Blogi, sivun otsikko

Blogi

angle-left

Blogs

Maahanmuuttajayrittäjänä Pohjois-Karjalassa – tarinoita itsensä työllistämisestä

Katsaus kansainväliseen Yrittäjyyden Olohuoneeseen 6.11.2020

Maahanmuuttajataustaisia yritystarinoita ja tietoiskuja englanninkielisestä yrittäjyyskoulutuksesta kuultiin perjantaina 6.11. Luotsin Yrittäjyyden Olohuoneessa.

Paikalla kertomassa omasta yrittäjyyden polustaan olivat tulkki- ja ravintola-alan yrittäjä Ali Giray, entinen teknisten tieteiden kandidaatti ja nykyinen taidestudion omistaja Olga Ani, yrttiteen asiantuntija Julia Kokko, Business Joensuun Stephanie Sinclair-Lappi, IT-alan yrittäjä Kristina Veleslavova ja moottoriajoneuvojen huolto- ja korjausyritys Tojoko Oy:n toimitusjohtaja Jyrki Riuttala, joka samalla edusti yhtiökumppaniaan Konstantin Nenakhovia. Tapahtumaa luotsasi Luotsin oma duuniagentti Riitta Nyberg. Tulkkina tilaisuudessa toimi Jana Hämäläinen.

Luotsin duuniagentti Riitta Nyberg juonsi kolmikielistä Yrittäjyyden Olohuonetta tulkki Jana Hämäläisen avustuksella.

Ravintola- ja tulkkausyrittäjyyttä

Yrittäjyyden olohuone -tapahtuma alkoi tällä kertaa Moskovan valot -musiikkiesityksellä. Ihan oikeutetusti, sillä mukana tilaisuudessa oli useampi venäläistaustainen yrittäjä. Tapahtuman kuitenkin puheenvuorollaan varsinaisesti avasi Turkista kotoisin oleva kurditaustainen yrittäjä Ali Giray. Nykyään hän toimii Joensuussa ravintola- ja tulkkialan yrittäjänä.

Giray muutti Suomeen kuusilapsisen perheen jäsenenä vuonna 1993. Tuolloin hän oli yhdentoista vuoden ikäinen koululainen. Alin isä aloitti ravintolayrittäjänä Suomessa vuonna 1994, koska muita työllistymismahdollisuuksia ei juuri ollut. Perhe ehti ennen Joensuuta asua ja yrittää Salossa, Mikkelissä, Riihimäellä ja Porvoossa. Alin mieleen on noilta ajoilta jäänyt erityisesti Mikkelin ja Joensuun rasismi. ”Joensuu oli tuolloin ykkössijalla rasismin esiintymisessä, mutta Mikkeli tuli perässä hyvänä kakkosena”.

Alin isän suomen kieli ei ollut juurikaan kehittynyt Suomessa oloaikana, vaan nuoren Alin oli toimittava tulkkina yrittäjäisälleen. Myöhemmin Ali opiskeli Kymenlaakson ammattikorkeakoulussa ja sittemmin valmistui Joensuussa tradenomiksi. Vuonna 2009 Ali perusti ensimmäisen yrityksensä PizzaMasterin Joensuuhun. Samalla hän auttoi muita maahanmuuttajia mitä erilaisimmissa arkipäivän asioissa, mikä sai hänet ajattelemaan oman tulkkikeskuksen perustamista. Hän ei koko yrittäjyytensä aikana ole saanut yritysten perustamiseen starttirahoja tai muuta tukea. Silti sitkeä nuori mies jatkoi valitsemallaan uralla. ”Vuonna 2010 perustin Joensuun tulkkikeskuksen ja sitä on seurannut Youpret, automatisoitu tulkinvälitysjärjestelmä. Tarkoituksenamme oli tulkkauksen automatisointi niin pitkälle kuin mahdollista”. Tilaisuuden juontaja Riitta Nyberg sai Girayn haastattelun aikana tilaisuuteen osallistujat miettimään, mikä yritysidea toimii, mihin on saatavilla tukea ja miten omaa yrittäjyyttään voisi laajentaa.

