”Miehiäkin tarvitaan hoitotyöhön ja työyhteisölle on varmasti hyvä, että siellä on sekä miehiä että naisia.”
Teppo Karjalainen, 31, on opiskellut yliopistossa metsätieteitä ja työskennellyt valmistumisen jälkeen puunostajana viitisen vuotta. Työt jatkuvat edelleen, mutta niiden ohessa Karjalainen tekee alanvaihtoa – lähihoitajan opinnot ovat siinä vaiheessa, että muutaman tehtävän palautuksen jälkeen hän pääsee tekemään ensimmäisen harjoittelun. Karjalainen haki opiskelemaan alaa Riverian jatkuvan haun kautta. Mutta miten opintojen yhteensovittaminen täysin toisenlaisen työn kanssa on onnistunut?
"Ei se ihan mahotonta yhteensovittaa oo. Hyväksilukua tuli aiemmista opinnoista sen verran, että pystyy opiskelemaan töiden ohessa. Vaikka on erilaista, niin ei oo kaikki ihan uutta mitä se opiskeltava asia on. Kun ikää tulee lisää niin oman kokemuksen kautta oppii. Heinäkuusta alkaa opintovapaa, niin sitten on ihan täyspäiväisesti opiskelua."
Sote-alalla on huutava työvoimapula ja sen Karjalainen otti huomioon alanvaihtoa pohtiessaan. Lisäksi vaakakupissa painoivat omat kiinnostuksen kohteet ja halu muuttaa Joensuuhun.
"Puumalassa ollaan asuttu vaimon kanssa ja aina ollaan Joensuun suuntaan haluttu palata. Tuli haettua sellaisia työtehtäviä, mitkä itseä kiinnostaa, mutta jäin varasijalle. Lastenhuolto lähtökohtasesti on kiinnostanut aina ja kun oma esikoinen syntyi, niin sitä kautta tuli idea, että tämä voisi olla se oma juttu. Kun koulutuslinjaa valitsi, niin mietti myös sitä, että mikä on sellainen työ, mitä Joensuussa voi tehdä. Nyt oli sellainen sopiva hetki muuttaa ja tehdä niitä muutoksia."
Riverian jatkuva haku tarkoittaa käytännössä sitä, että mihin tahansa koulutukseen voi hakeutua ympäri vuoden. Haku on tarkoitettu kaikille, jotka eivät voi hakea yhteishaussa. Opintoja on mahdollista suorittaa myös joustavalla oppisopimuksella, joka on laillisesti kuin mikä tahansa pitempi oppisopimus, mutta kestoltaan yleensä kahdesta viikosta kuukauteen. Tämä mahdollistaa opiskelijoille pätkätöiden tekemisen opintojen ohessa. Kysyimme Riverian sosiaali- ja terveysalan koulutuspäälliköltä Jere Mutaselta, millaiset ominaisuudet ja keinot auttavat jaksamaan kuormittavaksi koetulla alalla.
"Hoitotyö ei tietenkään ole pelkästään fyysistä, mutta usein hektistä. Sote-alalla on oltava aika moniosaaja, vastuullinen, suvaitsevainen ja empaattinen. Hyvät vuorovaikutustaidot auttavat varmasti menestymään. Jaksamaan auttaa riittävän hyvä fyysinen kunto ja positiivinen asenne työtä ja työkavereita kohtaan. Itselle pitää osata asettaa rajat. Että sekin on hyvä muistaa, ettei se elämä pelkkää työtä ole. Ajankäytön hallitseminen on tärkeää", Mutanen kertoo.
Mutasen mukaan kaikenikäiset ja taustaiset voivat hakeutua alalle, jopa silloin, kun suomen kielen taito on vielä heikkoa.
"Lähihoitajaksi on tietyt kielivaatimukset, ihan potilasturvallisuuden vuoksi, mutta koulutuksen aluksi suoritetaan kielitestaus ja soveltuvuuden arviointi. Kieltä osaamattomille hyvä vaihtoehto on tammikuussa alkanut hoiva-avustajan koulutus maahanmuuttajille, jonka aluksi on hyvin intensiivistä suomen kielen opetusta. Koulutuksen jälkeen on sitten helpompi jatkaa vaikka lähihoitajaksi."
No, entä sitten se stereotypia - ”sisar hento valkoinen”?
Sote-ala on vahvasti sukupuolittunut ja se mielletään yhä edelleen naisten alaksi. Karjalainen on sitä mieltä, että alaa harkitsevien tulisi sukupuolesta riippumatta miettiä ensisijaisesti omaa kiinnostustaan, eikä toisten mielipiteitä:
"Enemmän tarviis miettiä sitä, että millaista työtä haluaa tehdä. Jos tuntuu, että oma nykyinen työ tai koulutus ei vastaa sitä, mitä haluaa. Päivääkään en vielä oo ite sitä työtä tehnyt, mutta luulen, että se on se ala, joka itelle parhaiten sopii."
Mutanen painottaa, että myös miehiä tarvitaan hoitotyössä.
"Onhan yhtä lailla niinkin, että on aloja, jotka on miesvaltaisempia, ja muitakin aloja kuin sote, joilla on enemmän naisia. Miehiäkin tarvitaan hoitotyöhön ja työyhteisölle varmasti on hyvä, että siellä on sekä miehiä että naisia. Varmasti miehenä saa arvostusta, ja työtä on kyllä tarjolla niin paljon kuin sitä vain jaksaa tehdä, Mutanen summaa. "
Teppo ja Jere ovat mukana myös Sote-alan verkkotapahtumassa 27.5.2021.
Kaikille avoin tapahtuma järjestetään yhteistyössä Riverian kanssa. Voitte tilata muistutuksen tapahtumaan Luotsin Youtube-kanavalta!
Lue isää Riverian koulutuksista ja jatkuvasta hausta:
https://www.riveria.fi/hakijalle/hakeminen-ilmoittautuminen/jatkuvahaku/
Teksti: Hanne Hynynen
Kuvat: Stefan de Batselier