Blogi, sivun otsikko

Blogi

angle-left

Blogs

Kadonnut tavara ei mene hukkaan – Joensuun kaupungin löytötavarat toimitetaan Taitamolle

Joensuun kaupungin tiloista löytyneet löytötavarat toimitetaan kaupungin työllisyyspalveluiden Taitamon ylläpitämään löytötavaratoimistoon Jokikatu 8:aan. Tämän jälkeen esineet vielä kuvataan ja kirjataan eOmistaja -palvelun nettisivuille.  


Taitamo-tiimi kerää asiakaspalvelupisteisiin, uimahalleihin, Urheilutaloon, Joensuu Areenaan, Nuorisokeskus Whisperiin ja museoihin unohtuneet tavarat. Taitamoon kerätään myös osa kirjastojen löytötavaroista, mutta palvelun piirissä eivät ole kaikki kaupungin kirjastot.  Muualle kadonneita tavaroita voi kysellä Pohjois-Karjalan löytötavaratoimistosta ja Poliisin löytötavaratoimistosta.
 

 

Paula Seppälä tuli Taitamon taloon vuonna 2019 kuntouttavaan työtoimintaan IT-pajalle. Kuntoutuksen loppusuoralla hänelle vinkattiin paikasta kaupungin löytötavarapalvelussa, jossa hän aloitti työkokeilijana vuoden 2023 alussa. Hiljattain hän pääsi kaupungin työntekijäksi palkkatukisopimuksella. Kävimme jututtamassa Paulaa kaupungin löytötavaratoiminnasta.
 

Miten hyvin ihmiset ovat kokemuksesi mukaan löytäneet löytötavarapalvelun?

— Soisin, että tämä olisi paremmin tunnettu systeemi. Hakupaikoille ollaan jakamassa tiedotteita, tällä hetkellä siellä on vain eOmistajan ja Taitamon tarrat. Tarkoitus on myös lisätä tietoisuutta sosiaalisessa mediassa tästä eOmistaja -systeemistä ja Taitamon löytötavaroista.


Onko asiakkaiden kanssa tullut epäselvyyksiä siitä, mitä tavaroita tänne tuodaan? Tuleeko tänne ihmisiä kyselemään muualle kuin kaupungin tiloihin hukattuja tavaroita?

— Ei minun aikanani ole tullut paikan päälle, mutta aika moni soittaa, että kadulle on tipahtanut avain, tai baarin jälkeen katosi keskustaan lompakko tai korttikotelo. Me sitten ohjaamme heidät Pohjois-Karjalan löytötavarapalveluihin, joka on yksityinen löytötavaratoimisto, tai sitten poliisin löytötavaroista kysymään.

Jos vaikkapa pudottaa jotakin kadulle kaupungin tilojen edustalla, kuuluko se kaupungin löytötavarapalvelun toimialueeseen vai onko siinä jonkinlainen harmaa alue?
— Kyllä sen voi viedä siihen lähimpään kiinteistöön, ja jos se sattuu olemaan kaupungin kiinteistö, niin sitten se päätyy aikanaan meille.

Miten täällä käsitellään löytötavaroita, esimerkiksi vaatteita? Pestäänkö niitä, ja minkälainen prosessi on, kun tänne tuodaan tavaraa?
— Löytötavaroita hakiessa ne pakataan jätesäkkeihin ja tuodaan tänne Jokikatu 8:aan. Sitten ne kaikki tarkistetaan, taskuja myöten, kuvataan ja laitetaan eOmistajaan. Kun niiden säilytysaika on täynnä, löytötavarasäkit puretaan ja lajitellaan, ja kaikki tekstiilit lähtevät pestyinä eteenpäin. Aikaisemmin ne piti kuljettaa muualle pestäväksi, mutta nyt meillä on tuolla alhaalla ihan ikioma pesukone, eli pyykkihuolto kuuluu kanssa mun hommaan.
 

 

Miten menetellään, jos löytyy mahdollisesti rikkinäisiä tavaroita? Onko joku tietty raja, mikä on löytötavara ja mikä on roska?

— Purkutilanteessa, sitten kun löytötavara on vanhentunut, lajitellaan, että mikä katsotaan eteenpäin lähteväksi. Silloin, kun tavara tulee, selkeät roskat laitetaan roskiin – karkkipaperit, rutistetut kuitit ja muut vastaavat. Ehkä jotain kertakäyttöpeflettejä ei säilötä, mutta 99% tavarasta kuvataan, säilytetään ja laitetaan nettiin.


Mitään erikoisia aarteita toimistolle ei Paulan aikana ole kulkeutunut.

