Blogi, sivun otsikko

Blogi

angle-left

Bloggar

Luotsin työnhakuvinkit kotisohvalle

Osa 2: Motivaatiokirje

Motivaatiokirje – Yritykselle lähetettävä tarjous osaamisestasi.

Viime viikolla paneuduimme ansioluettelon tekoon. Ansioluettelon eli CV:n tähti olet Sinä – Hyvä CV tuo esiin koulutus- ja työhistoriasi sekä osaamisesi. Motivaatiokirjeen keskiössä puolestaan on yritys, johon haluat työllistyä ja se, mitä juuri sinä voisit heille tarjota.

Hyvän motivaatiokirjeen kirjoittaminen vaatii tutustumista yrityksen tekemiseen, oman osaamisen tunnistamista sekä näiden yhteensovittamista. Koska motivaatiokirjeessä korostuu yrityksen ja haettavan työtehtävän näkökulma, on hyvin todennäköistä, että motivaatiokirjettä joutuu muokkaamaan tai kirjoittamaan kokonaan uudelleen eri työpaikkoja hakiessa.

Tässä postauksessa keskitymme rakentamaan motivaatiokirjeen, joka on eräänlainen tarjous, jonka lähetät yritykseen, johon haluat työllistyä. Emme käsittele niinkään kirjeen teknistä rakennetta vaan lähestymistapaa.

Tunnista osaamisesi ja tiedosta arvosi

Menestyvän myyntimiehen on tunnettava tuote, jota hän myy ja uskottava siihen. Samalla tavoin sinun on tunnistettava osaamisesi, tiedostettava omat arvosi ja uskottava siihen, että sinulla on jotain annettavaa, jotta voit vakuuttavasti tarjota itseäsi töihin yritykseen.

Osaamistasi voit pohtia oman ansioluettelosi pohjalta. Osaamista karttuu työkokemuksen ja koulutuksen kautta, mutta myös elämänkokemukset ja harrastukset kehittävät osaamista. Esimerkiksi jalkapalloharrastus voi kehittää tiimityöskentelytaitoja ja pianonsoitto pitkäjänteisyyttä.

Usein pohdimme omaa osaamistamme liian suppeasti. Esimerkiksi jos olet työskennellyt vaatekaupan myyjänä, tulee helposti mieleen, että työssä tarvittiin asiakaspalvelutaitoja ja kassakoneen käytön hallintaa. Mutta kenties tässä tehtävässä sinä käsittelit myös hyvityksiä ja reklamaatioita, annoit pukeutumisneuvontaa ja estit myymälävarkauksia.

Jos jäät jumiin osaamisesi purkamisessa sanoiksi, Luotsin duuniagenteilla on loistavat työkalut osaamisesi tunnistamiseen ja sanoittamiseen. Mikäli haluat apua osaamisesi purkamisessa sanoiksi, ota rohkeasti yhteyttä Luotsin duuniagentteihin.

Pohdi myös sinua ohjaavia arvoja ja millaisessa työkulttuurissa haluat työskennellä. Jos esimerkiksi nautit itsenäisestä työskentelystä kotoa käsin ja työpaikkailmoituksessa puhutaan avokonttorista, tiimityöskentelystä ja yhdessä tekemisestä, voit miettiä, miten oikeasti näkisit itsesi sopeutuvan juuri tässä yrityksessä työskentelyyn. Kaikkea työpaikkailmoituksessa listattua ei tarvitse osata, mutta ole rehellinen itseäsi ja tulevaa mahdollista työnantajaasi kohtaan. Tarjoa siis rohkeasti osaamistasi tehtävään, jossa tiedät pärjääväsi tai haluat kehittyä.

Tutustu yritykseen – sen toimintatapoihin ja arvoihin

Selvitä yrityksestä ainakin nämä kolme asiaa:

Mitä yritys tekee?

Miten yritys tekee?

Miksi tekee?

Tarkoituksena näillä kysymyksillä on varmistaa se, että olet tunnistanut yrityksen toimialan, työtehtäviä ja osaamista, joista voi olla yritykselle hyötyä. Samalla tulet selvittäneeksi sen, mikä on yrityksen palveluiden kohderyhmä, mahdolliset asiakaslupaukset, arvot ja työkulttuuri.

Luo hyvä ”match”

Kun olet kartoittanut omaa osaamistasi ja arvojasi sekä tutustunut yritykseen, on aika lähteä sovittamaan näitä yhteen.

Mitä sinä tekisit yrityksessä?

Miten voisit hyödyntää osaamistasi haettavassa tehtävässä?

Mikä sinua motivoi työskentelemään kyseisessä yrityksessä?

Vastaamalla näihin kysymyksiin, pystyt tekemään yritykseen konkreettisen ja kiinnostavan tarjouksen osaamisestasi. Tämä toimii tehokkaammin kuin perinteinen avoin hakemus, joka voi jäädä ympäripyöreäksi tiedusteluksi työmahdollisuuksista. Yritys on kiinnostunut siitä, mitä juuri sinä voit heille tuoda.

