Blogi, sivun otsikko

Blogi

angle-left

Blogs

Työllistymistarina: osatyökykyinen Reko rikastuttaa Osuuspankin työyhteisöä 

Joensuulaisella Reko Suomalaisella on synnynnäinen CP-vamma, joka tekee liikkumisesta hidasta. Apunaan hän käyttää kävelykeppejä ja rollaattoria. Työpaikan löytäminen tällaiselle osatyökykyiselle ei ole helppoa. Reko tarttui härkää sarvista ja kysyi töitä OP Pohjois-Karjalasta.  

Reko Suomalainen


Vamma tai sairaus voi vaikeuttaa työelämään pääsyä. Pohjois-Karjalassa osatyökykyisten parempaan työllistymiseen on pyritty viranomaisten tiiviimmällä yhteistyöllä esimerkiksi työllisyyspalvelujen ja TE-palvelujen kesken. Yhtenä tavoitteena on vähentää luukulta ja lausunnolta toiselle kulkemista.

Tarvitaan myös työnantajia, yrityksiä ja yhdistyksiä, jotka rohkaistuvat palkkaamaan vammaisen, pitkäaikaissairaan tai kriisistä toipuvan.  Saatu anti työpanoksena ja yhteisön rikastumisena maksaa vaivan. Ja yhteiskunta myös tukee palkkauksessa ja muissa käytännön järjestelyissä.
 

Reko Suomalainen kysyi itse töitä suoraan Osuuspankilta ja nyt hän on kuulunut Joensuun konttorin työporukkaan jo reilun puolen vuoden ajan. Myyntijohtaja Isabella Jääskeläinen OP Pohjois-Karjalasta oli palkkaamassa Rekoa: 

— Viime vuoden toukokuussa haastattelimme kesätyöntekijöitä ja samalla myös Rekoa. Kysyttiin häneltä että voimmeko kysyä ihan suoraan meitä askarruttavia asioita, lähinnä esteettömyydestä. Sen tiimoilta on tehty joitain hankintoja. Oikeastaan työtuoli ollut ainoa isompi hankinta ja se tehdään kaikille muillekin, Jääskeläinen valottaa työsuhteen alkuaskelia. 


 

Vammansa takia Rekon siirtyminen paikasta toiseen vie vähän enemmän aikaa. Nykyisessä työssä liikkuminen on kuitenkin sujuvaa, sillä esteettömyys on huomioitu monin tavoin. 

— Täällä pankissa on hissit ja kaiteita on joka paikassa. Olinpa missä työssä tahansa niin liikkumiseen menee enemmän aikaa kuin muilla, Reko muistuttaa. 

Rekon työtehtäviin kuuluu asiakkaiden uusien pankkikorttien lähettäminen sekä tuntemistietopäivitysten teko. Ansiotyöllä on Rekolle taloudellista merkitystä, sillä käteen jää enemmän kuin työttömänä eläkeläisenä. Töitä ei tehdä vain ajan kuluksi, vaikka moni tuttavista on niin luullut.  

Reko tietokoneella


Joensuuhun Nurmeksesta muuttaneelle työ on auttanut myös tutustumaan uusiin ihmisiin. Mutta Reko kiittelee myös nykyisen pankkityönsä mielekkyyttä: 

— Kaikki täällä pankissa tekemäni tehtävät koen tärkeiksi. Ei ole vain laitettu tekemään jotakin. Se että työllä on merkitys, se on minulle iso asia. 


Uusi jäsen muovaa aina hieman työyhteisöä. Rekon koetaan tuoneen myönteisiä vireitä tullessaan. Myyntijohtaja Jääskeläisen mielestä avoimuuden kulttuuri, auttamisenhalu ja erilaisuuden hyväksyminen ovat lisääntyneet entisestään.  

— Rekolta uskalletaan avoimesti kysyä, jos jokin meitä askarruttaa ja hän todella mielellään vastaa. Ja Rekollahan on ihan lyömätön huumorintaju. Hän on sulautunut hyvin meidän työyhteisöömme. Lähtee mukaan työ- ja vapaa-ajan juttuihin. On ihan huipputäydennys.  
 

 

Katso Rekon videohaastattelu Youtubesta!


 

Tiesitkö?


 

Juttu: Juha Forsblom
Kuvat: Ari Tauslahti

0 Comments

More Blog Entries

Yrittäjätarina: Paikalleen

Monelle meistä on varmasti tuttu tilanne, jossa kaikki kodin tavarat eivät aina tahdo löytää...

Paikko luo onnistumisia Taitamossa

Joensuun kaupungin työllisyyspalvelujen Taitamossa on alettu hyödyntämään PAIKKOA , joka...

Kartta Kauppakatu

Kauppakatu 29, Joensuu

Sivu arviointi ja palaute