Blogi, sivun otsikko

Blogi

angle-left

Blogs

Haaveissa yrittäjyys? Toteuta unelmasi kesäyrittäjänä!  

Jos yrittäjyys tuntuu haastavalta, on aika päivittää asenteita - matalan kynnyksen kesäyrittäjyyttä pääsee testaamaan Joensuussa nyt ilmaiseksi! 

Monella on unelmia yrittäjyydestä mutta siihen liittyvät riskit jarruttelevat toimeen tarttumista. Luotsin viestintätiimi kävi jututtamassa Päivi Könöstä, Joensuun yrittäjäpiirien tehonaista joka on ottanut konkreettiset keinot käyttöön helpottaakseen yrittäjäksi lähtemistä. 

“Ehtisittekö syödä lounasta kun tulette käymään, voisin tehdä wokkia”, Päivi Könönen kysyy ilahtuneena puhelimessa sopiessamme haastatteluaikaa. Könösen iloinen ja energinen asenne tarttuu jo ovella kun hän esittelee vasta toimintansa aloittanutta pop-up tilaa, joka kulkee nimellä Yrittäjyyden kesätyöpaikka.

“Yrittäjyyden kesätyöpaikka on myyntitila, jonne voi tulla kaikki jotka haluaa kokeilla yrittäjyyttä. Eli voi tulla myymään joko tuotteita tai palveluja ja tehdä niistä euroja itelleen. Eli tarkotus on saada tällanen matalan kynnyksen yrittäjyyden kokeilumahdollisuus”, Könönen tiivistää. 

Paraatipaikalla Joensuun keskustassa sijaitsevassa tilassa on pienellä keittiöllä varustettu viihtyisä kahvila, jota Könönen pyörittää vielä toistaiseksi itse tarjoillen kahvileipien lisäksi esimerkiksi wokkia ja smoothieita. Tilaa reunustaa neljä kesäyrittäjille varattua myyntipöytää, joiden tuotteisiin voi kätevästi tutustua kahvittelun lomassa. Myyntipöydillä on esillä jo kahden yrittäjän tuotteita ja Könösen mukaan paikallisia yrittäjiä on tulossa lisää lähipäivinä. Millaista yritystoimintaa näihin tiloihin voi sitten järjestää pienimuotoisen myyntitoiminnan ohella? 

“Sitä kahvilanpitämistä, ruoanlaittamista. Täällä vois tehdä esimerkiksi tuotetestauksia, palvelutestauksia. Oikeestaan kaikki mitä pystyy myymään pieneltä pöydältä. Mutta täällä pystyy esimerkiksi myös markkinoimaan jotakin, jos se on joku isompi toiminta. Et mun mielestä vain omat rajoitteet on se mikä estää sen mitä pystyis kokeilemaan”, Könönen toteaa.  

Jos katutason tilat tuntuvat ahtaalta omille yritysideoille, niin yläkerrassa on 300m2 lisätilaa, johon pääsee helposti hissillä. Kesäyrittäjyyden yhteistyökumppaneiksi lähtivät Joensuun Työväenyhdistys, joka tarjoaa liiketilan pop-upille sekä Pohjois-Karjalan Yrittäjät, joka osallistuu tilan käyttökustannuksiin. Mainostoimisto Adelen tarjosi myös apuaan ja suunnitteli ulko-oveen näyttävät teippaukset. 

Vertaistukea, sparraamista ja neuvontaa 

Idea matalan kynnyksen maksuttomaan yrittäjyyteen muodostui kevään aikana, kun Könönen huomasi keskustassa olevan paljon tyhjiä liiketiloja ja tiesi monen jääneen ilman kesätyöpaikkaa koronavirustilanteen vuoksi. Myös Könösen oma yritys HR-Consulting joutui supistamaan toimintaansa huomattavasti koronakevään vaikutusten takia. Kun oma liiketoiminta kärsi, Könönen ei jäänyt neuvottomaksi vaan lähti tarjoamaan apua muillekin samassa tilanteessa oleville yrittäjille. Tehokkaan yrittäjänaisen iloisen asenteen taustalla onkin aito halu auttaa - ei pelkästään asiakkaita, vaan myös muita yrittäjähenkisiä.

“Mie oon henkilöstöalan yritysneuvoja ja kehittäjä omalta ammatiltani ja myös mitä liiketoimintaa teen. Mutta täällä toimin yrittäjien sparraajana ja neuvojana ja koordinoijana ja kuten huomaa niin kahvilatyöntekijänä ja siivoojana ja vaatemyyjänä ja kaikkena mahollisena”

Aikaansaava yrittäjä tietää mistä puhuu, sillä muun muassa Pohjois-Karjalan Yrittäjien hallituksessa ja Bisnesleidien puheenjohtajana toimivalla Könösellä on 20 vuoden kokemus, näkemys ja osaaminen yrittäjyydestä. Maksuttomien tilojen lisäksi hän tarjoaa kesäyrittäjille inspiroivaa sparrausta ja tukea sekä omat laajat verkostonsa yrittäjien käyttöön. Myös muilta tiloissa olevilta yrittäjiltä voi saada kullanarvoista vertaistukea ja erilaisia näkemyksiä. 

“Yrittäjyyttä ei tiedä mitä se on jos sitä ei kokeile. Se on miun oma näkemys mutta mie uskoisin et moni allekirjoittaa sen”, Könönen pohtii. 

