Blogi, sivun otsikko

Blogi

angle-left

Blogit

Luotsin työnhakuvinkit kotisohvalle Osa 4

Kirkasta tavoitteesi!

Sanonta ”On vaikea päästä perille, jos ei tiedä, mihin on menossa.” pätee myös työnhaussa.

Tällä kertaa pohdimme duuniagentti Veera Belwayn kanssa tavoitteiden asettamisen tärkeyttä ja jaamme käytännön vinkkejä matkalle kohti omia tavoitteitasi. Parhaimmillaan tavoite motivoi eteenpäin ja muistuttaa siitä, mihin ollaan menossa silloin, kun kohtaamme vastoinkäymisiä ja mutkia matkalla.

Millainen tavoite sopii sinulle?

Jossain elämäntilanteessa voi olla tärkeintä löytää melkein mikä tahansa työpaikka, lapsiperhearjen keskellä työpaikka, joka tarjoaa joustavuutta ja joskus työpaikan fyysinen sijainti voi olla tärkeä kriteeri. Joku voi olla valmis vaihtamaan alaa tai ottamaan viimein haaveilemansa hypyn kohti yrittäjyyttä. Joku haaveilee hävittäjälentäjän urasta. On sallittua olla kunnianhimoinen ja uskoa itseensä, mutta myös rehellinen käytettävissä olevan ajan ja resurssien suhteen, kun määrittelee omia tavoitteitaan.

”Pysähdy ja mieti, miten suuren tavoitteen asetat itsellesi. Tunnista minkä kokoinen tavoite sopii sinulle ja sinun elämäntilanteeseesi. Toisille sopivat pienemmät tavoitteet kerrallaan ja toisille isommat. Ei ole oikeaa ja väärää, mutta on tärkeä löytää tasapaino niin, että tavoite on tarpeeksi suuri, jotta se motivoi, mutta ei niin iso, että se murskaa motivaation.” sanoo Veera Belway.

Yksi tunnetuimpia työkaluja tavoitteiden asettamiseen on alun perin George T. Doranin 1981 esittelemä SMART –työkalu. Smart tulee englannin kielen sanoista specific, measurable, achievable, relevant ja time bound. Eli suomeksi sanottuna tavoitteen tulee olla tarkkaan määritelty ja konkreettinen, mitattavissa oleva, mahdollinen, realistinen eli saavutettavissa käytettävissä olevilla resursseilla ja aikaan sidottu.

Tavoitetta asettaessasi yritä siis määritellä se mahdollisimman tarkasti. Jos tavoitteena on ”löytää jotain työtä”, on hankalampaa lähteä työskentelemään keskittyneesti sen eteen, kuin jos tavoitteena on ”löytää ravintola-alalta ilta- ja viikonloppupainotteinen osa-aika työ, jota voi tehdä opintojen ohella seuraavan lukuvuoden ajan.” Mieti siis mahdollisimman tarkkaan, millaista työtehtävää haet, tai mihin yrityksiin haluaisit työllistyä.

Esimerkki: Myyntihenkisen henkilö on muuttamassa perhesyistä Joensuuhun ja tavoitteena on löytää työ B2B-myynnin parissa Pohjois-Karjalan alueelta (tarkkaan määritelty). Hänellä on jo parin vuoden kokemus vastaavista työtehtävistä vakuutusalalta pääkaupunkiseudulla ja tradenomin koulutus (mahdollinen, realistinen). Tavoitteena on löytää työ syyskuun alkuun mennessä (aikaan sidottu).

Mistä lähdet liikkeelle?

Missä olet nyt suhteessa tavoitteeseesi? Mitä sinun tarvitsee tehdä, jotta pääset tavoitteeseesi?

Kun olet asettanut tavoitteesi, on aika lähteä rakentamaan siltaa nykytilanteen ja tavoitetilan välille. Sinun tulee hahmottaa ne askeleet, jotka vielä pitää ottaa ennen, kuin tavoite voi toteutua. Voit myös pohtia mahdollisia esteitä, jotka sinun on vielä voitettava. Esimerkiksi B2B myyjältä vaaditaan hyviä neuvottelutaitoja ja asiakaslähtöisyyttä, mutta usein myös omaa autoa. Onko sinulla oma auto käytössäsi? Onko sinulla ajokortti? Onko sinulla jotain esteitä ajokortin saamiseksi?

