Blogi, sivun otsikko

Blogi

angle-left

Blogit

Kiikarissa kesätyö?

Haku kesätyöpaikkoihin käy nyt kuumimmillaan. Nappaa talteen vinkit työnhakuun!

Kesätyöpaikka on hyvä mahdollisuus tutustua työelämän pelisääntöihin, saada tuntumaa eri toimialoista ja työtehtävistä, verkostoitua tulevaa työelämää varten ja ansaita omaa rahaa. Parhaimmillaan kesätyöstä jää palkan lisäksi käteen muistoja ja kokemuksia, jotka nostavat hymyn huulille vielä vuosikymmenten jälkeen. Haku kesätyöpaikkoihin käy nyt kuumimmillaan. Nappaa tästä vinkit työnhakuun ja tutustu Luotsin teollisuusviikolla kesätyö -rekryyn osallistuneiden nuorten tunnelmiin.

16-vuotias Ismo Palviainen sai vinkkejä työnhakuun duuniagentti Anne Kokkoselta. Aiempaa kesätyökokemusta lukion ekaluokkalainen on hankkinut mm. metsän raivuusta, sähköpöytien kasaamisesta ja kaupan alan töistä.

“Kaikki työ kelpaa, mutta haaveena on musiikin ala ja työt äänituotannon parissa.”

Kesätöissä houkuttelee kokemus työelämästä ja oma raha.

“Itse tienattu raha tuntuu erilaiselta kuin vanhemmilta saatu. Haluan menestyä elämässä ja oma talous on yksi osa sitä.”

Kesätyönhaussa oma aktiivisuus on valttia

Useat kesätyöpaikat täyttyvät ilman, että paikka tulee koskaan julkisesti haettavaksi. Kesätöitä kannattaa siis kysellä yrityksiltä suoraan. Isommilla yrityksillä on usein oma hakemuslomake esimerkiksi nettisivuilla, mutta pienempiä yrityksiä voi edelleen lähestyä perinteisesti käymällä esittäytymässä ja viemässä CV:n paikan päälle.

Kesätyönhaussa voit hyödyntää myös kontakteja aiemmista työharjoittelu- tai kesätyöpaikoista, tuttavapiirin vinkkejä, selailla työnhakusivustoja ja ilmoittautua työnhakijaksi henkilöstövuokrausfirmoihin. Työpaikkoja liikkuu sanomalehtien ilmoitusten lisäksi myös sosiaalisessa mediassa, kuten Facebookissa ja LinkedInissä. Luotsissa järjestetään säännöllisesti avoimia rekrytointitapahtumia, jossa pääset pikahaastatteluun suoraan työnantajien ja henkilöstövuokrausfirmojen kanssa.

Hakijoita kesätyöpaikkoihin on paljon. Liikkeellä kannattaa olla siis ajoissa eikä kielteisistä vastauksista kannata lannistua.

Lähihoitajaksi valmistunut 19-vuotias Nina Mutanen on kiinnostunut kesätöistä teollisuuden kokoonpanossa. Tiedon Luotsin kesätyötapahtumasta Nina oli saanut duuniagentiltaan Hannele Honkaselta.

“En halua tehdä enää hoitoalan töitä vaan kokeilla avoimin mielin uutta. Ajattelen, että työkokemus on aina hyväksi, vaikka kyseessä ei olisikaan se täysin oma juttu.”

Tulevaisuuden haaveissa Ninalla ovat opinnot liikunta- ja hyvinvointialalla.

Disneylandiin, naapurikaupunkiin vai lähikaupan kassalle?

Kesätyöpaikka voi löytyä kotinurkilta, mutta mahdollisuuksia voi rohkeasti etsiä myös kauempaa. Kunnat ja seurakunnat ovat perinteisesti olleet merkittäviä kesätyönantajia yritysten rinnalla. Lähikuntiin saattaa päästä helposti julkisilla kulkuvälineillä ja työnhakualueen laajentaminen parantaa mahdollisuuksia löytää mieleinen kesätyöpaikka. Mikäli työskentely ulkomailla kiinnostaa, saattaa kesätyöpaikka olla mahdollisuus kokeilla siipiään maailmalla. Työmahdollisuuksien löytämiseen ja käytännön järjestelyihin ulkomailla on olemassa useita tukipalveluja, kuten Eures ja Nordjobb.

Kone- ja tuotantotekniikkaa opiskeleva 17-vuotias Joni Lähdeniemi täytti työhakemusta Abloylle yhdessä duuniagentti Anne Kokkosen kanssa.

“Hakemuksen tekemisessä kannattaa keskittyä olennaiseen. Usein yritykset käyttävät valmista hakemuspohjaa, jota ei kannata säikähtää. Vahvuuksistaan, joilla tarkoitetaan henkilökohtaisia ominaisuuksia, on syytä kertoa mahdollisimman huolellisesti. Puuttuvan työkokemuksen voi korvata esimerkiksi harrastusten kautta syntyneellä osaamisella.”

Asiakirjat ja asenne kuntoon

Kesätyönkin hakuun kannattaa valmistautua huolella. Ansioluettelon ja hakemuskirjeen tekemisessä kannattaa pohtia sitä, miten omaa osaamista voi sanoittaa. Koulutuksen ja aiemman työkokemuksen lisäksi osaamista kertyy myös harrastuksien ja elämänkokemuksen kautta. Esimerkiksi joukkuepelit kehittävät tiimityötaitoja ja soittimen soittaminen pitkäjänteisyyttä. Apua ansioluettelon tekoon saat Luotsin duuniagenteilta.

Työnantajaan kannattaa tutustua etukäteen ja etsiä yhteydenottoa varten oikea yhteyshenkilö. Haastattelussa panosta ensivaikutelmaan ja valmistaudu kertomaan motivaatiostasi, osaamisestasi sekä siitä, millainen olet ihmisenä. Ole rehellisesti oma itsesi, mutta mieti miten voit nostaa esiin työnantajan ja työtehtävän kannalta merkittäviä asioita osaamisestasi ja persoonastasi.

Yliopistossa ympäristöpolitiikan ja kirjallisuuden opintoja tekevä 22-vuotias Jutta Joensuu oli panostanut ansioluettelon tekoon.

“Värikkäällä ulkoasulla halusin erottua mustavalkoisten papereiden pinosta.”

Jutta on lähdössä opiskelijavaihtoon Japaniin. Kesätyöt ovat omiaan kerryttämään matkakassaa.

“Lisäksi olen tosi huono olemaan jouten.”

 

Ohjaamon kattava opas kesätyönhakuun löytyy alla olevan QR koodin takaa.

Luotsin Puhtausviikolla järjestetään 27.2. Puhtausalan Kesätyöpäivä, jossa pääset haastatteluun suoraan kesätyöntekijöitä etsivien yritysten kanssa.

Lisää kommentteja

Lisää blogeja.

Anton Sutinen: Adhd ja työnteko

“Mikään erityisyys ei ole este työnteolle.” Anton Sutisen matematiikan tunnit alkoivat...

Puhtaasti asenteella: “Luotin siihen, millainen ihminen olen”

Reetalle Luotsi merkitsi tukipilaria elämän käännekohdassa, jossa työttömyys ei ollut...

Kartta Kauppakatu

Kauppakatu 29, Joensuu

Sivu arviointi ja palaute