Ali Giray on lunastanut paikkansa useissa Suomen yrittäjyysjärjestöissä. Hän on jäsenenä Joensuun yrittäjissä, Pohjois-Karjalan yrittäjissä ja maahanmuuttajien yrittäjäverkostossa. Ali on valittu Suomen pakolaismieheksi vuonna 2016, mikä poiki myös kutsun Linnan juhliin.

Ali Giray Yrittäjyyden Olohuoneessa 6.11.2020

Suomalaista teeseremoniaa kehittämässä

Tulkki- ja ravintolayrittäjyydestä teejuomien maailmaan. Julia Kokko on muuttanut Suomeen vuonna 2006. Hänen sukujuurensa ovat Suomessa, sillä hänen isoisänsä oli suomalainen. Hän kotoutui Suomen nopeasti; kotoutumisaikansa oli kolme vuotta. Oman yrityksensä hän perusti keväällä 2019. Hän toimii parhaillaan kevytyrittäjänä ja puhuu suomalaisen teeseremonian puolesta.

Suomalaisen teeseremonian luominen ja kehittäminen on minulle sydämen asia. Jokainen tekee siitä omannäköisensä. Tärkeää on, että tee on porukkaa yhdistävä juoma, ja ihmiset tekevät teen juonnista persoonallista. Jos haluaa seremoniaan japanilaista tunnelmaa, on lattialla tyynyjen päällä istuminen teen äärellä hyvinkin suotavaa”.

Julia Kokko yritti sada Business Joensuun puolelta starttirahaa, mutta toteaa sen olleen vaikeaa. Hän kertoo yrittäjänä toimimisen lisäksi tällä hetkellä opiskelevansa Riverialla ammattitutkintoa. Yrityksensä asiakkaita hän kehottaa olemaan yhteydessä internetin kautta, minkä lisäksi hän toivottaa tervetulleeksi yrttiteen ystävät kotiinsa Kontiolahden Lehmoon.

”Kun kerran maistatte hyvää yrttiteetä, muistatte ikuisesti, millaista se on”, Julia Kokko päättää haastattelunsa.

Kuva: Julia Kokko / Nem Tea

Taide vei mennessään

Julia Kokon yritystoveri Olga Anischenko, paikallisesti paremmin tunnettu taiteilijanimellään Olga Ani, on ensimmäiseltä koulutukseltaan teknisten tieteiden kandidaatti Pietarista. Suomeen hän muutti seitsemän vuotta sitten miehensä ja kahden tyttärensä kanssa. Teknisen koulutuksen lisäksi hän ehti kouluttautua Pietarissa taiteilijaksi.

Suomeen muutettuaan hän halusi tehdä sydämensä asiaa, eli maalaus- ja muuta taidetta. Olga opiskeli Riveriassa artesaaniksi erikoisalanaan käsityömuotoilu. Sittemmin hän on perustanut oman taidestudion, jossa hän työskentelee sekä maalauksen että piirustuksen opettajana sekä lasten että aikuisten parissa. ”Rohkaisen kaikkia kuvataiteista kiinnostuneita olemaan yhteydessä minuun. Yhdessä voimme aloittaa taiteen tekemisen ihan alkeista tai jo edistyneemmältä tasolta”.

Olga kertoo työskentelevänsä myös tilauksesta. ”Maalaan tauluja, teen graafisia töitä ja esimerkiksi käyntikorttien suunnittelua. Olen todella kiinnostunut yhteistyöstä erilaisten asiakkaiden ja yhteistyökumppaneiden kanssa. Tavoitteeni on kehittää omaa studiotani ja opettaa taiteista kiinnostuneita”. Olga mainitsee kokemuksestaan myös sen, että hän on työskennellyt puoli vuotta Joensuun kuntouttavassa työtoiminnassa, jossa hän taiteen keinoin auttoi vaikeissa elämäntilanteissa olleita ihmisiä. ”On tärkeää, että jokainen meistä pystyisi ilmaisemaan omia, niin negatiivisia kuin positiivisia, tunnetiloja taiteen avulla”. Olga korostaa pitävänsä siitä, että ihmisillä on tilaa ilmaista itseään taiteen keinoin.

