Blogi, sivun otsikko

Blogi

angle-left

Blogit

Työttömien terveystarkastus

Kaikki yli 18-vuotiaat työttömät työnhakijat ovat oikeutettuja ilmaiseen terveystarkastukseen. Sen tarkoituksena on arvioida ja vahvistaa terveydentilaa, henkistä hyvinvointia ja arjenhallintaa, sekä edistää työ- ja toimintakykyä ja tunnistaa työkyvyn haasteita.

Siun Soten nimetyt työttömien terveydenhoitajat tekevät terveystarkastuksia. Jokaisella työttömällä työnhakijalla on oikeus ilmaiseen terveystarkastukseen. Kuinka tarkastukseen sitten pääsee?

Työttömien terveydenhoitajat Sari Laitila ja Kirsi Väänänen


Joensuun työllisyyspalveluiden tiloissa Kauppakadulla sijaitsevassa Plaza Centrumiss a terveystarkastuksia tekevät terveydenhoitajat Sari Laitila ja Kirsi Väänänen.

— Tarkastukseen pääsee ensisijaisesti lähetteellä . Lähetteen voi saada työllisyyspalveluilta, kuten Topakalta tai Luotsilta, terveydenhuollosta, TYP-palvelusta, TE-toimistolta, työllisyyden kuntakokeilusta, sosiaalitoimesta tai monialaryhmästä. Asiakas voi varata ajan terveystarkastukseen myös itse, Laitila kertoo.

Terveystarkastukseen kannattaa hakeutua, kun

  • edellisestä tarkastuksesta on kulunut yli kaksi vuotta
  • oma terveydentila huolettaa.
  • on tarvetta arvioida työkykyä ja kuntoutustarvetta.

— Matalalla kynnyksellä kannattaa ehdottomasti terveystarkastukseen hakeutua. Erityisesti, jos työttömyys on jatkunut pitkään, on tärkeä selvittää, onko siellä taustalla jokin terveydellinen syy tai rasite, Väänänen jatkaa.

Terveystarkastuksessa käydään hyvin laajasti läpi asiakkaan taustaa historiasta nykypäivään.
  

— Perusmittaukset tehdään, eli pituus, paino ja vyötärönympärys mitataan ja asiakkaan näkö-, kuulo- ja hammasterveys tarkastetaan. Tarvittaessa laitetaan lähetettä labroihin. Perinnölliset sairaudet käydään läpi ja kartoitetaan elämäntapoja, kuten liikunnan määrää, päihteiden käyttöä ja nukkumistottumuksia, Laitila summaa.  

— Totta kai myös kysytään, kauanko asiakas on ollut työttömänä ja minkä asiakas arvioi olevan siihen syynä. Millaisia sosiaalisia suhteita on? Jos asiakkaalla on jokin erityinen huolenaihe, niin siihen keskitytään tarkastuksessa ehkä enemmän. Mutta hyvin laajasti joka tapauksessa kartoitetaan terveydentila, Väänänen jatkaa.
 

Terveystarkastus toimii hyvänä pohjatyönä työkyvyn arvioinnille

Tarkastuksen tarkoituksena on saada kokonaisvaltainen selvitys asiakkaan tilanteesta ja terveydentilasta. Terveydenhoitaja voi ottaa kantaa asioihin, mutta virallisen työkykyarvion tekee aina lääkäri. Terveystarkastus toimiikin hyvänä pohjatyönä työkyvyn arvioinnille. Lisäksi tarkastuksessa laaditaan asiakkaan kanssa jatkosuunnitelma, ja ohjataan tarvittaessa eri alojen asiantuntijoille kuten psykologille, hammaslääkärille tai fysioterapiaan. 
— Myös maahanmuuttajat voivat hakeutua terveystarkastukseen. Asiointi tapahtuu tarvittaessa tulkin avustuksella, Väänänen huomauttaa. 

Siun Soten Työ- ja toimintakyvyn osaamiskeskus vastaa työttömien terveystarkastuksen toteuttamisesta koko maakunnassa. Jokaisessa maakunnan kunnassa ja Joensuun maaseutualueilla on omat määrätyt työttömien terveydenhoitajansa, joten tarkastukseen ei tarvitse lähteä Joensuuhun saakka.

Siun Sote ja työttömien terveystarkastus: 
https://www.siunsote.fi/terveystarkastukset

Mikäli mietit työn hakemista, mutta työkykyasiat mietityttävät? Ota yhteyttä Topakkaan. 

  • Oman alueen työkykykoordinaattorit auttavat työttömiä työnhakijoita työ- ja toimintakykyyn liittyviin palveluihin hakeutumisessa ja hakemusten laatimisessa.
  • Topakalta voit saada lähetteen myös työttömien terveystarkastukseen.

    https://www.joensuu.fi/topakka

Teksti: Hanne Hynynen 

Kuvat: Luotsin viestintätiimi

Lisää kommentteja

Lisää blogeja.

Työllistymistarina: Lukuvuosi opetustöissä, kesät asiakaspalvelijana

Patricia Calzado , 29, muutti kahdeksan vuotta sitten Espanjasta Suomeen. Hän on syntynyt...

Kiertämö: Kiertotaloutta ja valmennusta kohti työelämää

Maanantaina 1.9. Joensuun Salpakadulla kaupungin varikon entisissä tiloissa avasi ovensa uusi...

Kartta Kauppakatu

Kauppakatu 29, Joensuu

Sivu arviointi ja palaute