Veera kehottaa laatimaan suunnitelman asioista ja taidoista, joita tarvitset tai joita sinun on kehitettävä itsessäsi, jotta pääset tavoitteeseesi. ”Aloita vaikka listaamalla, mitä osaamista ja taitoja tai materiaalisia asioita sinulla on, kun tavoitteesi on muuttunut todeksi. Lähde sitten purkamaan asioita takaperin palapalalta niin että päädyt nykytilanteeseesi ja näin kokoat itsellesi kuvan siitä, mitä sinun olisi tehtävä ja mitä olisi tapahduttava, että pääset tavoitteeseesi. Kun sinulla on kuva siitä, mitä tarvitset, on helpompi lähteä tekemään suunnitelmaa ja kehittämään tarvittavia taitoja.”

Duuniagentti Veera kertoo itse suosivansa kynää ja paperia: ”Voin piirtää itselleni kartan tai kaavion siitä, mikä on tavoitteeni ja mitä se minulta vaatii, että pääsisin sitä kohti.”

”Kun olet saanut suunnitelman valmiiksi, tarkastele, miltä se sinusta todella tuntuu ja mitä ajatuksia se herättää? Herättääkö se innostusta vai ahdistusta vai jotain muuta? Jos tavoitteesi ja suunnitelmasi herättää ahdistusta, mieti mistä se johtuu ja onko tavoitetta tarvetta muuttaa ensin esimerkiksi pienemmäksi vai onko asettamasi tavoite kuitenkaan se mitä todella haluat.”

On myös hyvä muistaa, että voi olla olemassa monta eri tietä kohti tavoitetta. Lääkäriksi ei pääse ilman koulutusta, mutta joillakin aloilla voi pärjätä itseoppinutkin tai työhön voi päästä kiinni esimerkiksi oppisopimuksen kautta. Esimerkkimme B2B-myyjän ei siis kannata heti lannistua, jos taskusta ei löydy ajokorttia. Ehkä ajokortin hankkiminen on realistinen välitavoite tai sitten saattaa löytyä työpaikkoja, joissa myynti tapahtuu etäyhteyksien kautta tai vain paikallisella tasolla.

Esimerkkinä päättäväisyydestä ja esteiden voittamisesta on tositarina nuoresta miehestä, joka oli pikkupojasta saakka halunnut hävittäjälentäjäksi. Hän treenasi itsensä huippukuntoon ja valmistautui vuosia fyysisesti ja henkisesti, kadottamatta koskaan visiotaan. Viimeisenä esteenä hän sai kuulla olevansa kaksi senttimetriä liian lyhyt. Hän ei lannistunut tästäkään, vaan venytti itsensä vaadittuihin mittoihin sitkeällä harjoittelulla ja lopulta pääsi kuin pääsikin unelma-ammattiinsa.

Välietappeja ja kannustusta

Nyt kun sinulla on tavoite ja suunnitelma, on aika miettiä, mikä on konkreettinen ensimmäinen askel kohti tavoitettasi. Päätavoite pitää melkein aina pilkkoa pienempiin välitavoitteisiin. Välitavoitteita työnhaussa voi olla esimerkiksi työnhaun asiakirjojen päivittäminen ajan tasalle, työvoimakoulutukseen osallistuminen tai avointen hakemuksien lähettäminen kolmeen yritykseen. Asettamalla konkreettisia välitavoitteita, olet myös vastuussa itsellesi siitä, että ne toteutuvat. Säännöllinen työskentely, myös silloin, kun motivaatio ei ole korkeimmillaan, on tärkeää.

Veera vinkkaa, että ”Työhaussa tavoitteiden asettamiseen kannattaa tehdä itselleen kalenteri, johon merkitsee vaikka muutamalle päivälle viikossa, mikä on kunkin päivän tehtävä. On selkeämpää, kun tietää, mitä milloinkin tekee. Silloin voi myös rentoutua vapaa-ajalla ilman, että päässä on vain iso massa puuroa, joka stressaa, kun tuntuu ettei saa mistään kiinni. Aseta päiväkohtaiset tavoitteet sen kokoisiksi, että pystyt ne hoitamaan ja sitä mukaa kun olet ne tehnyt, raksi tehtävät yli. Näin näet konkreettisesti, että olet tehnyt työtä tavoitteesi eteen. Saat onnistumisen kokemuksia, jotka motivoivat jatkamaan eteenpäin.”