Kuva: Olga Ani

IT-alan yrittäjänä Suomessa

Kristina Veleslavova on IT-alan yrittäjä Pohjois-Karjalassa. Hänen CodeLine Oy –yrityksensä on perustettu 2018. ”Valmistuin kansainvälisten suhteiden asiantuntijaksi Petroskoin valtionyliopistosta vuonna 2008, ja tällä erää oleskelulupani Suomessa on voimassa vuoden 2021 kesäkuuhun saakka”.  Kristina opiskelee tällä hetkellä Suomessa kansainvälistä yrittäjyyttä 2020–2023.

Veleslavovalla on yrityksessään tällä hetkellä 17 työntekijää. ”Tulevaisuudessa tarkoituksenani on kehittää itjobs.ai –työskentelyalustaa, joka auttaa työnhakijoita löytämään työmahdollisuuksia, ja työnantajia löytämään sopivia IT-asiantuntijoita”. Kristina kertoo, että Suomi on hyvä paikka tällaiselle yritykselle menestyä. ”Suomessa on hyvin ennalta-arvattava yritysympäristö, digitalisaation korkea taso, erinomaiset valtion palvelut, EU:n lakisäädäntö, hyvä tietoturvan taso sekä minimalinen korruptio”.

Toisaalta Veleslavova kertoo myös yrittäjyyden hankaluuksista Suomessa. ”Suomi on aikalailla suljettu markkina-alue, ja markkinoille pyrkivillä yrityksillä rima on korkealla. Suomessa niin ikään yrityksillä on kova kilpailu paikastaan”. Myös suomalaiset pankit saavat Veleslavovalta kritiikkiä.

Kuva: Kristina Veleslavova

Ali Giray kommentoi Kristina Veleslalovan puheenvuoroa todeten, että ”Viranomaiset eivät aina ole oikeassa, miten pitäisi yrittää ja tehdä. Suomessa yrittäjällä on pelko epäonnistumisesta ja ennaltaehkäisyn mentaliteetti. Suomessa heitetään koko omenasäkki roskiin, jos on epäily, että säkissä on yksi mätä omena. Se on mielestäni huono ajatus yrittäjämaailmassa. Suomessa on tapana, että ennalta ehkäistään hankalia tilanteita”.

Giray jatkaa Veleslalovan puheenvuoroon, että ”90-luku ei ollut turvallinen maahanmuuttajille eikä suomalaisille, vaikka maahanmuuttajia oli tuolloin huomattavasti vähemmän kuin tänä päivänä. Yritän opettaa ja näyttää viranomaisille, että on eroja yritysten, korporaatioiden ja elinkeinonharjoittajien välillä. On eritasoisia yrittäjiä, ja Suomessa pyritään kohtelemaan kaikkia samalla tavalla. Pystytään näkemään erilaisuutta voimavarana”.

Autohuollon yrittäjänä

Jyrki Riuttala on edustamassa huoltoasemayritystään Tojoko Oy:tä, jota hän pyörittää yhtiökumppaninsa Konstantin Nenakhovin kanssa.  Riuttalan kertoman mukaan on kyse toukokuussa aloitetusta yrityksestä, joka toimii Joensuun Kirkkokadun Teboilin yhteydessä.

Riuttala on tuntenut Nenakhovin kahdeksan vuoden ajan ja toteaa, että ”liiketoiminnan perustaminen ei ole helppoa. Yrittäjyyden taustatyötä ei missään nimessä voi aliarvioida”. Riuttala kertoo, että yrityksen kasvu on lupaavaa ja muistuttaa, että yrityksensä palvelulupauksena on ”nopea, huolellinen ja lähellä”.

