaisuskon ja kristillisen uskonpuhdistuksen välisestä ristiriidasta viestii Kalevalasta tuttujen hahmojen yhdistäminen kristilliseen ikonografiaan, ja inspiraatiota on haettu myös urbaanista katutaiteesta. 


Haluan näyttää sitä suomalaista kulttuuria, joka ei nykypäivänä enää elä samalla tavalla kuin kauan, kauan sitten. On itselleni tärkeää saada luotua uudella tavalla ajatuksia siitä, mitä joskus on ollut, ja herättää kulttuuria uudella tavalla eloon ja tuoda siihen se oma näkökanta. 


Idean kehittäminen yritykseksi eteni yhteistyössä Business Joensuun kanssa. Luovan työn ja visuaalisen sisällön osalta Petu on halunnut pitää kaikki langat omissa käsissään, mutta yrityksen pyörittämisestä ei hänen mukaansa kukaan selviä yksin. Hän kehottaa aloittelevia yrittäjiä kokoamaan itselleen laajan tukiverkon erilaisista ihmisistä, verkostoista ja yhteistyökumppaneista, jotka osaavat neuvoa ja auttaa kompastuskivien yli.  


Esimerkiksi Business Joensuu on ollut minulle tosi iso apu. Kävin starttivalmennuksen, ja löysin sieltä itsevarmuutta siihen, että voisinkin lähteä tähän hommaan. Nyt yritys on ollut vuoden verran pystyssä, en ole päivääkään katunut sen takia, että sain siihen sen kaiken tuen ja otin vastaan sen kaiken neuvon. Yrityksen perustaminen on niin moniulotteinen asia, että siihen ei pysty yhdellä tai kahdella lauseella sanomaan, että mitä pitää tehdä.  


Pelkästään oman yrityksensä varassa Petu ei vielä pysty elämään.
 
 

Eletään maailmantilanteessa, jossa on ollut todella paljon haasteita  ja varsinkin kun on yrittänyt toimia kansainvälisillä markkinoilla koko ajan, on ollut erittäin vaikeaa olla täysin Lempon varassa. Sen takia olen ollut nyt Mainostoimisto Päheellä erilaisissa työtehtävissä, ja rahoitan sitäkin kautta omaa toimintaa, että pystyn pitämään itseni ja firman pystyssä. Se on oma haasteensa aina, mutta päivä päivältä enemmän yritän löytää aina uusia tapoja tuoda omaa osaamista esiin ja näkyville, jotta löytyy aina uusia kanavia. Jos pitää aina sen yhden suunnan ja kanavan mistä kuvittelee sitä rahaa tulevan, niin sitten se varmasti jossain vaiheessa kaatuukin. Se, että tekee useammasta pienestä joesta yhden ison virran, on paras keino pitää yritys elinvoimaisena ja eteenpäin vievänä. 

Katso Petun haastattelu kokonaisuudessaan TÄÄLTÄ.

 

Tiesithän tämän?
Yrittäjyyden olohuone
tarjoaa maksutonta neuvontaa aloittaville yrittäjille ja yrittäjyydestä kiinnostuneille perjantaisin Luotsilla kello 12 alkaen, ilman ajanvarausta. Paikalla aina Luotsin yritysagentit ja  Business Joensuun edustaja.
 

LISÄTIETOJA

YHTEYSTIEDOT

Plaza Centrum
Kauppakatu 29

Avoinna: ma–to klo 9–16, pe klo 9–15
050 470 6553
luotsi@joensuu.fi

Kartta Kauppakatu

Kauppakatu 29, Joensuu

Sivu arviointi ja palaute