Kun olet tehnyt työtä sen eteen, että tunnistat yrityksen toimialan, pystyt tarjoamaan osaamistasi suoraan tiettyyn tehtävään. Samalla voit tulla löytäneeksi yrityksestä myös uusia selkeitä tarpeita, johon osaamistasi voidaan hyödyntää. Tärkeintä on, että kohdennat viestisi ja osaamisesi markkinoinnin yksilöllisesti ja napakasti juuri tähän kyseiseen yritykseen, koska jokainen yritys on ainutlaatuinen, aivan kuten ihmisetkin.

Mitä motivaatiokirjeessä sitten pitäisi kirjoittaa?

Yritys on kiinnostunut siitä, mitä tuot yritykselle.

Koska CV tai ansioluettelo on yleensä hakemuksessa mukana, ei esimerkiksi tutkintoa tarvitse erikseen motivaatiokirjeessä mainita. Olennaista on se, että pystyt kertomaan, mihin koulutustasi ja taitojasi voidaan yrityksessä oikeasti hyödyntää.

Kun kirjoitat itsestäsi, jätä latteat ja loppuun kulutetut kommentit, kuten: ”Olen iloinen ja avoin luonne ja tulen kaikkien kanssa toimeen” pois. Vie teksti työtehtävien äärelle.

Esimerkki: Jos haluat kauppaan asiakaspalvelutehtäviin, voit tuoda persoonaasi työtehtävän kannalta esiin näin: ”Minulle on asiakaspalvelijana tärkeää, että saan asiakkaan palaamaan aina uudestaan liikkeeseen hymyillen. Asiantuntemukseni ja auttavaisen asenteeni avulla olen asiakaspalvelutehtävissä onnistunut solmimaan pitkäaikaisia asiakassuhteita”.

Esimerkki: Jos haluat töihin leipomoon voit kertoa työskentelytavoistasi ja asenteestasi vaikka näin: ”Työssäni minulle on tärkeää työtehtävien hyvä organisointi ja työympäristön pitäminen järjestyksessä. Aikaiset aamut ja viikonlopputyöt sopivat minulle yrittäjähenkisenä tekijänä. Leipominen ei ole minulle vain työ, se on elämäntapa.”

Käytännön vinkkejä

1. Aloita herättämällä kiinnostus.

Jos aloitat kirjeen kertomalla, että löysit ilmoituksen sieltä tai täältä ja se näytti kiinnostavalta, et juurikaan herätä lukijan kiinnostusta. Sen sijaan voit aloittaa ”Hei, olen myynnin ja asiakaspalvelun ammattilainen yli viiden vuoden kokemuksella vaatetusalalta.”

2. Näytä, että olet tehnyt läksysi

Kerro, miksi arvostat yritystä ja haluaisit työllistyä juuri heille.

Esimerkki: ”Pidän erityisesti yrityksenne tavasta olla esillä sosiaalisessa mediassa ja siitä, miten osallistatte myös asiakkaitanne keskusteluun vaatetusalan ekologisuudesta ja kestävän kehityksen teemoista. Yrityksenne koko tuotantoketju kestää tarkastelua. Avoimuus on myös minulle tärkeä arvo ja voin rehellisesti suositella tuotteitanne.”

3. Räätälöi kirjeen sävy yrityksen mukaan

Haetko myyjäksi trendikkääseen skeittivaatekauppaan vai Stockmannin hattuosastolle? Puhu yrityksen kanssa samaa kieltä.

4. Tarjoa ratkaisuja

Mieti, onko yrityksellä jokin haaste tai tarve, johon sinä tarjoat osaamisellasi ratkaisua. Esimerkiksi vaatetusalalla nettikaupat vievät markkinaosuutta perinteisiltä kivijalkakaupoilta. Jos sinulla on kokemusta nettikaupan perustamisesta tai sosiaalisen median markkinoinnista, voit osaamisella auttaa yritystä laajentamaan toimintaansa internettiin. Vastaavasti, jos olet aiemmassa työpaikassasi löytänyt konkreettisia keinoja, joilla olet saanut asiakkaat suosimaan henkilökohtaista palvelua, tuo se esiin mahdollisimman selkeästi.

Jos haet töihin leipomoon ja olet opiskeluaikana ollut työharjoittelussa Ranskassa, voit kertoa sitä kautta hankkimastasi erityisosaamisesta, jolla voisit esimerkiksi laajentaa yrityksen valikoimaa.

Vinkkejä tähän kirjoitukseen antoi Luotsin duuniagentti Jani Savelius. Kaikki Luotsin duuniagentit ovat valmiina auttamaan sinua hiomaan motivaatiokirjeesi huippukuntoon. Ota rohkeasti yhteyttä ja varaa vaikka etäaika!

Ensi viikolla keskitymme osaamisen sanoittamiseen ja omien vahvuuksien tunnistamiseen.

Viikottaiset työnhakuvinkit kotisohvalle voit tilata suoraan sähköpostiisi  TÄSTÄ .

Kommentera

Mer blogginlägg

Luotsi mätsäsi Maahanmuuttajapalveluiden Mian ja Maritin

Marit Roosvaltin määräaikainen työsuhde tehtaassa päättyi syksyllä. Mielekkään työn...

Luotsin työnhakuvinkit kotisohvalle

Oman osaamisen tunnistaminen ja sanoittaminen saattaa tuntua hankalalta. Meidän on usein...

Kartta Kauppakatu

Kauppakatu 29, Joensuu

Sivu arviointi ja palaute