Yrittäjävalmennusta Business Joensuusta

Stephanie Sinclair-Lappin isän sukujuuret ovat Yhdysvalloissa. Joensuuhun hän ja perheensä muuttivat heinäkuussa, jolloin Stephanie aloitti työnsä Business Joensuun yritysvalmentajana. Hän siis työskentelee tällä hetkellä Business Joensuulla, jossa on käynnissä englanninkielinen startup –jakso yrittäjyydestä kiinnostuneille.

”Toimin tätä nykyä business-valmentajana, ja kuuden viikon ilmaisella kurssilla minulla on asiakaita monista eri maista; muun muassa Intiasta, Syyriasta, Zimbabwesta, Saksasta, Venäjältä ja Thaimaasta”.

Stephanie toivottaa asiakkaita tervetulleiksi joko yksilövalmennukseen tai kuuden viikon mittaiselle kurssille. Molemmat tavat ovat ilmaisia asiakkaille. Sinclair-Lappin koulutuksessa laaditaan niin liiketoimintasuunnitelmia kuin osallistutaan kurssimuotoiseen valmennukseen. Stephaniesta mainittakoon vielä se, että hän on toiminut isänsä ja koulukaverinsa kanssa yrittäjänä. Trio on kehittänyt lääkkeen, jolla pelastetaan ihminen alkoholin tai huumeiden yliannostukselta.

Yleisöltä

Kun kaikki maahanmuuttajayrittäjät ovat saaneet puheenvuoronsa ja kommenttimahdollisuutensa, tulee yleisöstä vielä pari kiinnostavaa kysymystä. Muun muassa kysytään sitä, miten COVID-19 on vaikuttanut yritystoimintaan. Kristina Veleslalova kertoo, että pandemian suhteen menee hyvin, ja että kukaan ei vielä ole sairastanut tautia. Julia Kokko kommentoi, että yrittäjyys on enenevissä määrin siirtynyt internetiin, mutta mitään haittavaikutuksia sinänsä virus ei ole aiheuttanut yrityselämään.

Toinen yleisökysymys esitetään siitä, millaisia vinkkejä Yrittäjyyden olohuoneeseen osallistuvat yrittäjät voisivat näinä aikoina antaa yrityksen menestymiseen verkossa. Ali Gray kommentoi: ”Jos tietäisin vastauksen kysymykseen, tienaisin varmasti paljon rahaa. Ajattelen toki, että yrityksen ympärillä työskentelevät taitavat ihmiset voivat olla ratkaisu tähän kysymykseen. Uskon, että esimerkiksi Business Joensuulla on monia asiantuntijoita neuvomaan tässä poikkeuksellisessa tilanteessa”.

Kaiken kaikkiaan maahanmuuttajayrittäjyyteen painottunut Luotsi Joensuun Yrittäjyyden olohuone oli monipuolinen kattaus eri yrittäjyyden aloille. Jos sinulla maahanmuuttajana on kiinnostusta oman yrityksen perustamiseen, apua ja tukea saat muun muassa Business Joensuulta, TE-palveluista ja työllisyyspalvelut Luotsi Joensuulta.

Haastateltavina olivat maahanmuuttajayrittäjät Ali Giray, Olga Ani, Julia Kokko, Stephanie Sinclair-Lappi, Kristina Veleslavova ja Jyrki Riuttala.

Seuraavan kerran Yrittäjyyden Olohuoneessa tapahtuu 4.12. Teemana on "Paikallista pukinkonttiin". joululahjavinkkejä on jakamassa paikallisten yrittäjien lisäksi itse Joulupukki! Lisätietoja TÄÄLTÄ

 Teksti: Hanna Kärkkäinen

0 Comments

More Blog Entries

Yrittäjätarina: Ravintola Express

Noljakan ostoskeskuksesta, K-Marketin kupeesta löytyy Ravintola Expressin. Äkkinäinen...

Yrityskuiskaajat liikkeellä: Womena Oy

Yrityskuiskaajat –kampanjan tiimoilta kävimme haastattelemassa vasta Torikadulle avautuneen...

Kartta Kauppakatu

Koskikatu 5, Joensuu

Sivu arviointi ja palaute