Fotoniikka

Fotoniikka

Valo muuttaa maailmaa

Joensuu on fotoniikan osaamisen keskittymä


Elämme fotoniikan vuosisadalla. Fotoniikka on tieteen ja tekniikan ala, joka mahdollistaa uusia valoon perustuvia teknologioita. Fotoniikkaa hyödynnetään lähes kaikilla elämänaloilla, esimerkiksi aurinkopaneeleissa, älypuhelimien näytöissä ja lääketieteen laitteissa. Tärkeimmät tällä hetkellä kehitettävät teknologiat perustuvat fotoniikkaan ja ovat ratkaisemassa globaaleja haasteita.

Joensuu on yksi Euroopan johtavista fotoniikkaosaamisen keskuksista, jossa huippututkimus, koulutus, teknologia, valotaide ja liiketoiminta yhdistyvät. Nopeasti kasvavan alan potentiaali alueellemme on merkittävä. Ala tarvitsee monipuolisesti osaajia, ja tarjoaa loistavat mahdollisuudet opiskeluun, työhön ja liiketoimintaan.

Fotoniikka on kaupungin painopisteala, jota kehitetään osana valtakunnallista Innokaupungit-verkostoa tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiorahoituksen kautta.

Kun tekijät, tutkimus ja teknologia kohtaavat, luomme yhdessä paremman huomisen meille ja maapallolle.

 

Suomen optiikan ja fotoniikan päätapahtuma Optics and Photonics Days järjestettiin Joensuussa 30.5.–1.6.2023. 

 

Joensuussa mahdollistetaan uusia, maailmaa muuttavia ratkaisuja – fotoniikkaosaamisemme on maailman kärkeä.

Yhteystiedot

Seppo Tossavainen
elinkeino- ja kansainvälisten asioiden päällikkö
040 343 3377
seppo.tossavainen@joensuu.fi

Fotoniikka

Fotoniikkaa Joensuussa – 10 faktaa

 1. Euroopan optiikan seuran ja Photonics Finlandin pääkonttorit sijaitsevat Joensuussa.
   
 2. Joensuussa työskentelee yli 300 fotoniikka-alan osaajaa ja kansainvälisesti tunnettuja alan avainhenkilöitä.
   
 3. Fotoniikan tutkimusta on tehty Joensuussa jo vuodesta 1970 alkaen.
   
 4. Joensuu on Suomen johtava fotoniikan koulutuskaupunki. Vahva koulutustarjonta ja yliopiston fotoniikan tutkimus tukevat osaavan työvoiman saatavuutta.
   
 5. Itä-Suomen yliopistossa on Suomen ainoa fotoniikkaan keskittynyt diplomi-insinöörikoulutus ja 25 professuuria.
   
 6. Mikro- ja nanofotoniikka sekä spektrikuvantaminen ovat alueen toimijoiden ja tutkimuksen erikoisalaa, mutta huippuosaamista löytyy myös muilta osa-alueilta, kuten valotaiteesta.
   
 7. Itä-Suomen yliopiston kampuksella sijaitseva Photonics Center tarjoaa fotoniikka-alan yrityksille toimitiloja ja yhteiskäyttölaitteita sekä tukea tuotekehitykseen ja markkinoille sijoittumiseen.
   
 8. Joensuussa toimii Itä-Suomen yliopiston fotoniikan tutkimuskeskus, joka kuuluu Suomen Akatemian PREIN-lippulaivaan.
   
 9. Karelia-ammattikorkeakoulun tiloissa on korkeatasoinen fotoniikan erityisvaatimuksiin vastaava tarkkuuslaboratorio.
   
 10. Joensuussa fotoniikka-ala on vahvasti verkostoitunut myös sitä soveltaviin toimialoihin, kuten metsäbiotalouteen.Lue lisää Photonics Joensuu -verkostosta. 

 

 

 

Uutisia ja lisätietoa Joensuun fotoniikasta

 

Lue Joensuun fotoniikan viimeisimmät uutiset Business Joensuun palvelut fotoniikkatoimijalle Lue lisää Photonics Joensuu -verkostosta Innokaupunki Joensuu Tutustu Photonics Centerin palveluihin

Fotoniikka logot

     Euroopan unionin osarahoittama -logoInnokaupungit-logo              Joensuun kaupungin logo        Joensuun kaupungin strateginen hanke -logo

Tämä aineisto on tuotettu osana Joensuun kaupungin innovaatiotoiminnan ekosysteemisopimuksen (EAKR) toimintoja, joita osarahoittavat Euroopan unioni sekä Joensuun kaupunki.