Blogi, sivun otsikko

Blogi

angle-left

Blogs

Luotsi mätsäsi Maahanmuuttajapalveluiden Mian ja Maritin

Työllistymistarina

Marit Roosvaltin määräaikainen työsuhde tehtaassa päättyi syksyllä. Mielekkään työn menettäminen harmitti, mutta eteenpäin oli mentävä.

“Työ merkitsee minulle järjen pysymistä päässä, työttömänä tulisin hulluksi ilman mitään järkevää tekemistä.”

Työllistymisen ohella Marit pohti opiskelun ja työssäoppimisen mahdollisuuksia ja soitti Riverian opinto-ohjaajalle, jolta sai kuulla Luotsista. Marit tarttui vinkkiin ja varasi ajan duuniagentti Mirva Pääskyvuorelle.

“Keskustelimme Mirvan kanssa työhistoriastani, millaista työtä etsin nyt ja millainen työ olisi minulle hyvä. Mirva osasi lukea minua hyvin, kuunnella ja kysyä. Jo tapaamisen ensimmäisten minuuttien aikana Mirva ehdotti, että olisi mahdollinen työpaikka Maahanmuuttajapalveluissa ja kiinnostaisiko se.”

Maahanmuuttajapalveluissa oli tuolloin tilanne, jossa kaivattiin akuutisti hyvää tyyppiä määräaikaiseen työsuhteeseen, mutta aikaa rekrytoinnille ei ollut. Vastaava kotouttamispäällikkö Mia Sevonius-Male oli yhteydessä Luotsiin ja sovittiin, että duuniagentit kartoittaisivat sopivia ehdokkaita Luotsin asiakkaiden joukosta.

Asiat lähtivät rullaamaan. Mirva oli yhteydessä Miaan ja Maritille sovittiin haastatteluaika. Kahta viikkoa myöhemmin Marit aloitti työt Maahanmuuttajapalveluissa toimistosihteerinä. 

“Marit on täydellinen omaan tehtäväänsä ja upea lisä meidän tiimiin. Maritin työskentelyote on ongelmanratkaisukeskeinen, se on ihana piirre ihmisessä ja myös työmme vaatii tätä ominaisuutta, koska se perustuu siihen, että meille tullaan kysymään kysymyksiä”, Mia kiittelee.

Joensuun kaupungin Maahanmuuttajapalvelut tarjoaa kotouttamispalvelua ja toimii asiantuntijatahona maahanmuuttoon ja kotouttamiseen liittyvissä asioissa. Palvelut räätälöidään asiakkaan elämäntilanteen ja palvelutarpeen mukaan asiakkaan taustasta ja maahantulosyystä riippumatta. Maahanmuuttajapalveluissa palvellaan asiakkaita yli viidestäkymmenestä maasta, kymmenillä eri kielillä.

Työ otetaan vakavasti, mutta sitä ei tehdä vakavalla naamalla.

“Esimiehenä luonnollisesti toivoo, että tiimi viihtyy työssään. Työ on todella tärkeä osa ihmisen elämää, mutta se ei ole kaikki kaikessa, ja vaikka palkkakin on tärkeä, toivoisi, että työ mitä tekee, olisi mielekästä. Pääsemme sisälle asiakkaiden hyvin henkilökohtaisiin ja herkkiin asioihin. Se tekee työstä myös raskasta ja siksi toimiva tiimi, jonka kanssa jakaa asioita, korostuu”, Mia kertoo.

Marit palkattiin toimistosihteeriksi, mutta pian aloituksen jälkeen selvisi, että tarvittava työnkuva onkin laajempi eikä sisältökään ihan perinteisen toimistosihteerin hommia. Vuoden alussa Maritin työsopimusta jatkettiin avustavan kotouttamisohjaajan nimikkeellä.

Marit nauttii liikkuvasta ja vaihtelevasta työstä, ja juuri sitä Maahanmuuttajapalvelut tarjoaa.

“Työ merkitsee minulle tärkeyden tuntua ja mahdollisuutta olla hyvä siinä, mitä teen. Minulla on tarve oppia ja kehittyä. Työ on omien taitojen kehittämistä ja oman panoksen antamista.”

Marit on syntyjään virolainen. Työllistymisen Suomessa hän on kokenut paikoin haastavaksi. Marit selittää tätä sillä, että usein työnantaja haluaa, että opinnot on suoritettu Suomessa. Erot suomalaisessa ja virolaisessa työelämässä ovat hänen mukaansa kaikkiaan huomattavat. 

“Erityispiirteenä maiden välillä tulee heti mieleen se, että Suomessa työhyvinvointi on paremmin ajateltu. Tauot ovat taukoja ja työergonomia ja työsuhde-edut huomioidaan. Työsuojelu ja työterveys toimivat Suomessa paljon paremmin, lisäksi työntekijöiden tukena ovat ammattiliitot. Tietysti myös palkkataso maiden välillä on aivan eri luokkaa.”

Luotsin arvoja ovat rohkeus, intohimo ja yhdessä tekeminen. Nämä arvot elävät myös Maritin työssä avustavana kotouttamisohjaajana.

“Meillä on tällä hetkellä todella mahtava tiimi ja yhdessä teemme työpaikasta toimivan. Työhön on oltava intohimoa - pitää olla halu tehdä sitä, mitä tekee. Rohkeudesta on hyötyä, jokainen päivä on erilainen ja pitää olla valmis lähes mihin vain. Uusia tilanteita ja kysymyksiä kohtaa jatkuvasti ja se tekee tästä työstä mielenkiintoisen.”

 

teksti: Jonna Nupponen

kuvat: Jaakko Markkinen

0 Comments

More Blog Entries

Luotsin työnhakuvinkit kotisohvalle

Tervetuloa mukaan kehittämään työnhakutaitojasi kotoa käsin. Ensimmäisessä postauksessa...

Luotsin työnhakuvinkit kotisohvalle

Motivaatiokirje – Yritykselle lähetettävä tarjous osaamisestasi. Viime viikolla paneuduimme ...

Kartta Kauppakatu

Kauppakatu 29, Joensuu

Sivu arviointi ja palaute