— Vaatteita, urheiluvälineitä, sateenvarjoja syksyllä, aika perustavaraa. Esimerkiksi minun aikanani ei ole tullut puhelimia ollenkaan. Lisäksi esimerkiksi avaimet, kaikki henkilökortit ja kaikki paperit, missä on henkilötietoja, toimitetaan suoraan poliisille eikä edes säilytetä täällä.
 

Mikä on sellainen esine, mitä ihmiset tulevat useimmin hakemaan? Entä sellainen, mitä ei välttämättä hirveästi kysellä?
— Uima-asuja ei kauheasti kysellä. Pyyhkeitä ja aika paljon vaatteita jää hakematta. Eniten ehkä ihmiset soittavat silmälasien ja avainten perään, joita kuitenkin tulee aika harvoin. Silmälasit ovat monesti sellaisia, että ne ovat tipahtaneet jonnekin, jääneet kauppareissulle jonnekin tai tipahtaneet taskusta kulkiessa.


Mikä olisi mielestäsi sellainen kehityskohde, johon voisi kiinnittää enemmän huomiota löytötavaratoiminnassa?

— Tieto pitäisi saada leviämään laajemmalle. Mistä meille tulee tavaraa, miten meihin saa yhteyden, ja mistä ne tavarat löytyy. Sen suhteen olen suunnitellut, että levitettäisiin tietoisuutta ihan somessa.

— Aika hyvin ihmiset osaavat jo nyt katsoa eOmistajasta, ja ottaa tämän ID-koodin eli tunnistenumeron talteen, ja sitten laittavat sähköpostia niin, että ID on otsikkona. Silloin on hirveän helppo etsiä se tavara.

Löytötavaroiden matka kaupungin tiloista Taitamolle:

  • Joensuu Areenan, urheilutalon, pääkirjaston, Rantakylän uimahallin ja Vesikon löytötavarat haetaan Jokikadulle keskiviikkoisin iltapäivällä.
  • Muista kohteista haku tapahtuu kahden viikon välein, kerran kuussa, kuuden kuukauden välein tai sopimuksen mukaan.
  • Ennen kuin löytötavara on toimitettu Taitamolle, sitä voi kysyä suoraan siitä paikasta, johon tavara on unohtunut.

Löytötavaroiden säilytys Taitamolla (Jokikatu 8)

  • Kaupungin löytötavaroita säilytetään kolme kuukautta ja säilytys ja tavaran lunastus on asiakkaalle maksutonta.
  • Jos omistajaa ei löydy, niin tämän jälkeen tavarat huolletaan (esim. tekstiilien pesu).
  • Vanhentuneet löytötavarat lähtevät eteenpäin Kiertämölle sekä hyväntekeväisyyteen: Soropille, Hope ry:lle, Kiertämölle, Nuorisoverstaalle tai SOMA-koti -toiminnan kautta vähävaraisille ja maahanmuuttajille. 

— Pyritään siihen, että mahdollisimman vähän tarvitsee laittaa roskiin, että kaikki saataisiin kiertoon. Rikkinäiset tekstiilit menevät poistotekstiilikeräykseen.
Sähkö- ja elektroniikkalaitejäte ja roskat menevät asianmukaisiin jätekeräyksiin, mutta pyritään kierrättämään mahdollisimman tehokkaasti kaikki, Paula Seppälä toteaa. 
 


Joensuun kaupungin löytötavaratoimisto sijaitsee osoiteessa Jokikatu 8, Joensuu.

Joensuun kaupungin löytötavaratoimisto sijaitsee osoitteessa Jokikatu 8, Joensuu.


Löytötavaratiedustelut Joensuun seudulla:


Joensuun kaupungin löytötavaratoimisto ja eOmistaja-palvelu

  • Joensuun kaupungin tiloista löydetyt tavarat
  • Jokikatu 8, Joensuu. Näytä kartalla.

Pohjois-Karjalan Löytötavarapalvelut Oy

  • PKLP:n yhteistyökumppaneiden tiloista löydetyt tavarat
  • Raatekankaantie 4, Joensuu. Näytä kartalla.

Löytötavarat - Joensuun poliisiasema


  

Teksti ja kuvat: Teemu Reilin

0 Comments

More Blog Entries

Paikko luo onnistumisia Taitamossa

Joensuun kaupungin työllisyyspalvelujen Taitamossa on alettu hyödyntämään PAIKKOA , joka...

Asiakastarinat: Roosan urapolku Kolille

Työura on harvoin suora putki, vaan paremminkin mutkitteleva polku kuten Rosalin ”Roosa”...

Kartta Kauppakatu

Kauppakatu 29, Joensuu

Sivu arviointi ja palaute