Blogi, sivun otsikko

Blogi

angle-left

Blogit

Luotsin työnhakuvinkit kotisohvalle Osa 6

Onnistu työhaastattelussa!

Luotsin työnhakuvinkit kotisohvalle

Osa 6: Onnistu työhaastattelussa!

 

Kutsu työhaastatteluun on yleensä sekä iloinen että hermostuttava uutinen. Olet päässyt jo pitkälle, mutta vielä pitäisi vakuuttaa haastattelijat siitä, että kaikkien ehdokkaiden joukosta juuri sinä olet oikea henkilö.

Luotsin duuniagentti Marianne Immonen on istunut työhaastatteluissa pöydän molemmilla puolilla. Nyt Marianne antaa vinkit työhaastatteluun valmistautumiseen.

Valmistaudu huolella

Ansioluettelosi on kunnossa ja osaat kertoa osaamisestasi potentiaalisen työnantajan näkökulmasta olennaisella tavalla. Olet ottanut yrityksestä selvää etukäteen ja silittänyt lempipaitasi. Voit vielä pohtia vastauksiasi yleisimpiin työhaastattelukysymyksiin tai pyytää vaikka kaveria koehaastattelemaan. Myös Luotsin duuniagentit ovat valmiina auttamaan, jos haluat kokeilla haastattelutaitojasi tai tarvitset apua haastattelutilanteeseen valmistautumisessa.

Työhaastattelussa kysytään usein saavutuksistasi, haastavista tilanteista, joita olet kohdannut työelämässä, mitä olet oppinut ja missä haluat kehittyä. Valmistaudu kuvailemaan itseäsi, osaamistasi, ja työskentelytapojasi. Jos haastattelussa kysytään heikkouksistasi, kannattaa valita heikkous, jonka voit kääntää positiiviseksi.

Esimerkki: ”Olen aiemmin yksityisyrittäjänä tottunut työskentelemään itsenäisesti ja ottamaan 
vastuuta. Kun siirryin viimeiseen työpaikkaani pankkipalvelujen myyntitiimissä, huomasin, että 
minun oli vaikea pyytää apua ja en osannut delegoida työtehtäviä tiimilleni. 
Jouduin opettelemaan luottamusta siihen, että hommat hoituvat, vaikken pitäisi kaikkia lankoja omissa käsissäni. 
Ja kyllähän ne hoituivat. Olin onnekas, sillä ympärilläni oli ammattitaitoinen ja mukava 
tiimi.”

Saavu kiireettä ja ajoissa

”Saavu paikalle ajoissa ja kiireettä. Selvitä reitti haastattelupaikalle etukäteen”, neuvoo Marianne. Tarkista bussiaikataulu tai ota selvää, missä on lähin parkkipaikka. Varaa matkaan ainakin 15 minuuttia enemmän, kuin tarvitset. Et halua joutua selittelemään heti ensimmäisenä, miksi saavuit myöhässä tai juosta paikalle hermostuneena ja hikisenä.

Ota ylös haastattelupaikan tarkka osoite, mahdolliset saapumisohjeet ja haastattelijan nimi sekä yhteystiedot. Varsinkin isommissa yrityksissä ja liikekeskuksissa voi olla useita sisäänkäyntejä ja labyrinttimaisia käytäviä, joilla harhaillessa kuluu kalliita minuutteja, jos et tiedä, mihin olet menossa.

Panosta hyvään ensivaikutelmaan

Perusasiat kuntoon: puhtaat hiukset, raikas hengitys, siistit kynnet ja huoliteltu asu. Nämä saattavat kuulostaa itsestäänselvyyksiltä, mutta mietipä, jos olet juuri ennen haastattelua syönyt valkosipuliperunoita tai et viitsinyt silittää paitaasi. Siisti olemus luo hyvän vaikutelman ja kertoo siitä, että arvostat haastattelutilannetta, mutta se lisää myös itsevarmuutta melkein huomaamatta!

Valitse haastatteluvaatteesi jo edellisenä päivänä, jotta vältät viime hetken pukeutumispaniikin, kun se kauluspaita ei ollutkaan pesty tai sukkahousuja ei löydy mistään. Pukeudu työhaastatteluun työpaikan ja työtehtävän mukaan. Aina on kuitenkin parempi hieman ylipukeutua, kuin alipukeutua. Neutraali ja asiallinen tyyli on varma valinta, mutta voit antaa persoonallisuutesi näkyä vaikka asusteissa tai yksityiskohdissa. Pukeudu vaatteisiin, joissa tunnet olosi mukavaksi. Et halua, että kaulus kiristää haastattelussa tai et voi istua mukavasti väärän vaatevalinnan vuoksi.

