Blogi, sivun otsikko

Blogi

angle-left

Blogs

Anton Sutinen: Adhd ja työnteko

“Mikään erityisyys ei ole este työnteolle.”

Anton Sutisen matematiikan tunnit alkoivat sujua, kun opettaja keksi lisätä lukujen perään euron merkin. Joensuulaisille Anton Sutinen tuli tutuksi viimeistään Ylisoutajansillan hyväntuulisena jäätelömyyjänä. 27-vuotias Sutinen on ehtinyt nuoreksi mieheksi paljon muutakin: lokakuussa hänet nimitettiin Pohjois-Karjalan Nuorten Yrittäjien puheenjohtajaksi.
 
Mies nauttii tekemästään, ideat laukkaavat, isous kiehtoo ja karjalainen kateus on vierasta, mutta joskus täytyy myös pysähtyä – sitä adhd -oireista kärsivän yrittäjän on täytynyt ihan harjoitella.
Koulussa Sutinen oli etupenkin poika, joka kyseli kaikesta kaiken eikä tyytynyt helppoihin vastauksiin. Kotona äidin piti kertoa seikkaperäisesti maitopurkin matkasta ruokapöytään.

“Lukemisen kanssa oli haasteita. Joskus mietin, miten jaksan lukea edes yhden sivun. Prosesseista olen ollut aina kiinnostunut.”

Luovuttaminen ei ole koskaan ollut Sutiselle vaihtoehto. Eteenpäin on menty kirjaviisauden sijaan käytännön keinoin, kääntämällä vastoinkäymiset voitoiksi ja erilaisuus eduksi. Talous on aina kiehtonut Antonia. Matematiikan tunnit alkoivat sujua, kun opettaja keksi lisätä lukujen perään euron merkin.

Partiosta nuori Sutinen löysi mielekästä tekemistä ja luonnossa olo myös rauhoitti. Partiotoiminta käynnisti Sutisen uran järjestötoiminnassa, joka on vienyt myöhemmin muun muassa nuorisovaltuustoon ja seurakunnan luottamustoimiin. Unelmat ja harrastukset ovat tehneet sen, ettei adhd saa elämässä ylivaltaa. Lääkitystä Sutinen ei ole koskaan käyttänyt.

“Adhd yllyttää ideoimaan ja nykyisin ne ideat malttaa myös kirjoittaa muistiin. Esteiden sijaan on nähtävä mahdollisuudet.”

 

 
Ylisoutajansillan jäätelökioskia Sutinen kuvailee ensiaskeleekseen jokivarren kehittämisessä. Siitä hän on innostunut ja toivoisi lisää matkailijoita ja vetovoimaa alueelle. Sama mies piirsi 7-vuotiaana huoltoaseman piirustukset ja 15-vuotiaana päätti, että perustaa vielä jonain päivänä lomakylän Afrikkaan.

“Olen aina ollut kiinnostunut asioihin vaikuttamisesta. Yrittäjyydessä kiehtovat intohimo ja vapaus. Nyt minulla on mahdollisuudet siihen.”

9. luokalla Sutinen suunnitteli rakennus- tai putkialan jatko-opintoja, mutta hitsaaminen mietitytti. Isä oli kehottanut Antonia hitsaamaan peräkärryn, joka on edelleen rekisterissä. Samalla selvisi myös se että hitsaaminen ei ole ainakaan Antonin juttu.
 
Tarinan opetus on Sutisen mukaan siinä, että kaikesta kokemastaan on hyötyä. Erityisyyttä ei pidä hävetä. Sutinen toivoisi, että ihmiset uskaltaisivat haaveilla enemmän.
 

“Mieti unelma ja kuinka sen saavutat. Välitavoitteet voivat olla yllättäviäkin, tärkeintä on elämän merkityksellisyys.”

 

MIKÄ ADHD?
"Adhd on kehityksellinen neuropsykiatrinen oirekuva. Adhd tulee  englanninkielisistä sanoista
 Attention Deficit Hyperactivity Disorder.  
Ydinoireet ovat tarkkaamattomuus, ylivilkkaus ja impulsiivisuus. 
Oireet näkyvät ja painottuvat yksilöllisesti".

Lisää tietoa ADHD:stä:
- Adhd-liitto
- Terveyskirjasto
- Pohjois-Karjalan ADHD-, autismi- ja dysfasiayhdistys Aksoni ry

0 Comments

More Blog Entries

Infoa yrittäjyydestä kiinnostuneille

“Hyvä idea ei ole kiinni sen monimutkaisuudesta, pienestäkin ideasta voi kehittyä jotain...

Kiikarissa kesätyö?

Kesätyöpaikka on hyvä mahdollisuus tutustua työelämän pelisääntöihin, saada tuntumaa eri...

Kartta Kauppakatu

Kauppakatu 29, Joensuu

Sivu arviointi ja palaute