Veera muistuttaa myös, että joskus tavoitteiden eteen on tehtävä myös asioita, jotka eivät ole niin miellyttäviä tai kiinnostavia tai ovat oman mukavuusalueen ulkopuolella. Näissä hetkissä on hyvä palata omaan tavoitteeseen ja tarkastaa, voisiko hieman epämiellyttävän asian tekeminen kuitenkin olla tarpeellista tavoitteen kannalta ja voisiko sen ottaa oppimiskokemuksena itselle. ”Kiitä ja kannusta itseäsi. Taputa itseäsi olalle, kun olet saanut jonkin pienenkin asian tehtyä.” Veera jatkaa. Muista myös, että sinun ei tarvitse jäädä yksin. Jos et esimerkiksi saa motivaatiokirjettä millään valmiiksi, tarvitset tsemppausta tai suunta tuntuu olevan vielä kokonaan hukassa, Luotsin duuniagentit auttavat sinua tavoitteidesi saavuttamisessa.

Nauti matkasta ja uskalla muuttaa kurssia

Joskus asiat eivät matkalla kohti tavoitetta mene, kuten olit suunnitellut. Kun kohtaat vastoinkäymisiä, pysähdy miettimään, voisitko ottaa ne oppimisen kannalta. Mutkat matkalla voivat parhaimmillaan jopa vahvistaa sitoutumistasi omaan tavoitteeseesi ja auttaa sinua jatkamaan sisulla eteenpäin.

”Älä siis lannistu, vaan mieti, miten haluaisit sinua kannustettavan siinä tilanteessa ja kannusta itseäsi niin.” Veera kehottaa tsemppaamaan itseäsi.

Jos huomaatkin, ettei asettamasi tavoite enää palvele sinua, vaan haluatkin jotain muuta, niin tavoitetta voi muokata ja muuttaa. Voit myös matkan varrella löytää uuden reitin kohti tavoitettasi. Ole siis rehellinen itsellesi ja avoin vaihtoehdoille, joita kohtaat matkalla.

Muista nauttia matkasta, pienistä onnistumisen kokemuksista ja vastoinkäymisten tuomista opeista. Elämäsi on tässä ja nyt, se ei ala sitten joskus, kun olet saavuttanut tavoitteesi. Aina tulee uusia tavoitteita, uusia tähtiä, joita kohti kurkottaa.

Uskalla myös päästää irti. Ehkä asettamasi tavoitteen aika tulee myöhemmin tai ehkä löydät itsellesi vielä sopivamman polun. Ole utelias, tutki, ihmettele, unelmoi, pysähdy ja kuuntele itseäsi. Sinulla on tässä päivässä mahdollisuudet muuttaa tulevaisuutesi. Jos tarvitset apua opiskelu- tai työrintamalla tavoitteiden asettamiseen, varaa aika valitsemallesi duuniagentille, joka auttaa ja tukee sinua matkalla kohti tavoitteitasi.

Ensi viikolla pohdimme, miksi ja miten potentiaalisiin työnantajiin kannattaa tutustua työhakemusta tehdessä ja haastatteluun valmistautuessa.

Voit myös tilata viikoittaiset työnhakuvinkit suoraan sähköpostiisi TÄSTÄ .

 

 

 

 

Lisää kommentteja

Lisää blogeja.

Luotsin työnhakuvinkit kotisohvalle

Oman osaamisen tunnistaminen ja sanoittaminen saattaa tuntua hankalalta. Meidän on usein...

Neljän vuosikymmenen insinööriopinnot: “Ilman Luotsia paperit olisi jäänyt saamatta”

Eikä nyt puhuta vessapaperista. Tämä tarina kertoo Luotsin asiakkaasta “ Bassosta ”, joka...

Kartta Kauppakatu

Kauppakatu 29, Joensuu

Sivu arviointi ja palaute