Blogi, sivun otsikko

Blogi

angle-left

Blogs

Kotoutusta ja kotisiivousta

Joensuu-päivänä 2022 Luotsi-palkinnon saanut: Napakka Osk 

Pohjois-Karjalan Napakka Osk on vuonna 2004 perustettu yritys, joka toimii myös Siun Soten palvelusetelituottajana. Napakka tarjoaa Joensuun seudulla kaikenlaisia kotipalveluja siivouksesta pikkuremonttiin ja pihahommiin. Napakka toimii myös laskuttajana eri alojen asiantuntijoiden tarjoamille palveluille.

— Olen puhunut vain suomea heidän kanssaan,
kertoo Napakka Osk siivoustyön perehdyttäjänä toimiva Kirsi Härkönen.

Mutta sehän on mahdotonta, huomaan ajattelevani.  Miten muka tänne vasta tulleet ukrainalaiset voisivat jo ymmärtää suomea?  
— Heillä on toki välillä puhelimessa päällä Google kääntäjä, joka toistaa puheeni heille samoin tein ukrainaksi. Se on ollut huomattava apu, jatkaa Härkönen. 

Härkönen on ajatellut, että mitä enemmän hän kannustaa työntekijöitään kotisiivouskeikalla toistelemaan siivoustermejä suomeksi ja keskustelemaan asiakkaan kanssa vaikkapa muutamallakin kysymyksellä, sitä nopeammin he kykenevät itsenäiseen työhön. Ja samalla kotiutuvat tänne muutenkin helpommin. Härkönen on tässä juurikin asian ytimessä.

Napakalla työskentelevä Alina Yaryshin

Napakalla työskentelevän Alina Yaryshin 6 kuukauden määräaikainen työsopimus on juuri muutettu toistaiseksi voimassa olevaksi ja hän iloitsee suuresti, että pystyy nyt paremmin elättämään itsensä ja kolme pientä lastaan:

— Aloitin Napakassa kevätsiivouksilla toukokuussa. niitä tehtiin tiimityönä, mutta nyt minulla on jo noin 10 kohdetta, joissa käyn omatoimisesti.  Lisäksi on muutto- ja erikoissiivouksia, joita tehdään isommalla siivoustiimillä. Tyhjennyksissä mukana voi olla myös Napakan PIHA & Pikkuremppa-tiiminkin tekijöitä, Yarysh kertoo. 

Nauru raikaa tyhjässä asunnossa, kun Kirsi, Alina ja Nataliia tekevät puhdasta jälkeä. Sekä Alina että Nataliia ovat tehneet aiemmin asiakaspalvelu- ja myyntityötä kotimaassaan. 

— Ymmärrän hyvin, että sitä työtä ei kertakaikkisesti voi ilman kieltä saada. Siivoustyö on ollut mukavaa ja hyvä tapa monellakin tavalla päästä lähelle suomalaista elämäntapaa ja ihmisiä, kertoo Nataliia. 

Siivoustyö on myös vaativaa, on ymmärrettävä oikeat tekniikat, tiedettävä oikeat aineet herkillekin pinnoille ja osattava kohdata asiakkaita. Se on teknisesti paljon vaativampaa, mitä luullaan.

— Onko sinulla jo lapsille pulkka?, kysyy Kirsi lopuksi Alinalta. 

— Mikä on ”pylkkä”?

 Googlekaan ei jostain syystä tunnista sanaa. Mutta googlen kuvahaku tulee avuksi. 

— Ai tämä, minä tiedän.  Ei minulla ole, varmasti lapset tykkäisivät, vastaa Alina. 

— Huomenna tuon sinulle pulkan, meillä ei enää tarvita sitä, sanoo Kirsi ja saa halauksen Alinalta:

— Aina sinä autat meitä, kiitos Kirsi

Nauru raikaa ja Google Translate kääntää... katso video!

 

Osuuskunta on yritys jonka tavoitteena on tukea jäsentensä ja työntekijöiden elinkeinoa ja taloutta tai muita yhteisiä tavoitteita.

Kysy lisää Napakan palveluvastaavalta!
Sanna Ronkainen
Puh. 050 410 4040
napakka@napakka.net

Tänä vuonna Luotsi-palkinto myönnettiin työnantajille, jotka ovat rohkeasti työllistäneet kansainvälisiä osaajia. Palkinnon saivat myös:

Joensuun kaupungin työllisyyspalvelujen Luotsista maksutonta apua työllistämisen haasteisiin myös työnantajille. Lue lisää TÄÄLTÄ.


Teksti: Riitta Nyberg
Kuvat: Ari Tauslahti

0 Comments

More Blog Entries

Gamespotting osa 2: Peliaddiktiosta ammatiksi

Viime kerralla kerroimme (raha)peliriippuvuuden historiasta ja taustoista sekä pelien...

Työvoimapulaa taklaamassa, kansainvälisin käsiparein

Mistä löydetään tekijät? Työvoiman saatavuuden odotetaan muodostuvan monen yrityksen...

Kartta Kauppakatu

Kauppakatu 29, Joensuu

Sivu arviointi ja palaute