Blogi, sivun otsikko

Blogi

angle-left

Bloggar

Ladan uusi alku - autopajan kautta takaisin työelämään

Luotsin Lada alkaa olla sisustaa vaille valmis huristelemaan tien päälle!

Jukolankadun autopajalla ollaan vielä täydessä työn touhussa, vaikka työpäivän pitäisi olla jo pulkassa. Työhönvalmentaja Harri Lankinen kertoo naurahtaen poikien löytäneen juuri korjattavana olevasta autosta vian, eivätkä siksi malttaisi lähteä vielä kotiin. 

“Meillä on täällä vajaa 20 pajalaista ja erittäin hyvä ryhmähenki. Kaikki otetaan mukaan”, Lankinen selventää.

Ladan kattoa koristavat legendaariset Elan-mäkihyppysukset.

Autopajan keskellä seisoo työpajan silmäterä - vuonna 1988 Suomeen rekisteröity Lada, joka on vilahtanut myös Luotsin Instagram-tilillä nimellä Luotsin Lada. Ideana oli saada joku hieman erikoisempi auto edustamaan Luotsia Joensuun katukuvaan. Harkinnassa oli näyttävän Amerikanraudan lisäksi jopa Kiteen vanha paloauto, mutta lopulta luonnolliseksi valinnaksi muodostui “idän ihme”: 

“Tuli mieleen että hetkinen me ollaan Itä-Suomessa, että löytyisköhän jostain vielä nappisilmä-Lada”, Lankinen muistelee. 

Luotsin tuleva promoauto on kokenut jo melkoisen muodonmuutoksen siitä kun se saapui autopajalle viime syyskuussa, mutta hieman on vielä matkaa siihen, että Lada saadaan kesäkuntoon ja takaisin työelämään. 

Vanhan Ladan huippunopeus on noin 140 km/h

Paluu työelämään uudella pohjalla 

Autopajan tiimi on kunnostanut Ladaa viime syksystä lähtien ja tavoitteena oli saada Luotsin tuleva promoauto ajokuntoon vappuun mennessä. Vanha auto oli kuitenkin odotettua huonommassa kunnossa ja esimerkiksi pohja jouduttiin uusimaan kokonaan. 

“Jos on yläkerrassa näkyvissä jotakin kukkasta niin se yleensä alakerrassa kertautuu kymmenellä, ja tässä se kertautui niin ettei kertotaulu riitä. [...]  Siitä tulikin tuollainen Kiviset ja Soraset -malli ensin, että ajettiin sitä autoa silleen potkimalla kun siinä ei ollut pohjaa”, Lankinen toteaa huvittuneena.

Lankinen esittelee myös Ladaan remontin ajaksi hitsattua kehikkoa, jonka avulla autovanhus kesti noston ja käsittelyn jopa ilman pohjaa. Ladan kunnostusprojekti on edennyt alkuvaikeuksien jälkeen varsin vauhdikkaasti ja autosta puuttuu enää sisustan lisäksi ulkopuolen teippaukset. 

Luotsin markkinointikoordinaattori Jan Rantala eläytyy autopajan arkeen

Suuri osa autopajalaisista on saanut olla mukana Ladan kunnostusprojektissa ja remontin edetessä Luotsin Ladaa on puhuteltu myös tuttavallisesti työnimellä nappisilmä. Vanhan neuvostovalmisteisen auton kunnostamiseen on liittynyt haasteita, joista isoimmaksi on Lankisen mukaan muodostunut sopivien osien löytäminen. Remontti alkaa kuitenkin olla loppusuoralla ja näyttäisi siltä että nappisilmä saadaan vielä kesäkuntoon ja se pääsee pian työelämään mainostamaan Luotsin toimintaa. 

Innokkuudella ja yhteistyöllä

Pitkä kunnostusprojekti on kysynyt hermoja ja pitkäjänteisyyttä autopajan tiimiltä, mutta Lankisen mukaan intoa ja hyvää asennetta ei ole tekijöiltä puuttunut. 