Uskalla yrittää

Yrittäjyyteen liittyvät negatiiviset asenteet ovat edelleen tiukassa, ja moni ei sen takia uskalla lähteä toteuttamaan yrittäjyysunelmiaan. Könönen korostaa, että Yrittäjyyden kesätori on avoin kaikille ja omien tuotteiden tai palvelujen myyntiä voi tulla kokeilemaan ilman aiempaa kokemusta tai jopa ilman omaa yritystä. Omia tuotteita voi siis tulla myymään myös ihan harrastuspohjalta ilman sen kummempaa nimeä tai brändiä. 

“Tää on matalan kynnyksen yrittäjyyden kokeilu, että oikeestaan se että oma rohkeus on. Ja usko siihen omaan tuotteeseen tai palveluun”

Yrittäjyys ei ole helppoa nykypäivänä, mutta Könösen mukaan enemmän yrittäjäksi ryhtymiseen vaikuttaa rohkeuden puute. Yrittäjyyden kesätyöpaikassa pääsee siis kokeilemaan omia siipiään yrittäjänä, eikä sitä tarvitse tehdä yksin.  

Mikä yrittäjyydessä sitten kiehtoo? 

“Monipuolisuus. Vapaus tehdä ja toisaalta myös se että sie pystyt täysin hyödyntämään sen oman osaamisesi”, Könönen valaisee vuosien kokemuksella. 

Vääränlaista koulutus- ja työtaustaa ei siis yrittäjäksi lähtiessä ole olemassakaan, sillä oma kokemuspohja on yleensä sovellettavissa tulevaisuudenhaaveisiin. Rohkeus, reipas asenne ja usko omaan tuotteeseen riittävät saamaan yrittäjän elämästä haaveilevat alkuun.

Monta tietä yrittäjyyteen 

Väyliä yrittäjyyteen on varmasti yhtä monta kuin yrittäjiäkin ja moni pääsee alkuun yritystoiminnan perustamisessa esimerkiksi Yrittäjyyden kesätyöpaikan kaltaisten kokeilujen tai yrittäjyystapahtumien avulla. Apua yrittäjyyden aloittamiseen saa myös Luotsista -  duuniagenttien tarjoamana henkilökohtaisena valmennuksena, tai vaikkapa syksyllä järjestettävästä Kevyttä Yrittäjyyttä -tapahtumasta. Uusia ideoita yrittäjäksi lähtemistä helpottamaan voi hakea myös Yrittäjyyden Olohuoneesta, joka avautuu Luotsiin 7.8. Luotsin yrittäjyystapahtumat ovat tuttuja myös joensuulaiselle yrittäjäkonkari Könöselle, jonka mielestä konkreettiset ratkaisut ja kokeilumahdollisuudet ovat avainasemassa luodessa positiivista kuvaa yrittäjyydestä. 

Syötyämme Könösen tarjoaman lounaan katselemme myytävänä olevia koruja ja vaatteita, sillä täällä myytäviä tuotteita ei todennäköisesti saa muualta. Paikallisten yrittäjien tukeminen onnistuu siis yksinkertaisimmillaan myös piipahtamalla paikan päällä asiakkaan roolissa. Mitkä ovat Könösen mielestä kesäyrittäjyys pop-upin parhaat puolet? 

“Helppo tulla. Eikä maksa tilat mitään. Saa vielä kaupanpäälliseksi hyvää seuraa”, hyväntuulinen yrittäjä naurahtaa. 
 

Mitä? Yrittäjyyden kesätyöpaikka

Missä? Kauppakatu 17 (Kauppakadun ja Suvantokadun kulma, rakennuksen seinässä lukee Suvantokatu 9)

Milloin? Arkisin 10-16 elokuun loppuun asti

Miten pääsen kesäyrittäjäksi? Tule rohkeasti paikan päälle käymään tai ota Päiviin yhteyttä puhelimitse +358 50 523 3883 tai sähköpostilla paivi.kononen@hr-consulting.fi

Seuraa Yrittäjyyden kesätyöpaikkaa Facebookissa

Päivin voi bongata myös syksyn yrittäjyystapahtumista:
PE 4.9 “Monimuotoinen yrittäjyys” klo  13-15. Karelia ammattikorkeakoulun, Itä-Suomen Yliopiston ja Pohjois-Karjalan koulutuskuntayhtymä Riverian opiskelijayrittäjien tarinoita. Tilaisuus pidetään Spark Joensuun tiloissa Joensuun Tiedepuistolla, 3A-rakennuksen 4. kerroksessa (Länsikatu 15, Joensuu). 
LA 5.9 (Valtakunnallinen Yrittäjän Päivä) “Pitchaustaitoa naisyrittäjille ja yrittäjyyttä harkitseville” klo 10-13. Tilaisuus pidetään Spark Joensuun tiloissa Joensuun Tiedepuistolla, 3A-rakennuksen 4. kerroksessa (Länsikatu 15, Joensuu).
Teksti: Salla Haapavaara 
Kuvat: Mika Salmi

0 Comments

More Blog Entries

Työvoiman tarve yllätti yrittäjän

Heinäkuun alussa oltiin jännän projektin äärellä, kun tutustuimme Joensuun kilpajäähallin...

Yrittäjä on päivänsä ansainnut

Valtakunnallista  Yrittäjän päivää juhlittiin lauantaina 5.9. Tänä vuonna juhlat...

Kartta Kauppakatu

Kauppakatu 29, Joensuu

Sivu arviointi ja palaute