Blogi, sivun otsikko

Blogi

angle-left

Blogit

Tekemisen meininkiä Salpakadun Taitamossa!

Salpakadun Taitamossa toimintaa kuuden tiimin verran. Kiertämössä tavara liikkuu ja hinnat pyritään pitämään jatkossakin maltillisena.

Viime syksynä avattu Kiertämö on kierrätyskeskus, osana Joensuun kaupungin työllisyyspalvelujen Taitamo-valmennusympäristöä.  Salpakadulla toimii yhteensä kuusi Taitamon tiimiä. Kävimme kysymässä kuulumiset kierrätyskeskuksen sekä musa- ja mediatiimin vastaavilta.

 

 

Kiertämö avattiin syyskuussa 2021 Salpakadulla, jossa toimii myös muutama muukin Taitamon tiimi. Ison alkurysäyksen jälkeenkin asiakkaita on riittänyt.

Kiertämö on jaettu eri osioihin, esimerkiksi olohuoneeseen ja keittiöön kuuluvat tavarat ovat omissa osastoissaan. Kaikkien tavallisten huonekalujen lisäksi kierrätyskeskukselta voi löytää vaikka lavuaarin, jumppavälineitä, leluja ja soittimia.

Tavaroiden hinnoittelu pyritään pitämään kohtuullisena, koska Kiertämön tavoitteena on myös tavaran liikkuminen. Toiminnan tuotto menee Taitamon eri valmennustiimien ylläpitämiseen joiden tehtävänä on auttaa asiakkaita kohti työelämää. Työttömien työnhakijoiden kohderyhmästä riippuen tavoitteet vaihtelevat ammatillisista koulutuksellisiin tai sosiaalisista terveydellisiin asioihin. Valmennuksesta vastaavat työ- ja yksilövalmentajat.

Tavaroiden kuljetuksesta vastaa Taitamon liikkuva-tiimi. Maksuton noutopalvelu toimittaa tavaraa maksutta 15 kilometrin säteellä Joensuusta. Kaikki isommat huonekalut, joita asiakkaat eivät itse voi kuljettaa, pystytään siirtämään noutopalvelulla. Noutopalvelu on ollut erittäin hyödyllinen muun muassa opiskelijoille, joilla ei ole autoa. Kiertämöltä löytyy huonekalut ja tarpeelliset välineet melkein koko kodin tarpeisiin.

 

Kierrätyskeskusvastaava Ismo Lamberg

 

Noniin, olemme täällä Kiertämöllä, jonka toiminta käynnistyi viime syksynä Tuota tavaraa on näköjään ilmestynyt aika paljon sitten viime näkemältä. Miten teillä on mennyt?

Meillä on mennyt aika hyvin. Syksyllä tosiaan avasimme, syyskuun ensimmäinen päivä. Silloin meillä oli suorastaan ryntäys tänne asiakkaita. Aika hyvin se on vielä senkin jälkeen mennyt, asiakkaita on riittänyt. Tavaraa on tullut ja tavaraa on mennyt, tavara kiertää. Oikein tyytyväisiä olemme tähän tilanteeseen, kertoo kierrätyskeskuksen vastaava Ismo Lamberg.

Miten Kiertämön noutopalvelu toimii?

Tosiaan, tarpeen mukaan käymme hakemassa tavaraa asiakkailta 15 kilometrin säteellä, ei maksa mitään. Myös viemme asiakkaille tavaraa, sohvia, pöytiä, kaikkea mitä ei itse pysty kuljettamaan. Viemme ne asiakkaille 15 kilometrin säteellä, ei maksa mitään. 

Liikkuva tiimi, yksi Taitamon tiimeistä, hoitaa kuljetuksen. Meillä on tiimin kanssa yhteinen kalenteri, josta he voivat katsoa noutoja sekä vientejä. Sen mukaan pelaamme. Toimii oikein hyvin!

Onko tullut todellisia aarteita tavaroiden mukana?

Siinä vieressä on ne viimeisimmät aarteet, mitä tänne on tullut. Siellä on pahkapöytä ja pahkaa. Yksi iso pahka on tässä seinällä. Ne on ne viimeisimmät aarteet.

Vau. Onko tietoa, mistä ne ovat?

Yksityishenkilöltä nämä ovat tulleet lahjoituksena. Yleensä kaikki, mitä meillä on, on tullut lahjoituksena jostain päin. 

 

Meillä on pyritty tämä halli jakamaan eri osastoihin. Meillä on valaisimet omalla alueella, sitten on lasten tavarat seuraavana ja sitten olohuone. Sen jälkeen tulemme keittiöön ja harrastusvälineisiin. Pyrimme pitämään tälläisissä pienemmissä osastoissa tätä tavaraa, niin sen löytää paremmin. Aika pienihän tämä tila on, mutta ainakin on helppo löytää, mitä on etsimässä. Tila voisi olla paljon isompi, voisimme pitää välivarastoa.