“Meillä on onneks ollut hirveen hyvä asiakaskunta jotka on lähteneet sitä tekemään”

Autopajalla pääsee tekemään hyvinkin erilaisia työtehtäviä riippuen omista kiinnostuksenkohteista ja taidoista, joita haluaa päästä vahvistamaan. Lankisen mukaan pajalla kunnostetaan ajoneuvojen lisäksi kaikkea polkupyöristä veneisiin - eikä aiempaa osaamista tarvita. 

“Me yksilöllisesti katsotaan aina vähän että mitä vahvuuksia esimerkiksi ihmisellä on, et mitä se haluaa lähteä vahvistamaan, tai minkälaisia kiinnostuksen kohteita et senkin mukaan sit. ]...] Etsitään jotain sellaista joka vie sitä ihmistä eteenpäin”, Lankinen selventää. 

Pitkät kilvet paljastavat että Ladaa ei ole rekisteröity Suomeen uutena, vaan se on tuotu käytettynä Neuvostoliitosta.

Työpajoista Taitamon tiimeiksi

Autopaja on osa Joensuun Kaupungin työllisyyspalvelujen työpajatoimintaa, joka tunnetaan ensi syksystä lähtien yleisesti Taitamona. Taitamon toiminta tapahtuu yksilöllisinä valmennusjaksoina kuntouttavassa työtoiminnassa, työkokeilussa tai palkkatuetussa työssä, joiden kautta voi saada monipuolisesti tukea ja nostetta omalle työuralleen. Taitamo-vastaava Kirsi Kärkäs-Vaittisen mukaan työpajat tunnetaan jatkossa Taitamon tiimeinä, joten autopajakin saa uuden nimen toiminnan käynnistyessä. 

“Taitamo on yleisnimitys kehittymässä olevalle valmennusyhteisölle, joka pitää sisällään  työ-, yksilö- ja ryhmävalmennusta joensuulaisille työttömille työnhakijoille ja ammattiin opiskeleville”, Kärkäs-Vaittinen tiivistää. 

Luotsi tekee tiivistä yhteistyötä Taitamon kanssa, joka tarjoaa esimerkiksi työkaluja Luotsin asiakkaiden työllistymisen tai muun jatko-ohjautumisen tueksi. Taitamo tähtää siihen, että apua ja valmennusta olisi entistä monipuolisemmin tarjolla eri lähtökohdista ponnistaville valmennettaville ja että jatkosuunnitelmat olisivat mahdollisimman realistisia ja kestäviä. Taitamossa suurin uudistus on se, että jatkossa valmennettaville on tarjolla myös yksilövalmennusta.

Työhönvalmentaja Harri Lankinen on hyvillä mielin Lada -projektin onnistumisesta ja autopajalaisten työpanoksesta

Autopajan työhönvalmentajana Lankisella on kokemusta hyvin erilaisista taustoista tulevien ihmisten ohjaamisesta, mutta toteaa hyvän ryhmähengen ja innokkaan asenteen olevan avainasemassa projektien onnistumisessa. 

“ Eihän tää tekeminen oo kuin väline siinä valmentamisessa”, Lankinen tiivistää. 

Katso video autopajalta ja kuule lisää Nappisilmän vaiheista:

YOUTUBE VIDEOON TÄSTÄ

Luotsin Ladan voi bongata loppukesän tapahtumista, jonka lisäksi nappisilmän vaiheikasta matkaa autopajalta takaisin työelämään voi seurata Luotsin Instagramissa @luotsijoensuu

Teksti: Salla Haapavaara

Kuvat: Mika Salmi

Kommentera

Mer blogginlägg

Kuvitus keikkatyönä – ensivaikutelmat Work Pilotsista

Nykypäivän työelämä on usein hyvin pirstoutunutta. Työsuhteet tapahtuvat pätkissä ja niiden...

Työvoiman tarve yllätti yrittäjän

Heinäkuun alussa oltiin jännän projektin äärellä, kun tutustuimme Joensuun kilpajäähallin...

Kartta Kauppakatu

Koskikatu 5, Joensuu

Sivu arviointi ja palaute