”Katso silmiin ja kättele reilusti”, neuvoo Marianne. Väläytä hymy, mutta älä syö purkkaa!

Uskalla kehua itseäsi

”Älä ole turhan vaatimaton, vaan osoita motivaatiosi ja uskalla kehua itseäsi”, Marianne sanoo. Kun osaat sanoittaa osaamistasi ja tunnistat yrityksen tarpeet, voit luontevasti ja itsevarmasti tarjota osaamistasi yritykselle.

Jos mahdollista, esitä haastattelijalle konkreettisia lukuja ja tuloksia, joita sait aiemmissa työpaikoissasi aikaan. Käy läpi ansioluettelosi ja mieti, löydätkö hyviä esimerkkejä saavutuksistasi aiemmissa työtehtävissäsi. Pitäydy kuitenkin totuudessa, kun kerrot vahvuuksistasi ja saavutuksistasi. Älä myöskään puhu pahaa entisestä työnantajastasi. Haastattelija saattaa miettiä, että jonain päivänä voit puhua samalla tavalla heidän yrityksestään.

Esimerkki: Kumpi seuraavista vaihtoehdoista kuulostaa vakuuttavammalta?

”Olin tosi hyvä myyjä ja sain paljon hyvää palautetta esimieheltäni”

”Minut valittiin kuukauden myyjäksi neljänä kuukautena peräkkäin vuonna 2018. Sain keskimäärin 47 
uutta asiakkuutta kuukautta kohden, mikä oli yli 20 prosenttia minulle asetettuja tavoitteita 
korkeampi tulos.”

Mieti pari hyvää kysymystä etukäteen

Muista tutustua yritykseen etukäteen. ”Lähes kaikissa haastatteluissa sinulta tullaan kysymään, onko sinulla kysyttävää. Silloin on hyvä olla ennakkoon mietittynä pari kysymystä”, Marianne vinkkaa. Kysymäsi kysymykset kertovat kiinnostuksestasi ja motivaatiostasi. Voit kysyä esimerkiksi yrityksen työkulttuurista tai jostakin ajankohtaisesta asiasta. Voit aina kysyä lisää hakemastasi työtehtävästä. Esimerkiksi millainen osaaminen työssä on erityisesti eduksi tai millaisessa tiimissä tulisit työskentelemään.

Anna tilanteen myös elää. Etukäteen miettimäsi kysymykset eivät välttämättä toimikaan tositilanteessa tai saat niihin vastauksen jo haastattelun aikana.

”Miksi minun kannattaisi tulla tänne töihin?” on rohkea kysymys, johon voi kuitenkin saada mielenkiintoisia vastauksia, jos se tuntuu sopivalta esittää. Kysymys osoittaa, että etsit myös itsellesi sopivaa ja mielekästä työpaikkaa. Haastattelija joutuu perustelemaan yrityksen vetovoimaa työnantajana ja työpaikkana.

Henkilöstöeduista tai työsopimusasioista voi kysyä, mutta on hyvä muistaa, että näistä voi keskustella myös siinä vaiheessa, jos työpaikkaa tarjotaan sinulle. Et näytä kiinnostustasi itse työtehtävää kohtaan, jos esittämäsi kysymykset koskevat ainoastaan lomapäiviä, sairaspoissaoloista ilmoittamista, lounastauon pituutta ja ylityökorvauksia.

Haastattelun päätteeksi muista kiittää haastattelijaa saamastasi mahdollisuudesta. Voit kysyä, miten prosessi tulee etenemään ja milloin voit odottaa palautetta haastattelustasi.

Työhaastattelu edessä? – agentti auttaa!

Marianne ja muut Luotsin duuniagentit auttavat sinua valmistautumaan työhaastatteluun. Ota rohkeasti yhteyttä ja varaa aika agentille.
Tsemppiä haastatteluun!

Ensi viikolla pohdimme, millainen on hyvä LinkedIn –profiili ja mitä hyötyä siitä voi olla työnhaussa.

Lue myös:

Viikottaiset työnhakuvinkit kotisohvalle voit tilata suoraan sähköpostiisi  TÄSTÄ .

 

 

 

 

 

 

Lisää kommentteja

Lisää blogeja.

Luotsin työnhakuvinkit kotisohvalle Osa 5

Sivusimme potentiaaliseen työnantajaan tutustumista jo aiemmissa, motivaatiokirjettä ...

Koulutus ei huolestuta koronakriisissä – sitä kuitenkin tarvitaan tulevaisuudessa

Huhtikuussa, koronakriisin alkuvaiheessa, Luotsin kyselytutkimukseen vastanneita...

Kartta Kauppakatu

Kauppakatu 29, Joensuu

Sivu arviointi ja palaute