Miten tavaroitten hinnat määrittyvät?

Hintoja tietenkin katsellaan hieman netistä, mitä on vastaavaa muualla myynnissä, laitetaan oletushinta sieltä. Ei missään nimessä pyritä hintoja liian korkealle laittamaan, mieluummin alennuksella. Tavara kiertää, se on se pääasia. Tavara ei jää tänne seisomaan pitkäksi aikaa.

Mihin tuotto menee?

Tavaran tuotto käytetään Taitamon pyörittämiseen ja sen menoihin. Taitamossa on lähes kaksikymmentä eri tiimiä, joiden kuluihin käytetään meidänkin tuloja, kertoo Ismo.


 

Salpakadulla toimii myös Lounastamo, joka tarjoaa lounas-ja kahvilapalveluja talon väelle ja ulkopuolisille asiakkaille. Toiminnasta vastaa Taitamon catering-tiimi, joten lounaat ja leipomotuotteet tehdään paikan päällä itse alusta alkaen.


Mitä kuuluu Taitamon musa- ja mediatiimille?

   

Musa- ja mediatiimin työvalmentaja Niki Laukkanen

 

Musa- ja mediatiimissä tutustutaan median tuottamiseen monissa muodoissa. 
Musisoidaan, toteutetaan omia ja yhteisiä projekteja. 
Projektit voivat olla kappaleiden äänitystä tai jopa mainosvideoiden tekoa.

"Toiminta sopii kaikille, olit vasta-alkaja tai veteraani soittamisessa tai editoinnissa,
löydämme yhdessä kuinka toimia ja kannustamme luovuuteen".

 

Musa- ja mediatiimin studio näyttäisi olevan valmis?

Lähestulkoon moltonia vaille valmis. Tähän tulee sitten akustiikkapaneeli ja KRK:n aktiivimonitorit nousevat vielä  seinälle, hehkuttaa musa- ja mediatiimin vastaava Niki Laukkanen.

Mitäs muuta täällä tapahtuu?

Meillä tapahtuu vaikka minkälaista, koko ajan on todella monta projektia. On videopeliprojektista radiohommiin asti. Olemme joskus aikaisemmin tehneet sellaista Juhannusradiota, johon olemme tehneet mainoksista lähtien kaikki. Tässä uutta äänikoppia hyödyntäen teemme koronavapaata keväradiota. Konsta käy läpi viime maanantaina äänitettyjä materiaaleja ja katsoo, mitä sieltä pitäisi leikata pois.

 

Mitä porukkaan pääsee mukaan?

No siis, pääsääntöisesti kuntakokeilun ja sosiaalitoimen yhteisesti ohjaamana tai Luotsin kautta. Taitamoon voi tulla kuntouttavaan työtoimintaan, työkokeiluun tai palkkatukityöhön. Esimerkiksi yksi meidän musa- ja mediatiimin asiakas osoitti sen verran kyvykkyyttä ja hän työllistyi Taitamo-työntekijäksi heti almennusjakson jälkeen.

Mukavaa hommaa kyllä riittää. Vastaamme nyt myös Taitamon nettisivujen päivityksistä ja mitä nyt sattuu olemaan. Eli myös sosiaalista mediaa ehtii tässä välillä päivittämään.

 

1. Kuntouttavaan työtoimintaan ohjaudutaan oman sosiaalityöntekijän, TE-toimiston tai kuntakokeilun kautta.
2. Työkokeilupaikoista voi kysellä suoraan Taitamo-tiimeistä.
3. Palkkatukipaikkoihin voi päästä töihin ja ohjautuva myös työllisyyspalvelujen Luotsin kautta. 

Esimerkiksi Kiertämön työ on kaksivuorotyötä, työllistäen noin kymmenen ihmistä. 
Luotsin duuniagentit ovat yhteydessä Kiertämölle, kun sinne sopiva asiakas löytyy.

 

Lue lisää verkkosivuilta

Kysy lisää kaupungin työllisyyspalveluista


Juttu: Paula Muli, Jan Rantala
Kuvat: Jatta Karhu

Lisää kommentteja

Lisää blogeja.

Luotsin asiakkuus katkaisee työttömyyden 80 %:n todennäköisyydellä

Luotsin avajaisista on kulunut noin 2,5 vuotta ( Katso Luotsin 1vuotissynttäritunnelmia )....

Joensuu paluumuuttajan silmin

Suomenlinnan idyllinen ympäristö Helsingin edustalla vaihtui Joensuuhun. Mikä Joensuussa vetosi...

Kartta Kauppakatu

Kauppakatu 29, Joensuu

Sivu arviointi ja palaute